Halloween w kulinarnym wydaniu, czyli jak pysznie wykorzystać dynię. Zapraszam na aromatyczne dyniowe babeczki. Dodatek cynamonu jeszcze bardziej podkreśla smak muffinek i skusi chyba każdego. Wyjątkowo pasują na dzisiejszy przysmak, ale myślę, że każdego jesiennego dnia sprawią przyjemność.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm mnie' Bill Granger. Gorąco polecam !!
Babeczki dyniowe z cynamonem
składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100g brązowego cukru
- 80ml maślanki
- 2 średnie jajka, lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80g masła, roztopionego
- 350g ugotowanej na parze i rozgniecionej dyni (przed ugotowaniem powinna ważyć ok. 400g)
- 70g rodzynek
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'C. Wyłożyć blachę z 12 otworami papierowymi papilotkami do muffinków.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Na końcu dodać także brązowy cukier.
W dużej misce połączyć maślankę, jajka, cukier waniliowy oraz roztopione masło. Dodać suche składniki i wymieszać, do połączenia składników. Następnie dodać dynię i rodzynki, wymieszać.
Masę rozdzielić do foremek i piec przez 20 minut lub do zrumienienia, sprawdzając, czy ciasto jest gotowe (wbić patyczek w środek babeczki – po wyjęciu powinien być czysty).
Wyjąć babeczki z piekarnika i przed podaniem odstawić do wystudzenia.
Smacznego!!
2 komentarze:
świetnie wyglądają:)
smacznie <3 :)
Prześlij komentarz