Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest intensywnie cytrynowe (nie mylić z kwaśne), delikatne lekko kruche, zachwycające.
Jeśli przygotujecie sobie składniki, to samo zrobienie ciasta zajmie Wam naprawdę kilka minut, później tylko 50 minut oczekiwania i już możecie rozkoszować się cytrynowo migdałowym ciastem. Podawać można bez niczego, albo z Crème fraîche lub jeśli mało Wam cytryny z kremem lemon curd.
Przepis pochodzi z książki 'Apetyczna Panna Dahl' Sophie Dahl.
Bardzo Was zachęcam do upieczenia tego ciasta, nawet jak Wam się wydaje, że nie potraficie, robi się tak samo łatwo jak np. muffinki.
składniki:
- 150g masła plus trochę do wysmarowania formy
- 225g miałkiego cukru
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- sok i skórka otarta z 4 cytryn
- 300g blanszowanych migdałów, uprażonych i zmielonych
- 115g mąki ziemniaczanej z zapasem do wysypania foremki
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200'C. Natłuścić i wysypać mąką foremkę o średnicy około 23 cm, u mnie tortownica.
Utrzeć masło z cukrem, dodać wszystkie żółtka naraz, a następnie otartą skórkę i sok z cytryny. W drugiej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę i dodać do cytrynowego kremu. Na koniec delikatnie wmieszać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną.
Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze 40 minut.
Odstawić, żeby ostygło, a potem wyłożyć na talerz, odwracając foremkę do góry dnem.
Smacznego!!
22 komentarze:
Wczoraj dostałam tę książkę, ale nie miałam chwili dokładniej jej przejrzeć. Ciasto zapowiada się pysznie!
Robilam! Cytrynowosc tego ciasta jest wprost powalajaca.. :))
Milego dnia Madziu :)
Uwielbiam to ciasto - to jeden z pierwszych przepisow z "Apetycznej panny Dahl", jakie wyprobowalam, i czesto do niego wracam.
jakie aromatyczne musi być;)
Sądząc po składnikach to musi być bardzo cytrynowe:) Przepiękne pierwsze zdjęcie!
Brzmi wspaniale! Uwielbiam cytrynowe ciasta!
Prezentuje się pysznie! :) Wszędzie słyszę o bananowy cieście Sophie, a o cytrynowym nie słyszałam ;)
Zapewne przepyszne!
Pozdrowienia
A ja bym chciała tą książkę, o... Chyba sobie kupię, jak mi się uda pojechać do Polski :)
Ciasto wygląda bosko - uwielbiam cytrynowe smaki, więc prędzej czy później z pewnością wypróbuję :)
Zapowiada się niezła uczta ;-)
www.przysmakiewy.pl
Doskonałe to ciacho!
Połączenie cytryn z migdałami pokochałam po upieczeniu włoskiego ciasta ryżowego. Lubię ciasta intensywnie cytrynowe, Twoje będzie w kolejce do wypróbowania :)
Bardziej cytrynowe być nie może! ŚWIETNE!
To coś dla mnie! Wszystko co cytrynowe uwielbiam!
Pozdrowienia:)
Mam to ciasto zaznaczone w książce. Koniecznie do zrobienia. Cytrynowe smaki to jest to, co lubię :-)
mmm... cytrynowe ciasto... pycha:)
Coś mi się wydaje że właśnie nadszedł godny następca klasycznego chlebka bananowego ;-)
Jeśli jest tak samo proste i pyszne jak bananowiec...wróżę mu sukces :D
Dobrze, że podziwiam Twoje wypieki tylko wirtualnie bo pewnie nie raz bym się skusiła a tu lato idzie i trzeba trochę zrzucić kg....pozdrawiam...
To zdecydowanie ciasto dla mnie :). Nawet jeśli byłoby kwaśne, a nie cytrynowe to i tak bardzo by mi smakowało :).
Pozdrawiam :)
od dawna mam chrapkę na tą książkę, a takie przepisy jak Twój zdecydowanie mnie utwierdzają w tym, że musze ją kupic :)
Robiłam, ale poszło coś nie tak, widocznie to ciasto nie było mi pisane:) U Ciebie wygląda bardzo apetycznie!
I just added this feed to my bookmarks. I have to say, I very much enjoy reading your blogs. Thanks!
Ciasto wygląda cudnie a ja uwielbiam takie ciasta. Pięknie wyglądające i cytrynowe :-)
Prześlij komentarz