- 850 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- cukier waniliowy
- 1 aromat cytrynowy,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 200 g cukru,
- 120 g rodzynek,(najlepiej namoczonych w wodzie z rumem)
- 70 g czekolady deserowej,
- tłuszcz i bułka tarta do formy
przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach cytrynowy, rodzynki i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.
2. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i posypać tartą bułką.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować.
4. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.
5. Rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na lekko przestudzonym serniku
Przepis nr 15
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz