piątek, 31 października 2014

Babeczki dyniowe z cynamonem


Halloween w kulinarnym wydaniu,  czyli jak pysznie wykorzystać dynię. Zapraszam na aromatyczne dyniowe babeczki. Dodatek cynamonu jeszcze bardziej podkreśla smak muffinek i skusi chyba każdego. Wyjątkowo pasują na dzisiejszy przysmak, ale myślę, że każdego jesiennego dnia sprawią przyjemność.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm mnie' Bill Granger. Gorąco polecam !!


Babeczki dyniowe z cynamonem

składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100g brązowego cukru
  • 80ml maślanki
  • 2 średnie jajka, lekko roztrzepane
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80g masła, roztopionego
  • 350g ugotowanej na parze i rozgniecionej dyni (przed ugotowaniem powinna ważyć ok. 400g)
  • 70g rodzynek

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'C. Wyłożyć blachę z 12 otworami papierowymi papilotkami do muffinków.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Na końcu dodać także brązowy cukier.

W dużej misce połączyć maślankę, jajka, cukier waniliowy oraz roztopione masło. Dodać suche składniki i wymieszać, do połączenia składników. Następnie dodać dynię i rodzynki, wymieszać.

Masę rozdzielić do foremek i piec przez 20 minut lub do zrumienienia, sprawdzając, czy ciasto jest gotowe (wbić patyczek w środek babeczki – po wyjęciu powinien być czysty).
Wyjąć babeczki z piekarnika i przed podaniem odstawić do wystudzenia.

Smacznego!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin