Mam kilka
sprawdzonych przepisów na pizzę, na wysoki cieście, na cieniutkim,
wszystkie wypróbowane i pyszne, ale zawsze można znaleźć coś
lepszego, więc poszukiwałam nadal.
Właśnie w ten
sposób trafiłam na bloga Sto kolorów kuchni, gdzie Kabamaiga podaje świetny przepis
na ciasto i sos. Co do dodatków, to już wiadomo kto co lubi, jeśli
jednak mamy sprawdzony przepis na ciasto i sos, to pizza uda się na
pewno.
Najważniejsze –
należy pamiętać, że ciasto robimy dzień wcześniej, wtedy jest
najlepsze. Zrobiłam raz standardowo po 2 godzinnym wyrastaniu w
cieple i też wyszła super.
- 575g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki drożdży świeżych
- 60g oliwy
- 340g-400g (w zależności od rodzaju mąki) lodowatej wody – dałam 360g
- szczypta soli
wykonanie:
W misce należy
wymieszać suche składniki, następnie dodać oliwę i wodę.
Wyrobić gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być
lepkie, elastyczne i odstawać od brzegów miski.
Ciasto należy
podzielić na tyle części, ile placków chcemy upiec. Każdą część
formujemy w kulę, układamy na naoliwionej blaszce. Blachę z kulami
ciasta przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki (jeśli nie mam
czasu w tym momencie zamiast do lodówki daję do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce). W lodówce ciasto można trzymać nawet 3 dni. Na 2
godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
Piekarnik z
kamieniem rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Obsypujemy mąką
łopatkę. Z każdego placka formujemy cienką pizzę, pozwalamy jej
odpocząć 15-20 minut, od razu na łopacie.
Polewamy sosem,
dodajemy ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
8-12 minut, aż brzegi będą upieczone.
składniki sos:
- 400g pulpy pomidorowej lub pomidorów w puszce
- 2 drobno starte ząbki czosnku
- garść posiekanych świeżych ziół
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Mieszamy
wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, albo na
całą noc, zależy kiedy nam się przypomniało o sosie :)
Moją pizzę
zrobiłam z sosem, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią,
szynką, mozarellą, a na gotową pizzę dodałam świeżą rukolę.
Palce lizać.
Smacznego!!
17 komentarzy:
3 dodatki na pizze które ubóstwiam pomidory suszone..mniam cukinia i rukola??to musi być piekielnie pyszne...aż mi ślinka cieknie:)
Przepyszna pizza Madziu :) Ja tez mam kilka sprawdzonych przepisow na pizze, ostatnio wyprobowywalam kolejny. Nie wiedzialam tylko, ze ciasto musi byc robione dzien wczesniej. Ja zawsze robie tego samego dnia i pizza zawsze jest pyszna :)
Buziaki.
Przekonałaś mnie! Jutro robię! Piękna pizza! Już się nie mogę doczekać :)
Mi pizza jakoś niespecjalnie wychodzi.. owszem jest jadalna ;) ale ciągle nie taka jakbym chciała. Muszę w końcu nabyć ten kamień - bo taką mam nadzieję, że to pomoże
:)
Połączenie składników na Twojej pizzy genialne, aż bym Ci się wprosiła na obiad ;)))
z moimi lubianymi skladnikami, pycha:)
Mmm, te składniki gwarantują coś pysznego :)
Ciekawy ten przepis. Bardzo wręcz :)
lodowata, a nie ciepła woda, brak szczypty cukru - jak to zwykle bywa przy drożdżach ;)...
Jak ogarnę się z przeprowadzką to poczynię :)
Mniam,mniam. Magda, ależ ja bym pizzę zjadła, a u Ciebie taka apetyczna!:)
U nas też wczoraj była pizza ;-D
www.przysmakiewy.pl
Prawda, że świetny przepis? Ja go podkradłam od Małgosi. Cudowna ta Twoja, a dodatki bardzo mi się podobają.
p.s. mój blog jest bez "w" ;)
Pokochałam pizzę z rukolą, dzięki niej pewna odwiedzona włoska knajpka stała się moją ulubioną włoską knajpką :). Podziwiam to Twoje cieniutkie ciasto, pycha :).
cieszę się, że pizza się Wam podoba i skuście się bo warto :)
kabamaiga - przepraszam Cię za to przeoczenie, nazwa bloga wpisana już poprawnie :)dzięki za pomysł na ten obiad :)
pyszka!
ale pizza, porywam kawałeczek!
Pizza wygląda pysznie :)
wprost genialny dobór składników :) nic bym nie odjeła
Ahhhh pycha ta pizza! Narobiłaś mi smaka!:)
Pizza wygląda obłędnie i na pewno równei pysznie smakuje. Koniecznie muszę wypróbować :)
Prześlij komentarz