poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zapiekanka z kapustą kiszoną, mięsem i ziemniakami


Przez ostatnie dni nie było czasu na gotowanie nowości, eksperymentowanie, czy nawet wiosenne szaleństwo w kuchni. Moje dziecko się pochorowało i to konkretnie, bo miało zapalenie płuc, więc dobra mama przez te parę ostatnich dni gotowała głównie, to co jej syneczek lubi najbardziej.
Przynajmniej w ten sposób próbowałam mu osłodzić to, że przez 10 dni nie wychodził z domu, ale to już za nami, dzisiaj kontrolna wizyta u lekarza, już wszystko gra, tylko z przedszkolem się jeszcze wstrzymujemy.
Jednak wracając do jedzenia, zapraszam Was po prostu na zapiekankę. Jednak gdyby to była zwykła ziemniaczana zapiekanka, to bym się tak nie chwaliła. W tej znajdziecie także kapustę kiszoną i mięso, a wszystko połączone i dosmaczone tak dobrze, że już chce nam się powtórki.
Proste, tanie i szybkie, to moja dzisiejsza propozycja na obiad.
Przepis znalazłam tutaj, a podaję z moimi zmianami.




składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 500g mięsa wołowego, zmielić
  • 100g chudego boczku wędzonego lub szynki
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • olej
  • kminek
  • chili
  • liść laurowy
  • majeranek
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
sos:
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki śmietany
  • odrobina mleka
wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie, 0,5cm plasterki, następnie wrzucić je do zimnej osolonej wody i gotować do momentu, aż będą jeszcze lekko twarde. Odcedzić i trzymać w przykrytym garnku.

Jedną cebule obrać i pokroić w pół talarki.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody i razem z cebulą i liściem laurowym gotować około 20-30 minut (pamiętać, żeby usunąć liść laurowy).

Drugą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso zmielone. Smażyć razem, aż mięso lekko się zarumieni około 15 minut. Doprawić solą, chili i bazylią.

Jajka wymieszać ze śmietaną i odrobiną mleka.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą, doprawione do smaku i znów ziemniaki, mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę należy skropić sosem jajeczno-śmietankowym, dodatkowo ziemniaki posypać kminkiem i innymi ziołami.
Na wierzch ułożyć boczek wędzony, lub plastry szynki.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 220'C

Smacznego!!


16 komentarzy:

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wygląda niezwykle apetycznie! Muszę spróbować ją zrobić, póki jeszcze jest kiszona kapusta :)

wiosenka27 pisze...

Wspaniała:)

Nemi pisze...

Smakowity pomysł na kapustę:)

Wiewióra pisze...

wspaniała propozycja :) zrobię w przyszła niedzielę :)

Majana pisze...

Wspaniała, konkretna zapiekanka :)

kabamaiga pisze...

Niech synek szybko wraca do pełnej formy.
Przyznam, że nie jadłam nigdy zapiekanej kapusty. Ciekawa jestem czy by mi posmakowało.

Anonimowy pisze...

zjedz_mnie:
Ta kapusta tak mnie zaintrygowała, że popełnie taka zapiekankę, jak nic:)
http://zjedzmnie.blox.pl

Olka pisze...

Pyszny pomysł na zapiekankę, powiedziałabym takie swojskie smaki :)

JestSmak pisze...

Kusząca propozycja!

Evi pisze...

"Męska" i pożywna. Mój facet byłby zachwycony. Pysznie wygląda :).

Tapas de Colores pisze...

lubie takie smakii chyba sporo osób tak ma

Wiewióra pisze...

zjadłam dzisiaj podwójna porcję! pyszne zestawienie smakowe :) dzięki za przepis :)

magda k. pisze...

Bardzo, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) gorąco pozdrawiam

Agata z magicznego atelier pisze...

Wygląda pysznie na tych zdjęciach :) Nie przypominam sobie,żebym jadła taka zapiekaną kiszoną, koniecznie muszę kiedyś spróbować :)

Anonimowy pisze...

Moja ulubiona... zimowa zapiekanka.

Anonimowy pisze...

Właśnie skończyłam robić zapiekankę. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć,że jest naprawdę pyszna i że ten przepis powędruje w dalsze strony.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin