niedziela, 1 marca 2009

Sernik mojej Mamy

składniki:

  • 850 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • cukier waniliowy
  • 1 aromat cytrynowy,
  • 1/2 kostki masła,
  • ok. 200 g cukru,
  • 120 g rodzynek,(najlepiej namoczonych w wodzie z rumem)
  • 70 g czekolady deserowej,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach cytrynowy, rodzynki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.

2. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i posypać tartą bułką.

3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować.

4. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.

5. Rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na lekko przestudzonym serniku

Przepis nr 15

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin