Remont mieszkania nadal trwa, w tej
chwili chyba najlepsza część bo instalacja nowej kuchni, już nie
mogę się doczekać, żeby coś w niej ugotować. Jednak tymczasem
jeszcze ze starej kuchni zapraszam Was na makaron z krewetkami,
warzywami i pietruszkowym pesto.
Zainspirowałam się daniem, które
przedstawił u siebie Arek
z eat after readning, jednak zawartość lodówki i szafek
zmusiła mnie do dalece posuniętych zmian. Dlatego mimo że daleko
od wspaniałego oryginału nadal moim zdaniem bardzo, bardzo
smacznie.
Oczywiście to kolejny pomysł na
szybki obiad, ale jednocześnie pyszny i zdrowo, czyli tak jak
najbardziej lubimy.
Podane ilości wystarczą na danie dla
2 osób.
składniki na pesto z pietruszki:
- 30g pietruszki zielonej (liście, łodygi)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
- szczypta chili
- 50ml oleju rzepakowego
- sok z limonki (około 1 łyżki)
- sól morska
Pietruszkę, czosnek, sezam i chili
wrzucić do blendera i powoli dolewając olej zmiksować.
Doprawić do smaku sokiem z limonki i
solą, przykryć folią i odstawić do lodówki.
pozostałe składniki:
- 500g świeżej fasolki szparagowej
- 200g makaronu
- olej do smażenia
- 10-15 dużych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek cebuli dymki (pokrojony w grube plastry)
- sok z limonki/ cytryny do smaku
- kiełki u mnie z rzodkiewki
wykonanie:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i
ugotować al dente. Tak samo ugotować makaron.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,
wrzucić krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Dodać
paprykę pokrojoną w kostkę, dymkę i fasolkę szparagową i smażyć
kolejne 2-3 minut.
Gotowy makaron dorzucić do warzyw i
krewetek wraz z 2 łyżkami pesto.
Wszystko delikatnie wymieszać,
doprawić do smaku sokiem z cytryny i podawać posypane kiełkami.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Szybko i smacznie? W to mi graj!
Pięknie wygląda! bardzo apetycznie!
Brzmi wspaniale!
Wygląda doskonale :) Szkoda, że nie miałam okazji spróbować :) MOże następnym razem :P
Mniammm, chyba zrobie...
Mniam! Koniecznie muszę podziałać w tej sprawie ;)
Nie ma co, niezły kąsek ;-)))
www.przysmakiewy.pl
pesto z pietruszki brzmi ciekawie, muszę pamiętać by przetestować :)
Dziewczyno - czytam i umieram z głodu - uwielbiam krewetki :)
Jak to wspaniale wygląda! A ja robię się coraz bardziej głodna...:)
uwielbiam panią pietruszkę:) Pesto z niej pokocham na pewno miłością szaleńczą. I też jestem Magda K!!!
Ja wszelkiego rodzaju pesto też robię na bazie oleju rzepakowego - w przeciwieństwie to oliwy z oliwek nie jest gorzki (właściwie wcale nie ma smaku) :) Wygląda pięknie!
Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
Prześlij komentarz