Strony

piątek, 27 lipca 2012

Makaron, krewetki i warzywa z pietruszkowym pesto


Remont mieszkania nadal trwa, w tej chwili chyba najlepsza część bo instalacja nowej kuchni, już nie mogę się doczekać, żeby coś w niej ugotować. Jednak tymczasem jeszcze ze starej kuchni zapraszam Was na makaron z krewetkami, warzywami i pietruszkowym pesto.
Zainspirowałam się daniem, które przedstawił u siebie Arek z eat after readning, jednak zawartość lodówki i szafek zmusiła mnie do dalece posuniętych zmian. Dlatego mimo że daleko od wspaniałego oryginału nadal moim zdaniem bardzo, bardzo smacznie.
Oczywiście to kolejny pomysł na szybki obiad, ale jednocześnie pyszny i zdrowo, czyli tak jak najbardziej lubimy.
Podane ilości wystarczą na danie dla 2 osób.



składniki na pesto z pietruszki:

  • 30g pietruszki zielonej (liście, łodygi)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
  • szczypta chili
  • 50ml oleju rzepakowego
  • sok z limonki (około 1 łyżki)
  • sól morska


Pietruszkę, czosnek, sezam i chili wrzucić do blendera i powoli dolewając olej zmiksować.
Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą, przykryć folią i odstawić do lodówki.

pozostałe składniki:

  • 500g świeżej fasolki szparagowej
  • 200g makaronu
  • olej do smażenia
  • 10-15 dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek cebuli dymki (pokrojony w grube plastry)
  • sok z limonki/ cytryny do smaku
  • kiełki u mnie z rzodkiewki


wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować al dente. Tak samo ugotować makaron.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dymkę i fasolkę szparagową i smażyć kolejne 2-3 minut.
Gotowy makaron dorzucić do warzyw i krewetek wraz z 2 łyżkami pesto.
Wszystko delikatnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i podawać posypane kiełkami.

Smacznego!!




13 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie? W to mi graj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda doskonale :) Szkoda, że nie miałam okazji spróbować :) MOże następnym razem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Koniecznie muszę podziałać w tej sprawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma co, niezły kąsek ;-)))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. pesto z pietruszki brzmi ciekawie, muszę pamiętać by przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyno - czytam i umieram z głodu - uwielbiam krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to wspaniale wygląda! A ja robię się coraz bardziej głodna...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam panią pietruszkę:) Pesto z niej pokocham na pewno miłością szaleńczą. I też jestem Magda K!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja wszelkiego rodzaju pesto też robię na bazie oleju rzepakowego - w przeciwieństwie to oliwy z oliwek nie jest gorzki (właściwie wcale nie ma smaku) :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)