Dzisiaj
takie danie komfortowe, na samą myśl robi mi się przyjemnie.
Pasuje mi bardziej na kolację niż na obiad. Zapiekanka rybna z
pysznym purée
selerowym, była tak dobra, że nawet zdjęcia udało się tylko
zrobić w biegu.
Przepis
na to danie pochodzi z jednej z moich ulubionych książek
kulinarnych, a mianowicie z książki 'Apetyczna panna Dahl' Sophie
Dahl.
Danie
pięknie wygląda podane, jeśli macie małe patelnie, które można
wstawić do gorącego piekarnika, jeśli nie całość można zapiec
w naczyniu żaroodpornym, wtedy nie wygląda już tak spektakularnie,
ale w smaku nadal góruje.
Zachęcam
do przygotowania tej potrawy.
Jeszcze
podziękowania dla kilku osób, które dzielnie wprowadzają w życie
moje przepisy i sprawiają mi tym ogromną radość: mojej siostrze
:), Ewelinie Cz. i Kasi K. z synem :) dzięki dziewczyny za wszystkie
miłe słowa.
Ilość
wystarczy dla 2-3 osób.
składniki:
- oliwa
- 80g (½ szklanki) posiekanej cebuli
- 2 pory, tylko biała część, posiekana
- 100g (1 szklanka) pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1 filet z dorsza (około 400g) pokrojony na kawałki albo po połowie łososia i dorsza
- 175g (1 szklanka) surowych obranych krewetek
- 375ml (1i1/2 szklanki) mleka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki arrarutowej (dałam zwykłej)
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- trochę białego wina (niekoniecznie)
purée
selerowe:
- 2 małe korzenie selera
- trochę mleka
- masło
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
W
pierwszej kolejności należy zrobić purée selerowe. Obrać selera,
pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Przełożyć do
blendera, dodać trochę mleka, dodać kawałek masła, trochę soli
i pieprzu i zmiksować na purée. Przełożyć do miski i odstawić
na bok.
Rozgrzać
na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę i pory, aż się
zeszklą. Przełożyć je na talerz i odstawić na bok. Na tej samej
patelni usmażyć pieczarki przez kilka minut, aż się lekko ze
złocą.
Przełożyć
je na talerz z cebulą i porami.
Włożyć
rybę i krewetki do dużego rondla, zalać mlekiem i dodać liść
laurowy. Gotować nie dłużej niż 4 minuty. Wyjąć rybę i
krewetki, a mleko zachować i sprawdzić, czy nie ma w nim ości ani
kawałków skóry. Usunąć je, jeśli coś się znajdzie i zlać
mleko do dzbanka, bo jeszcze będzie potrzebne.
W
tym samym rondlu stopić masło na małym ogniu, dodać mąkę i
mieszać, aż zrobi się zasmażka. Powoli dolać mleko zachowane w
dzbanku. Dodać zieleninę, cebulę, pory, pieczarki, rybę i
krewetki. Można teraz dolać wino. Starannie i delikatnie wszystko
przemieszać.
Przełożyć
zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałożyć
purée z selera. Jeśli będziecie zapiekać od razu, wystarczy tylko
10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C; jeśli zaś będziecie
zapiekać zimne składniki, potrwa to około 30 minut.
Smacznego!!
17 komentarzy:
Nie, nie to my Ci dziękujemy za tyle wspaniałych inspiracji i za to, że czasem można się u Ciebie załapać na obiadek prosto spod rąk mistrzyni:P
Buziaki
ps. A ta zapiekanka wygląda obłędnie :)
Madziu, to musi być pyszna zapiekanka :) Wspaniale wygląda.
Uściski:*
Przepis jak dla mnie genialny ! :)
Co za zapiekanka, już czuje jej smak ...pozdrawiam..
Pyszna zapiekanka Madziu. I wiedzialam, ze to Sophie :) Jakis czas temu sama przymierzalam sie do tego przpisu :)
Usciski.
Zapisałam do wypróbowania :) Pierwszy raz spotkałam się z mąką arrarutową - zaciekawiła mnie, tylko gdzie taką zdobyć?
O tak, tez lubie przepisy Sophie Dahl. Tego jeszcze nie probowalam, ale predzej czy pozniej na pewno przetestuje, zwlaszcza, ze mowisz, ze warto.
Faktycznie smaczne danie :)
Szczególnie podoba mi się puree selerowe! :) Już myślę gdzie jeszcze można je zastosować... ;)
Chyba pyszna ta zapiekanka?Bo wygląda smakowicie!
ale sie zrobilo smakowicie:)
Jak ja dawno nie jadłam ryby, aż wstyd. Narobiłaś mi smaku :)
wspaniały kolacyjny pomysł!
rzeczywiście, fajna kolacyjna propozycja
życie & podróże
gotowanie
Ale ciekawe smaki! Pyszotka:-)
Nie mam zbyt wielu rybnych zapiekanek na swoim koncie, ale Twój przepis skłania mnie do zmiany tego stanu rzeczy! Bardzo mi się podoba! :)
Lubię to!
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz