poniedziałek, 17 września 2012

Konkurs i kulebiak kabanosowy


Dzisiejszy post jest konkursowy !!

Na początku całość filmiku, który przedstawiałam Wam ostatnio.




Sponsorem nagród jest firma Konspol, która jest producentem kabanosów Konspol Natura.
Kabanosy w 100% z mięsa kurczaka, nie zawierają konserwantów, glutenu i laktozy.
Wy też możecie ich spróbować, ponieważ ogłaszam konkurs.
Do wygrania 6 takich koszów. Do tego dla osoby, która zdobędzie pierwsze miejsce do kosza kabanosów, dołączony będzie bon sodexo o wartości 50zł.
Teraz szczegóły, wystarczy, że w komentarzach wpiszecie wasz pomysł na szybką przekąskę z użyciem kabanosów, nie wymagamy sprecyzowanego przepisu, tylko świetnego pomysłu.
Pomysły i propozycje można zgłaszać w komentarzach do 23 września 2012r. Do godziny 23:59.

Poniżej nagroda:



W takim razie ja czekam na Wasze pomysły, a poniżej mój pomysł na danie z wykorzystaniem kabanosów.



Chciałam zrobić szybką przekąskę, ale w paradę weszło mi ciasto drożdżowe, które do szybkich nie należy, za to do smacznych na pewno. Większość czasu, które poświęcicie na to danie polega na czekaniu na ciasto, co można wykorzystać w bardzo miły sposób, samo przygotowanie zajmie Wam parę minut. Kulebiak kabanosowy szczerze polecam bo wyszedł przepysznie, nie trzeba do niego już nic dodawać, to takie kompletne danie.

'Kulebiak kabanosowy'

ciasto:


  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 całe jajka
  • 30g roztopionego masła


nadzienie:


  • 250g kabanosów dobrej jakości, u mnie z kurczaka firmy Konspol natura
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 kopiasta łyżka musztardy dijon
  • odrobina oleju

wykonanie:

Mąkę wsypać do dużej miski razem ze szczyptą soli. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.
Drożdże w mleku przykryć ściereczką i odstawić, aż zaczną pracować. Następnie wlać je do miski z mąką, dodać jeszcze jajka i roztopione masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić, najlepiej przez 10 minut. Jeśli ciasto zbyt bardzo się klei dodać odrobinę mąki, ale nie należy przesadzić, bo ciasto będzie twarde.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie. Kabanosy pokroić w 2-3 cm kawałki, cebulę w ósemki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić wszystko oprócz musztardy.
Podsmażyć przez kilka minut i odstawić. Gdy już odrobinę przestygnie, wymieszać z musztardą.

Gdy ciasto już wyrośnie, należy je rozwałkować na prostokąt, należy pamiętać o podsypaniu mąką, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Formę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyścielić ciastem dno, w taki sposób, żeby boki ciasta wystarczyły do przykrycia góry. Tak jak widać to na zdjęciu.



Na dno ciasta wyłożyć całe nadzienie, a następnie bokami ciasta przykryć jak kołderką. Szczelnie zamknięte ciasto należy nakłuć w kilku miejscach i odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C.

Gotowy kulebiak wstawić do pieca i piec 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i podawać na ciepło.

Smacznego!!

45 komentarzy:

Jagienka pisze...

ja uwielbiam może nie przekąskę ale bardziej danie ale... poddusić kabanoski z cebulką i połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną - przyprawić solą i pieprzem - pycha!!!

Paula Rogóż pisze...

Ja to kabanosy uwielbiam z takim pysznym chlebek drożdżowym , ale domowym . Najlepiej jeszcze ciepły z masełkiem i kabanosik . Mniam..

Karola Marczewska pisze...

Koreczki z kabanosem, serem i winogronem i tortille z kabanosem, sałatą, pomidorem i sosem meksykańskim

Karola Marczewska pisze...

Koreczki z kabanosem, serem i winogronem i tortilla z kabanosem, sałatą, pomidorem i sosem meksykańskim

miloscwbrzuchumam pisze...

Kabanosy najbardziej uwielbiam zajadać ze świeżym chrupiącym chlebem, ale jeśli miałabym wybrać jakąś przekąskę to na pewno byłaby to sałatka z kabanosem. Robi się ją ekspresowo i jest bardzo chrupiąca :-) Podam przepis bo tego jaka jest smaczna nie da się opisać jednym zdaniem.

5-6 kabanosów
0,5 puszki kukurydzy
3 jaja ugotowane na twardo
1 puszka czerwonej fasolki
Biała część pora
0,5 czerwonej papryki
3 ogórki kiszone lub 2 duże
3 duże łyzki majonezu
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sól,pieprz do smaku

Kabanosa kroimy na plasterki, ogórki, jajka i paprykę w kostkę, a pora w piórka.
Kukurydzę i fasolkę odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
Czosnek łączymy z majonezem, solą i pieprzem.
Wszystkie skladniki wrzucamy do miski i mieszamy.

aga pisze...

To ja zaproponuje sałatkę makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i kabanosami.
Można ją jeść na ciepło jak i na zimno i zawsze dobrze smakuje. Czas przygotowania to tylko tyle ile gotuje się makaron, czyli szybko i bardzo smacznie.

Makaron ugotować al dente. W miedzy czasie brokuły ugotować, aby były chrupiące. Suszone pomidory pokroić w plasterki, ser drobno pokroić lub pokruszyć, kabanosy pokroić na małe kawałki. Gorący makaron wymieszać z oliwą z pomidorów suszonych, dodać pokrojone składniki i wymieszać. Zajadać na ciepło lub na zimno.

Ola pisze...

Zdecydowanie Muffiny z kabanosami, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym ;)

KeJt pisze...

Proponuję pikantne mini tarty z nadzieniem śmietanowo- cebulowym i plasterkami kabanosów.

pinkcake pisze...

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim.

Weronika pisze...

Proponuję
1.
Krokiety kabanosowe.
Składniki farszu: plasterki kabanosa, pieczarki, cebulka.
2.
Zapiekanka kabanosowo -makaronowa.
Składniki: kabanosy, makaron, ser żółty, brokuły, sos pomidorowy.

Kamila pisze...

Ja najbardziej lubię podjadać kabanosy z bagietką na parkingu przed marketem po długich zakupach :) Pozdrawiam

Justyna pisze...

Witam! Ja proponuję pizzę z kabanosami i kukurydzą, jest pyszna:)pozdrawiam

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Sałatka z sałatą strzępiastą, pomarańczą, cebulą czerwoną, kiełkami rzodkiewki, serem pleśniowym typu Lazur, orzechami włoskimi i oczywiście kabanosami. To wszystko polane sosem z octu balsamicznego z sokiem z pomarańczy. Myślę, że będzie pyszne!

Basia pisze...

Kabanosy pokrojone w paseczki w cieście francuski z żółtym serem, czerwoną papryką i cebulką albo ze szpinakiem i kawałkami fety

emade76 pisze...

W moim domu fanem kabanosów jest mój Syn. Zabiera je ze sobą do przedszkola na drugie śniadanie lub podgryza na spacerach. Ja najbardziej lubię kabanosy przygryzać wraz z ogórkiem małosolnym lub, gdy nie mam ogórków, to z jabłkiem. A na ciepło....jajecznica z kabanosem i szczypiorkiem :) Pozdrawiam :)

Małgorzata pisze...

Kabanosy zapiekane w bułeczkach - w wydrążonych bułkach układamy: plasterek sera żółtego, kawałki kabanosów, papryki, cebuli i pomidora. Wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem i solą i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku aż białko się zetnie. Oczekując, możemy sobie zjeść wydrążone środki bułek ;)
Gotowe posypujemy szczypiorkiem.

Ivka pisze...

Szybka przekąska śniadaniowa - jajko zapiec w piekarniku w kokilkach, z łyżka śmietany, posypane serem żółtym i szczypiorkiem. Wyjąć, jak białko będzie ścięte, wbić po dwa kawałki kabanosa (niech wystają niczym maszty:) i podać z piętką chleba. Wybierać jajko chlebkiem z kokilki i przegryzać kabanosem

Edith pisze...

Frittata z kabanosami, pomidorami, szczypiorkiem, chilli i ziołami :) Szybka i pyszna :)

Wiewióra pisze...

Jako zagorzała Wiewióra lubiąca wszystko co chrupie ale i makaronowa pożeraczka proponuję Kokardki z kabanosami i zielonym groszkiem oraz nutką mięty :)
Na patelnię wrzucamy kabanosy pokrojone w słupki i podsmażamy na rumiano i chrupiąco. W tym samym czasie gotujemy makaron i podgotowujemy zielony groszek a także mieszamy w miseczce żółtko wraz z kilkoma łyżkami kremówki i z solą i pieprzem. Gdy kabanosy są chrupiace na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, groszek, kilka listków mięty, podgrzewamy. Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos jajeczny. Szybko mieszamy. Posypujemy parmezanem i wcinamy :)

Aleksandra Szołtysik pisze...

hiszpańska tortilla z kabanosami, cebulką i oliwkami...

Lilianna pisze...

Przepis mojego autorstwa wraz wykorzystaniem kabanosów :)

Składniki:

20 dkg kabanosów,700g fileta z indyka lub kurczaka, 15 dkg żółtego sera, 20 dkg maślaków, 3 średnie cebule, 3 łyżki masła i mała śmietana, 500 g mrożonego szpinaku, 1/2 opakowania sera feta, sezam, przyprawy: sól pieprz, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, papryka słodka.

Sposób przygotowania:
Cebulę, maślaki myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na około 3 łyżkach masła z dodatkiem soli przez około 20 min. Po upływie tego czasu dodajemy 2 łyki śmietany i dusimy jeszcze przez chwile. Filet dzielimy na około 4 porcje, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz słodka papryką i odstawiamy na około 30 min. Po upływie tego czasu na każdy plaster mięsa kładziemy plaster żółtego sera oraz 1-2 kawałki kabanosa i zwijamy w roladki. Roladki spinamy wykałaczkami i umieszczamy we wcześniej przygotowanym sosie maślakowym. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 40 minut. Papryczki myjemy i wyciągamy nasionka. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy sól, czosnek i łyżkę śmietany. Dusimy przez około 20 min. Po przestygnięciu dodajemy ser feta, mieszamy wszystko i faszerujemy papryczki. Na koniec szpinak posypujemy sezamem. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez około 30- 40 min.

Jola pisze...

Zawijaski,które tygryski kochają najbardziej
Ciasto
1/2kg mąki
10dkg drożdży
1 kostka margaryny Kasia
1 szklanka gęstej śmietany
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto/drożdże wkruszamy!/Wałkujemy i kroimy z niego paseczki około 2cm szerokości.kabanosy kroimy na kawałki długości 10cm..Każdy kabanos owijamy plastrem boczku wędzonego,żółtego sera i na końcu zawijamy w ciasto.Smarujemy roztrzepanym jakiem.Układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią.Temperatura 180 stopni
jolunia559@wp.pl.

kitocha pisze...

Kabanos z oliwkami i koktajlowymi pomidorkami oraz z musztardą miodową - owinięty żółtym serem, ukryty w naleśniku - lekko zapieczony w piekarniku:)

Anonimowy pisze...

Przekąska?

Szaszłyki z kabanosa,suszonych pomidorów,oliwek i serka fety.

Łukasz Aleksandrowicz pisze...

Moja ulubiona pasta z kabanosem i ziołami- idealna na kanapki!!! ;)

SKŁADNIKI:
mała cebula (ok. 5 dag),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
20 dag kabanosów drobiowych,
2 miękkie serki topione każdy po 10 dag,
łyżka listków tymianku,
4 listki szałwii,
6 listków rozmarynu,
łyżka musztardy,
2 łyżki słodkiej śmietany kremówki,
pieprz, pęczek drobno posiekanego szczypiorku, łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej

WYKONANIE:
Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w piórka lub kosteczkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Do rondelka wkładamy pokrojone w plasterki kabanosy, pokrojony ser, cebulę z czosnkiem, śmietanę, musztardę i posiekane zioła. Wszystko miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, oraz skórkę z cytryny, mieszamy.

Pychota ! polecam- smacznego ;)

Łukasz Aleksandrowicz pisze...

Pyszna pasta kabanosowa na kanapki!

SKŁADNIKI: mała cebula (ok. 5 dag), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 20 dag kabanosów drobiowych, 2 miękkie serki topione, każdy po 10 dag, łyżka listków tymianku, 4 listki szałwii, 6 listków rozmarynu, łyżka musztardy, 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki, pieprz, pęczek drobno posiekanego szczypiorku, łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej SPOSÓB WYKONANIA: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w piórka lub kosteczkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Do rondelka wkładamy pokrojone w plasterki kabanosy, pokrojony ser, cebulę z czosnkiem, śmietanę, musztardę i posiekane zioła. Wszystko miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, oraz skórkę z cytryny, mieszamy.

Smacznego ;))

ineczka pisze...

Jak przekąska to przekąska i nie będzie tutaj zbytnich ceregieli:
Mały stolik a wokół niego grupka znajomych, śmiejemy się i gadamy bo wreszcie jest piątkowy wieczór i cały weekend wolnego od pracy super!
Spotkaliśmy się pogadać i odstresować po całym tygodniu harówy i nikomu nie chciało się pitrasić, mnie również i dlatego zrobiłam małe zakupy i na stoliku pojawiły się takie duże koktajlowe szklanice i tak: w jednej z nich znalazły się kabanosiki drobiowe ( każdy z nas je lubi, nawet wiecznie będąca na diecie Ewa) ułożone w szklanicy niczym paluszki słone, w drugiej szklanicy paluszki chlebowe obok na półmisku pokrojone w słupeczki ogórki zielone i małosolne, między nimi czerwienią się piękne, dorodne rzodkieweczki i paseczki wielokolorowej papryki. Na małych spodeczkach spoczął keczup i dwa rodzaje musztardy bo komu by się chciało robić jakieś wyszukane sosy? No i oczywiście na stoliku spoczęła butelka dobrego czerwonego wina i gotowe. Mamy co chrupać, mamy co pić i mamy swoje towarzystwo i czego więcej potrzeba do szczęścia? SMACZNEGO!

Kingusia pisze...

"Zakochany kundel"
Składniki:
makaron spaghetti, pół paczki
kabanos lub franfurkterki lub kiełbaska, 0,5kg lub więcej,zależ jak kto lubi
pieczarki, 6szt średnich
Papryka czerwona, 1szt mała
papryka żółta, 1szt mała
cebula, 1szt średnia
kukurydza konserwowa, połowa puszki
kapusta pekińska, połwę małej
kostka-bulion cielęcy, 2szt
pieprz, szczypta
papryka ostra, szczypta
oregano, 5g
przecier pomidorowy lub obrane pomidory w puszce, 1szt

Gotujemy makaron.Na patelni smażymy kabanosa(mnie najbardziej on smakuje).W osobnym garnku wlewamy 0,5l wody wrzucamy kostki,gotujemy.Pieczarki kroimy cienko,paprykę cebulę kroimy w paski,to samo robimy z kapustą.wszystko dodajemy do garnka-gotujemy.Gdy woda już wrze dodajemy przecier potem kukurydzę.
Podsmażony kabanos dodajemy do sosu,chwilę gotujemy.Na koniec dodajemy pieprz,paprykę i oregano.

"Kabanosowy ryż"
Składniki:
ryż biały, 2 saszetki
pieczarki, 5 szt
brokuł, 2 różyczki
kabanos, 1 długi
OLEJ, SÓL, PIEPRZ,
czosnek, 2 ząbki

Ryż ugotować na sypko w osolone wodzie. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na małe kawałeczki, kabanosa pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki oprócz ryżu usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać ryż, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić. Smacznego!

"Kabanosy po włosku"
Składniki:
dojrzałe, mięsiste pomidory, 1 kg
cebula, 4
czosnek, 2 ząbki
kabanosy, 20 dkg
ser mozzarella (najlepiej małe kulki), 15 dkg
oliwa, 4 łyżki
sól,
pieprz,
suszone oregano, spora szczypta
świeże oregano do przybrania, kilka gałązek

Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać lub pokroić na cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Kabanosy pokroić w grube plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy (miniaturowe kulki dodajemy do potrawy w całości, ser w jednym kawałku należy pokroić w kostkę).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na silnym ogniu szybko obsmażyć pokrojone kabanosy. Wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz ze smażenia włożyć pomidory, cebulę i czosnek, dusić bez przykrycia przez 6-8 minut, aż z pomidorów odparuje nadmiar soku.
Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i ew. szczyptą cukru. Dodać kabanosy i mozzarellę, wymieszać.
Udekorować gałązkami oregano i ew. listkami bazylii. Podawać z bagietką lub ciabattą. Do popicia najlepsze będzie wytrawne czerwone wino, które w upały warto rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.

Terenia pisze...

"Kabanosowy express"
Składniki:
kabanosy, 4
cebulka marynowana, 1 słoiczek
kukurydza, 1 puszka
papryka, 2 średnie strąki
przyprawa do sałatek Kamis, do smaku
majonez,

Kabanosy i paprykę pokroić, dodać cebulkę, kukurydzę i wymieszać z majonezem oraz przyprawami.

"Placuszki kabanuszki"
Składniki:
ziemniaki, 1,5 kg
marchewka, 3 szt.
cebulka, 3 szt
mąka, 0,5 szklanki
jajka, 3 szt.
zielnoa pietruszka,
kabanosy, 7 szt.
olej, 4 łyżeczki
czosnek, 7 ząbków
sól, pieprz, papryka,

Ziemniaki, marchewkę i cebulkę ścieramy na tarce. Kabanosy kroimy w kostkę i smazymy na patelni, dodajemy porojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Usmażone kabanosy dodajemy do ziemniaków, jeszcze mąka, olej, jajka, pietruszka, reszta czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy, odkładamy na 15 min.
Smażymy placuszki i jemy :)


I jeszcze jeden przepis,który zajmuje najwięcej czasu, ale wg. mnie można go jesc przez dwa dni jesli jest sie samotnie mieszkającym singlem :)

"Kabanoso-keks"
Składniki:
1 czubata szklanka mąki,
3 jajka,
10 dag startego żółtego sera,
pół szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
garść pestek słonecznika,
4 kabanosy,
pęczek szczypiorku,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE,

Kabanosy kroimy w plasterki, słonecznika lekko prażymy na patelni, szczypiorek drobno siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski. W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem i olejem, doprawiamy przyprawami. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy, żeby nie było grudek. Do tego wsypujemy kabanosy, ser, szczypiorek i słonecznika, jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny.

Miki pisze...

Proponuję przepyszne kabanoski w cieście francuskim.

Kabanosy kroimy w 3 cm kawałki, ciasto w 5 cm kwadraty. Ogórek kiszony kroimy w drobne talarki. na ciasto francuskie kładziemy kabanoska i talarek ogórka kiszonego i zawijamy, pieczemy wedle wskazań na etykiecie i delektujemy się przepysznym smakiem przekąski!
agata.17ko@wp.pl

nagorna@interia.pl pisze...

Wygrać kosz kabanosów moim marzeniem jest, ponieważ mój synek ma dziś urodzinki a on tak bardzo uwielbia je. Odkąd ząbki zaczęły wychodzić mu, kabanosy i on to przyjaciele dwóch. Dlatego dzisiaj smakowity podam przepis wam, na smakowite wcinanie kabanosów, spróbuj przyrządzić je sam :))))

Na początku pragnę przybliżyć wam, jak zrobić pyszne kabanosy, które pozazdrości wam cały świat:

Składniki:

MIĘSO
- mięso wieprzowe kl. I 1kg,
- mięso drobiowe 1kg,
- mięso ścięgniste z koguta 3kg,

PRZYPRAWY
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg,
- kminek 0,5g/kg,
- peklowana sól 18g/kg,

OSŁONKA
- osłonki np. jelita baranie

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od tego koleżanko i kolego, że mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe i piersi drobiowe rozdrabniamy,mieszamy, mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki które mamy i odkręcamy w odcinki tak duże jakie nam się podobają, jak duże nasze kabanoski być mają.
Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy. Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni. By w końcu rozkoszować się smakiem ich.

Zjeść je możemy na sposobów sto,
wyobraźnia niech nie ogranicza nas,
ponieważ świat tysiące smaków ma.

POZDRAWIAM.

Monika Nagórna
nagorna@interia.pl

agnesj77 pisze...

Szybka prosta przekąska z kabanosem? Nie ma nic lepszego od kabanosów w cieście francuskim. Możemy do ciasta dodać oprócz kabanosów też inne frykasy np paprykę dzięki której smak przekąski będzie jeszcze bardziej ciekawy.A przygotowanie? Proste jak linijka. Kabanosy kroimy na malutkie kawałki każdy nakładamy na ciasto francuskie pokrojone w małe kwadraciki i zawijamy możemy to zrobić tak by stworzyć różne kształty np cukierki które na imprezowym stole będą wyglądać super i zachwycą nie jednego gościa.Ciasto na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok 20 minut.

Justyna Tyśka pisze...

Ostatnio pierwszy raz w życiu jadłam babkę ziemniaczaną - ziemniaczane ciasto z boczkiem i cebulką. Nie jestem wielką fanką boczku, zmniejszyłabym jego ilość a na jego miejsce dodałabym obsmażane, pokrojone kabanosy. Babka ziemniaczana zyskała by na smaku i pozbyłabym się części zbędnego tłuszczu z boczku.

Fajną przekąską, którą często przygotowuję gdy pojawiają się niespodziewani goście są pizzerinki. Ich zaletą jest to, że można na nie położyć większość rzeczy, które znajdziemy w lodówce. Kabanosy sprawdzają się na pizzerinkach idealnie i pasują zarówno do słodkich jak i ostrych dodatków.
Gdy nie mam czasu na wyrabianie ciasta na pizzerinki zastępuje je ciastem francuskim. Kabanos+ser żółty+oliwki oraz kabanos+żółty ser+banan+curry to moje hity imprezowe :)

dzastin_1988@wp.pl

alucha pisze...

Dobrego kabanosa trzeba zjeść na surowo :). Czyli w jedną łapę kabanos, w drugą sucha buła, a przed nami pyszna musztarda, w której kabanosa maczamy :). Ot i cała przepyszna filozofia ;)

Lily pisze...

Mój pomysł na przekąskę z kabanosem w roli głównej:
Na szybką i smaczną przekąskę proponują zrobic z kabanosów gorący szaszłyk.

Oprócz składników potrzebne są tylko patyczki do szaszłyków.

Szaszłyk ma byc kolorowy i nadziewany warzywami -
cebulą, papryką żółtą i czerwoną , ogórkiem, cukinią i posypany aromatycznymi
ziołami.

Kabanosa kroimy na kawałki, Wszystkie warzywa też, kawałeczki nadziewamy
po kolei wedle gustu i uznania. Posypujemy przyprawami (pieprz, oregano,
sól, majeranek) , polewamy oliwą
i wkładamy do piekarnika na pół godzinki - lub na grill! To wszystko po wyjęciu
jemy z musztardą, keczupem, dipem, sosem czosnkowym:)

Abo też wersja na jeszcze bardziej szybko i na zimno, zawijańce
na patyczkach - kabanos pokrojony na ukośne kawałki i nadziany na
patyczek, obwinięty kawałkiem ogórka, do tego kawałek koktajlowego pomidorka i
kawałek sera. Można od razu jesc:)

To naprawdę nieskomplikowane dania, ale kolorowe, łatwe i smaczne.

Anonimowy pisze...

a ja uwielbiam kabanosowe gołąbki, może brzmi dość kontrowersyjnie ale za to jak smakuje;)

świeżą, młoda kapusta, ryż, kasza jaglana, mięso z szynki obowiązkowo , kabanosy dobrej jakości pokrojone w małe kawałeczki, przyprawy i sos pomidorowy domowej roboty:)

spróbujcie a nie pożałujecie!

trycja13@interia.pl

Adusiek pisze...

BLOG Fantazje Kulinarne Magdy K magię polskiej kuchni w sobie ma . .Mój Sorbet Konspolowy w smaku jest nietuzinkowy ,w kuchni czas się nie dłuży a kabanos jako lodowy patyczek nam posłuży .Sorbet Konspolowy to rosół zamrożony rewelacyjny w upały i w smaku wspaniały .Każda Babcia będzie w szoku gdy zobaczy swój rosół w zamrażarce o zmroku .Jak ktoś laikiem w kuchni jest to podam Wam przepis na rosół który the best .Potrzebujemy 4 udka bo kurczaczek zawsze pomoże we wszelakich smutkach ,1 cebula która swym aromatem rozczula ;( ,2 liście laurowe ale nie do przykrycia nagości ale by oczarować smakiem wszystkich gości ,jedna kostka rosołowa może być tej marki na W :) a przy spożywaniu sorbetu każdemu z Was braknie tchu .Wszystkie składniki do garnka wkładamy ,chyba nie muszę tłumaczyć ,że cebulę kroimy w kostkę ,liście zaś możemy połamać a potem przed teściową z wazą się kłaniać :) .Kostkę rosołową do garnka wrzucamy ,możemy dodać również lubczyka bo wtedy miłosna gra w domu nie zanika .2 godziny gotujemy Nasz rosołek by potem cieszyć się sorbetami na stole .Do jednego litra wywaru (rosołku ) torebkę żelatyny potrzebujemy a sorbetami całą rodzinę cieszyć będziemy .Wlewamy taki napój bogów :) do kolorowych salaterek i laseczki kabanosa Konspol Natura do każdej z nich wkładamy bo oprócz niesamowitego smaku ,stabilną rękojeść do trzymania sorbetu mamy . Przez cztery godziny niechaj się salaterki z wywarem w lodówce schładzają a 26 września miłe Panie podczas obrad jury swe podniebienie sorbetem schładzają bo przepisy Fanów swą niezwykłością serca ogrzewają . dziewczyna50@gazeta.pl e-mail

Anonimowy pisze...

Placki ziemniaczane z kabanosem i zielonym groszkiem

750 g ziemniaków
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 cebula
2 jajka
2 kabanosy
4 łyżki ugotowanego zielonego groszku
olej
śmietana
pieprz i sól

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mąkę, groszek i drobno pokrojone kabanosy, sól oraz pieprz.
Smażyć na oleju na złoty kolor jak zwykłe placki.

Pozdrawiam
kodle@gazeta.pl

seba435 pisze...

SKŁADNIKI:

makaron świderki,
3 kabanosy drobiowe,
0,5 papryki czerowonej,
0,5 papryki żółtej,
1 cebula,
20 dag sera w kostce,
1 jajko,
do smaku sól,
do smaku pieprz,
3 plastry sera

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2. Kabanosy kroimy w krążki, cebulę w półkrążki, paprykę w kostkę i wszystko rumienimy na patelni. Następnie dodajemy do ugotowanego makaronu, wbijamy do niego jedno jajko i musimy zetrzeć ok 20 dag sera. Wszystko mieszamy i doprawimy do smaku. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka masłem i wkładamy do niego przygotowana zapiekankę. Na całość musimy położyć jeszczę plastry sera. Wstawimy do piekarniki i czekamy, aż ser się rozpuści.




Proste, Łatwe i Pyszne :)
Kabanosy nadają przyjemności temu Daniu :)
Pozdrawiam Gorąco :)

senninha pisze...

Pomysłów w głowie mam pełno, a nawet i jeszcze więcej! :) Kiedy zobaczyłam ten konkurs przypomniały mi się drożdżowe krokodyle pożerające kabanosy i same czekające na pożarcie. Widziałam (i jadłam) je na pewnej imprezie. To nic innego, jak drożdżowe ciasto zawinięte na foremki do pieczenia rurek (tak samo jak ciasto na rurki z kremem) z dekoracyjnymi oczami, łapkami i wielką paszczą wypełnioną ulubionym sosem i... kabanosem właśnie! Nie dość, że proste, to jeszcze smaczne i zachwycające wyglądem.
Ale żeby było prościej i nie wymagało tak wiele pracy to moją propozycją na szybką przekąskę z kabanosa będzie kabanos w cieście na patyku. Wystarczy dwa kabanosy związać razem na przykład za pomocą szczypioru wymieszać w cieście (z mąki, jajka, wody, odrobiny mleka, soli) i usmażyć na złoty kolor po czym wbić na drewniany patyczek i podawać z ulubionymi sosami.
A gdy już na prawdę chcemy naszą pracę ograniczyć do minimum to możemy zrobić w formie keksówce zapiekankę banalnie prostą, a po przygotowaniu wystarczy pokroić w plasterki i gotowe.
Na dnie formy należy poukładać chleb tostowy, na nim czerwoną paprykę (można ją wcześniej podsmażyć), na nią warstwę startego na grubych oczkach żółtego sera, na należy ułożyć kabanosy, całość posypać znów obficie żółtym serem, a niego położyć plasterki pomidora i pokruszony chleb tostowy. Całość zapiec w około 180 stopniach przez 10 maksymalnie 15 minut.

Pozdrawiam,
ps. przepraszam, że aż trzy propozycje, ale należę do niezdecydowanych osób i ciężko było mi wybrać.

senninha@vp.pl

MagdaP. pisze...

Proponuję łatwe, pyszne i kolorowe kabanosiki w szlafroczkach:) Pojedyncze kabanosy zawijamy w różne rodzaje kolorowych i o ciekawych liściach sałat, do środka dodając pokrojoną w cienkie paseczki kolorową paprykę, gruszkę, żółty ser, co lubimy. Przewiązujemy całość szczypiorkiem. Możemy polać musztardą, ketchupem. Wbijamy na ułamaną wykałaczkę kawałki pomidora robiąc oczy. Danie na wesoło.

MagdaP. pisze...

kk

aka pisze...

Jedno z najpyszniejszych śniadań nm świcie jajecznica na cebulce z kabanosem +/- szczypiorek, pomidorki, co, kto lubi :) Działa na wszystkie zmysły, poranny zapach ściąga z łóżka, smak cudowny. Smacznego

alice139 pisze...

Mój brzuszku powiedź przecie,
Czy kabanosy jeść chcecie.
A on odpowiada bez zawahania,
Iż uwielbia z kabanosami potrawy, dania.
Niedawno wykopki się u mnie zakończyły,
Ziemniaczki już na dobre zagościły.
A więc trzeba je z kabanosami spróbować
by wspólnie moim podniebieniom zaimponować.
Zapiekane ziemniaczki z kabanosami o tym mowa,
Uważam, że inne połączenie ziemniaków się po prostu chowa.
Kabanosy z pieczarkami i cebulą duszę,
Ohhh mojego męża tym farszem wzruszę.
Całość nakładam na ziemniaczki pokrojone,
Ale wtedy to moje zmysły jeszcze nie będą w pełni zaspokojone.
Ser żółty na koniec nakładam,
I chętnie do stołu zasiadam.
Piekarnik już gorącem bucha,
Zapiekane ziemniaczki z kabanosami wypiekają się na zucha.
Taka przekąska z kabanosami mi się marzy,
Hmmm może tak się niedługo zdarzy ?

Biedr_ona pisze...

Jak widać.. pomysłów nie brakuje ;-)



www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin