ŻEBERKA na SŁODKO
składniki:
- żeberka ok 1 kg
- troszkę mąki
marynata:
- 1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- papryka sproszkowana słodka,
- pieprz
przygotowanie:
1. Żeberka umyć. Ostrym nożem przeciąć wiązania miedzy kręgami i oddzielić jedno żeberko od drugiego. Posolić.
2. Przygotować marynatę z podanych składników.
3. Marynatą zalać żeberka, przykryć, odstawić na 4 godziny a najlepiej na całą noc.
4. Zamarynowane żeberka wyjmować z marynaty i delikatnie obsypywać mąką, następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony 5 min.
5. Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, póki nie zbrązowieją. W trakcie
pieczenia odwracać i smarować pędzelkiem reszta marynaty.
6. Można również żeberka ułożyć w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220C piekarniku, piec 10-15 min. W połowie pieczenia posmarować marynata. Podawać na gorąco.
Przepis nr 12
Do wydruku
1 komentarz:
jedne z pierwszych dań, jakie jadłem gdy Magda powiedziała NIE gotowcom! a żeberka mmmmm miód dosłownie i w przenośni :) Polecam
Prześlij komentarz