piątek, 27 lipca 2012

Makaron, krewetki i warzywa z pietruszkowym pesto


Remont mieszkania nadal trwa, w tej chwili chyba najlepsza część bo instalacja nowej kuchni, już nie mogę się doczekać, żeby coś w niej ugotować. Jednak tymczasem jeszcze ze starej kuchni zapraszam Was na makaron z krewetkami, warzywami i pietruszkowym pesto.
Zainspirowałam się daniem, które przedstawił u siebie Arek z eat after readning, jednak zawartość lodówki i szafek zmusiła mnie do dalece posuniętych zmian. Dlatego mimo że daleko od wspaniałego oryginału nadal moim zdaniem bardzo, bardzo smacznie.
Oczywiście to kolejny pomysł na szybki obiad, ale jednocześnie pyszny i zdrowo, czyli tak jak najbardziej lubimy.
Podane ilości wystarczą na danie dla 2 osób.



składniki na pesto z pietruszki:

  • 30g pietruszki zielonej (liście, łodygi)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
  • szczypta chili
  • 50ml oleju rzepakowego
  • sok z limonki (około 1 łyżki)
  • sól morska


Pietruszkę, czosnek, sezam i chili wrzucić do blendera i powoli dolewając olej zmiksować.
Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą, przykryć folią i odstawić do lodówki.

pozostałe składniki:

  • 500g świeżej fasolki szparagowej
  • 200g makaronu
  • olej do smażenia
  • 10-15 dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek cebuli dymki (pokrojony w grube plastry)
  • sok z limonki/ cytryny do smaku
  • kiełki u mnie z rzodkiewki


wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować al dente. Tak samo ugotować makaron.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dymkę i fasolkę szparagową i smażyć kolejne 2-3 minut.
Gotowy makaron dorzucić do warzyw i krewetek wraz z 2 łyżkami pesto.
Wszystko delikatnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i podawać posypane kiełkami.

Smacznego!!




13 komentarzy:

Maggie pisze...

Szybko i smacznie? W to mi graj!

Unknown pisze...

Pięknie wygląda! bardzo apetycznie!

Monica pisze...

Brzmi wspaniale!

Agata pisze...

Wygląda doskonale :) Szkoda, że nie miałam okazji spróbować :) MOże następnym razem :P

Barbara Bastamb pisze...

Mniammm, chyba zrobie...

Małgosia pisze...

Mniam! Koniecznie muszę podziałać w tej sprawie ;)

Biedr_ona pisze...

Nie ma co, niezły kąsek ;-)))



www.przysmakiewy.pl

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

pesto z pietruszki brzmi ciekawie, muszę pamiętać by przetestować :)

Chenia pisze...

Dziewczyno - czytam i umieram z głodu - uwielbiam krewetki :)

Kasia pisze...

Jak to wspaniale wygląda! A ja robię się coraz bardziej głodna...:)

Magda pisze...

uwielbiam panią pietruszkę:) Pesto z niej pokocham na pewno miłością szaleńczą. I też jestem Magda K!!!

ladyfromspace pisze...

Ja wszelkiego rodzaju pesto też robię na bazie oleju rzepakowego - w przeciwieństwie to oliwy z oliwek nie jest gorzki (właściwie wcale nie ma smaku) :) Wygląda pięknie!

Karolina Zarębska pisze...

Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin