Święta już niedługo. Przepis sprawdzony. Polecam gorąco!!
składniki:
- 600 g twarogu półtłustego,
- 3 żółtka, 100 g masła,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 150 g cukru pudru,
- 50 g rodzynek,
- 50 g migdałów bez skórki,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej,
- 50 g daktyli,
- 50 g fig,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- kandyzowane owoce do przybrania
przygotowanie:
Rodzynki płuczemy i osuszamy. Migdały, rodzynki, daktyle i figi siekamy. Twaróg mielimy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką wstawiamy do większego naczynia z wrzącą wodą i ucieramy, aż masa zgęstnieje.
Naczynie z masą wyjmujemy z wrzątku, dodajemy zmiękczone masło, twaróg i bakalie, mieszamy, przekładamy do wysokiej formy, przyciskamy talerzykiem obciążonym ciężarkiem i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy paschę przybieramy kandyzowanymi owocami.
Przepis podaję za Tolalą z forum http://www.vanilla-cafe.net Wyszła super i jest już moją tradycją wielkanocną
Przepis nr 20
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz