sobota, 14 marca 2009

Pascha Wielkanocna



Święta już niedługo. Przepis sprawdzony. Polecam gorąco!!


składniki:



  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 3 żółtka, 100 g masła,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 150 g cukru pudru,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej,
  • 50 g daktyli,
  • 50 g fig,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • kandyzowane owoce do przybrania

przygotowanie:

Rodzynki płuczemy i osuszamy. Migdały, rodzynki, daktyle i figi siekamy. Twaróg mielimy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawiamy do większego naczynia z wrzącą wodą i ucieramy, aż masa zgęstnieje.

Naczynie z masą wyjmujemy z wrzątku, dodajemy zmiękczone masło, twaróg i bakalie, mieszamy, przekładamy do wysokiej formy, przyciskamy talerzykiem obciążonym ciężarkiem i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybieramy kandyzowanymi owocami.
Przepis podaję za Tolalą z forum http://www.vanilla-cafe.net Wyszła super i jest już moją tradycją wielkanocną

Przepis nr 20

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin