niedziela, 6 grudnia 2009
Sałatka kebabowa z kurczakiem / karkówką wieprzową
Przygotowałam tą sałatkę po raz pierwszy już dawno temu. Jednak tak zasmakowała naszej rodzinie, że jeszcze kilka razy powróciła na stół.
Jest to sałatka o konkretnym smaku i bardzo sycąca.
Najczęściej robiłam ją z mięsem kurczaka, jednak ostatni wypróbowałam z karkówką i też była pyszna(opis na dole strony).
Sałatka znajdowała się już na blogu, jednak odświeżam ją, dodaję zdjęcia i wariant z karkówką.
Jest to jedna z ulubionych sałatek mojego męża, a przepis mam dzięki Verbenka z forum http://www.vanilla-cafe.net/
Zdjęcia specjalnie dla Ani B., która przygotowuje tylko te potrawy, które inspirują ją wizualnie ;P
składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
całe opakowanie przyprawa "gyros" lub "kebab - gyros"
4 łyżki oleju
2-3 cebule, może być fioletowa
4-5 szt. ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
pół kapusty pekińskiej
majonez / jogurt naturalny wg uznania
ketchup
2 ząbki czosnku (posiekać)
wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę.
Następnie robimy zalewę: do miski wlewamy- 4 łyżki oleju i 5 łyżek wody, wsypujemy przyprawę Gyros, mieszamy i wkładamy pokrojone mięsko.
Odstawiamy do lodówki. Piersi powinny leżeć w tej zalewie przynajmniej 6 godzin... najlepiej zostawić na noc. W wersji super szybkiej wystarczy je włożyć do zalewy na czas przygotowania innych składników.
Po leżakowaniu piersi wraz z zalewą wrzucamy na patelnie i dokładnie obsmażamy na złoto.
W między czasie przygotowujemy następne składniki:
kroimy cebulkę w drobne piórka,
ogóreczki kroimy w kosteczkę,
kukurydzę odsączamy,
kapustę pekińską szatkujemy i mieszamy ją z odrobiną vegety i sosu sojowego.
Odkładamy kilka łyżek majonezu do kubeczka i mieszamy z posiekanymi ząbkami czosnku.
Gdy kurczaczek już się usmaży odstawiamy do wystygnięcia, a następnie układamy warstwy (najładniej wygląda w przezroczystej, wysokiej, szklanej misce).
Kolejność warstw:
-usmażone kawałeczki piersi (razem z pozostała zalewą z patelni)
-cebulka
-ogórki
-kukurydza
-majonez z czosnkiem (niewielka warstwa- tak żeby przykryć kukurydzę... ale nie za grubo!!)
-ketchup
-kapusta pekińska
-jeszcze trochę mięsa
-kukurydza
-majonez
-ketchup
-kapusta pekińska
-ketchup
Oczywiście kolejność układania poszczególnych składników w misce jest dowolna, byleby były przekładane sosem majonezowym, czosnkowym i ketchupem. Sukces towarzyski sałatki gwarantowany!
Dodaję jeszcze wersję, w której kurczaka zastąpiłam karkówką wieprzową.
Smakowało nam wybornie.
Reszta składników sałatki i wykonanie pozostaje bez zmian, zmiany tylko w tematyce mięsa.
Pomysł i przepis na karkówkę w tej sałatce znalazłam u cudawianki
mięso i marynata:
6 plastrów karkówki
całe opakowanie przyprawa "gyros" lub "kebab - gyros"
sól
200 ml oleju
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
wykonanie:
Mięso należy posypać solą z obu stron i odstawić na chwilę, w tym czasie przygotować marynatę.
Marynatę przygotowujemy następująco: w pojemniku wymieszać olej i musztardę, dodać całą paczkę przyprawy, dodać czosnek, który przeciskamy przez praskę.
Wymieszać marynatę i wysmarować plastry mięsa z obu stron i ułożyć w plastikowym pojemniku, przykryć folią spożywczą (szczelnie, bo inaczej zapach czosnku będzie wszędzie) i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja odłożyłam na noc).
Po wyjęciu mięsa pokroić je w cieniutkie paseczki i smażyć, nie dodawać tuszczu ten z marynaty wystarczy.
Na koniec odsączyć na papierowym ręczniku i umieścić w sałatce, tak jak w przepisie, tylko kurczaka zastąpić karkówką.
Smacznego!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
no ja tym razem zrobilabym z kurczakiem ;-) pysznosci! :-)
łiiiii dziękuję za dedykację i za zdjęcie :D Tak się składa, że po raz pierwszy zrobiłam tę sałatkę wczoraj i muszę przyznać że się w niej zakochałam, będzie moim stałem punktem na wszelkich imprezach, spotkaniach i bez okazji też :D Wprawdzie mam tutaj bloga fotograficznego, ale może czasem będę wrzucać fotki potraw i dań które zrobię z Twoich przepisów hihi :D
cudawianki - dziękuję, masz rację coś w tym jest, że faceci uwielbiają tą sałatkę :)
satyrja - cała przyjemność po mojej stronie, cieszę się, że Ci smakowała, ale wiedziałam, że tak będzie, masz dobry smak :)
z ciekawością będe zaglądać do Ciebie, zresztą cały czas to robię :) pozdrawiam
Jak ja lubię sałatkę gyros:) Twoja wygląda bardzo apetycznie!!!
Pozdrawiam Cię serdecznie Magdo!
Taka salatke uwielbiam! Zapisuje i niedlugo wyprobuje! :))
Prześlij komentarz