niedziela, 1 marca 2009

Żeberka w marynacie miodowo-imbirowej



ŻEBERKA na SŁODKO


składniki:

  • żeberka ok 1 kg
  • troszkę mąki

marynata:

  • 1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • papryka sproszkowana słodka,
  • pieprz

przygotowanie:

1. Żeberka umyć. Ostrym nożem przeciąć wiązania miedzy kręgami i oddzielić jedno żeberko od drugiego. Posolić.
2. Przygotować marynatę z podanych składników.
3. Marynatą zalać żeberka, przykryć, odstawić na 4 godziny a najlepiej na całą noc.
4. Zamarynowane żeberka wyjmować z marynaty i delikatnie obsypywać mąką, następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony 5 min.
5. Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, póki nie zbrązowieją. W trakcie
pieczenia odwracać i smarować pędzelkiem reszta marynaty.
6. Można również żeberka ułożyć w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220C piekarniku, piec 10-15 min. W połowie pieczenia posmarować marynata. Podawać na gorąco.

Przepis nr 12

Do wydruku

1 komentarz:

marcin pisze...

jedne z pierwszych dań, jakie jadłem gdy Magda powiedziała NIE gotowcom! a żeberka mmmmm miód dosłownie i w przenośni :) Polecam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin