Strony

poniedziałek, 30 lipca 2012

Pulpety w jogurtowo koperkowym sosie


Oczywiście jak to u mnie ostatnio bywa czasu na gotowanie mało, ale rodzinka jeść musi. Postanowiłam chłopakom zrobić coś szybko, bez większych ceregieli. Nie spodziewałam się za dużo po tym daniu, a tymczasem piali z zachwytu nad talerzem, szczególnie ten mniejszy.
Więc po raz kolejny udało się przygotować coś szybko i smacznie, koniecznie do szybkiej powtórki.


składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • papryka chili wg uznania
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • 300ml wywaru
  • 300ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać, a cebulę zetrzeć na tarce.
Do dużej miski włożyć mięso mielone, dodać posiekane jajka i startą cebulę, oraz chili wg uznania. Wbić surowe jajko doprawić szczyptą soli i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego mięsa należy utoczyć małe kuleczki i wszystkie obsmażyć z każdej strony na oleju.

W rondlu o grubym dnie zagotować rosół, następnie odrobinę rosołu wlać do jogurtu, żeby nam się nie zważył, tak zapoznany z rosołem jogurt wlać do rondla i wymieszać. Zmniejszyć ogień i wrzucić do wywaru posiekany drobno koperek.

Usmażone pulpety delikatnie przełożyć do wywaru i dusić na małym ogniu około 30 minut.

Podawać gorące z dodatkiem ryżu lub kaszy.

Smacznego!!

19 komentarzy:

  1. w kuchni jednak najprostsze rzeczy bywają najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię pulpety!
    Od dzieciństwa mi zostało.
    Mogę zaprosić się na taki talerzyk...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, smakowite są te pulpeciki Magda!
    Chętnie bym zjadła taki obiadek:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Dalej jestem głodna :) Wypróbuję przepis, choć nie dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie szybkie przepisy, też mam mało czasu na gotowanie ale rodzina chce jeść, zgapie od Ciebie i obiadek będzie pyszny....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mi się ostatnio nie chce gotować... Nawet potrawy znane na pamięć nie wychodzą. Nawet ulubione nie wychodzą. Nawet ciasto, które zawsze pięknie wyrasta, nie wyrasta. Nawet ulubione blogi kulinarne nie kuszą nowymi przepisami. Mam kuchniowstręt-gigant. Ratunku! Czy jest na to jakieś lekarstwo?!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie pulpety i nigdy mi sie chyba nie znudza. A za koperkowy sos dalabym sie pokrajac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię pulpety, strasznie podobają mi się w tym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ładnie podane :) Dzięki za pomysł na obiadek :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam nadzieję, że po rezygnacji z koperku danie nadal będzie prawie tak samo pyszne- bo koperku nie znoszę :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne danie - zrobiłam :)dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiałam takie pulpety w dzieciństwie i to właśnie w sosie koperkowym, najlepiej smakują jak ktoś przyrządzi je dla ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pulpety w sosie są najlepsze. A jeszcze w takim jak u Ciebie, hoho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pulpeciki wyglądają super apetycznie, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm ale ten sosik musi być dobry! i aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny i lekki obiadek:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pulpeciki w sosie koperkowym u nas lubi cała rodzinka:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie do tego dania najlepiej pasowałby ryż jaśminowy, uwielbiam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)