Dzisiejsza propozycja jest bardzo
pyszna i nawet jeśli wydaje się Wam, że risotto jest pracochłonne
to nic bardziej mylnego, przygotowanie nie zajmuje więcej czasu jak
ugotowanie regularnego obiadu.
Uwielbiam szpinak, szczerze się
przyznam że nawet w sezonie sięgam po ten mrożony bo jest z nim
mniej roboty. Ostatnio z powodzeniem testowałam szpinak firmy Frosta i byłam
bardzo z niego zadowolona, szczególnie z tego siekanego bez
dodatków. Oczywiście o wiele lepiej w sezonie korzystać ze
świeżego szpinaku, ale wtedy trzeba dodać nieco czasu na mycie i
przygotowanie liści szpinaku, ale oczywiście bardzo zachęcam jeśli
macie tylko trochę czasu.
Pozostałe dodatki typu suszone
pomidory i szynki serrano wspaniale dopełniają całości.
Zdaniem mojej rodziny i moim to bardzo
udana pozycja w naszym menu.
Gorąco Wam polecam !
składniki:
- 1 solidna łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 250g ryżu arborio
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu (może nawet odrobinę więcej)
- około 400g szpinaku (u mnie mrożony, przesmażony na patelni) jeśli świeży to nawet 1kg też przesmażyć na oliwie
- ½ słoika suszonych pomidorów
- 100g szynki serrano
- 1 garść startego parmezanu – można dać 100ml śmietany kremówki zamiast sera, albo mniejszą ilość razem z serem
wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę
i dodać masło. Wrzucić drobno posiekane cebulę i czosnek i
chwilkę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i dać mu chwilkę,
żeby cały pokrył się tłuszczem.
Teraz wlewać po chochelce bulion,
czekać aż wsiąknie i wlewać następną chochlę, aż ryż będzie
już odpowiednio miękki. Nie powinno to zająć więcej niż 20
minut.
Do tak przygotowanego ryżu należy
dodać wcześniej przygotowany szpinak i pokrojone suszone pomidory i
pokrojoną w paseczki szynkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą
i pieprzem do smaku. Następnie dodać garść startego parmezanu
i/lub śmietanę.
Podawać od razu z kilkoma płatkami
parmezanu do dekoracji i nie tylko.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Myślę, że rodzinka będzie zadowolona z takiej propozycji na dziś ;)
Boskie połączenie smaków :)
A ja lubię szpinak i chętnie spróbuję. Całuski.
Uwielbiam risotto. I szpinak tez. Takie polaczeniu Madziu musi byc przepyszne. Az nie moge sie napatrzec na zdjecia :))
Buziaki.
pychota!!!!!!!!!1
wszystkie smaki mi odpowiadaja, pycha:)
Zjadłabym, idealna propozycja na lato. Ładne kontrasty kolorystyczne :)
Ciekawa wariacja na temat risotto, super! :)
Suszone pomidory i serrano to jedno z moich ulubionych połączeń! I te barcelońskie wspomnienia... ;) Na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis!
świetne składniki, smak całości na pewno musi być doskonały:)
życie & podróże
gotowanie
Brzmi fantastycznie :) Schrupałabym taki obiadek :)
Zrobiłam dzisiaj na obiad, wszystkim smakowało! :)
U Ciebie jak zwykle same pyszności.. i jak tu nie myśleć o jedzeniu ;-)
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz