Czas najwyższy wrócić do reali życia codziennego, koniec świątecznego objadania, no może jeszcze mały kawałeczek mazurka został, ale poza tym trzeba pomyśleć o obiedzie dla rodzinki.
Dzisiaj proponuje Wam bardzo pyszny i pięknie się prezentujący gulasz pod jogurtową kołderką.
W przepisie podano aż 3 papryczki chilli, jeśli danie ma być również dla dziecka, koniecznie należy zmniejszyć tą ilość.
To kolejny przepis z mojej ulubionej kategorii: szybko, prosto i smacznie.
Bardzo dobry gulasz wyjdzie z mięsa jagnięcego, ale jeśli wykorzystacie karkówkę, czy też inny kawałek mięsa z pewnością wyjdzie równie smakowicie.
Przepis znaleziony w miesięczniku 'Kuchnia'.
Dzisiaj proponuje Wam bardzo pyszny i pięknie się prezentujący gulasz pod jogurtową kołderką.
W przepisie podano aż 3 papryczki chilli, jeśli danie ma być również dla dziecka, koniecznie należy zmniejszyć tą ilość.
To kolejny przepis z mojej ulubionej kategorii: szybko, prosto i smacznie.
Bardzo dobry gulasz wyjdzie z mięsa jagnięcego, ale jeśli wykorzystacie karkówkę, czy też inny kawałek mięsa z pewnością wyjdzie równie smakowicie.
Przepis znaleziony w miesięczniku 'Kuchnia'.
składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 papryczki chilli
- oliwa
- 2 puszki (po 400g) pomidorów (dałam 1 puszkę)
- 800g mięsa na gulasz np. jagnięciny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 150g miąższu bagietki lub ciabatty
- duża szczypta suszonego oregano
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 400ml gęstego jogurtu naturalnego
wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200'C. Dwa ząbki czosnku oraz chilli kroimy w plasterki (pestki usuwamy) i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować 5 minut, aby sos trochę odparował i zgęstniał. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić i zmiksować. Przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokruszonym pieczywem, oregano, skórką cytrynową i 1 łyżką oliwą. Taką mieszaninę rozłożyć na sosie pomidorowym.
Jogurt przyprawić resztą czosnku przeciśniętego przez praskę oraz niedużą ilością soku z cytryny.
Polać mięso, tak aby całe było pokryte sosem jogurtowym.
Piec 30 minut – mięso powinno być miękkie, a jogurtowa skorupka lekko rumiana.
Smacznego!!
24 komentarze:
Faktycznie pieknie sie prezentuje, jak malo ktora zapiekanka :)
świetne danie, w sam raz na rodzinny obiad :)
wspaniale danie :)
Na pewno pyszny:) Może wypróbuję na obiad...
Często robię gulasz, ale nigdy nie wpadłam na to żeby go zapiec w jogurcie. Bardzo fajne połączenie, chyba czas wypróbować:)
WOW!!!! Ale zafajnisty przepis. Wprawdzie obawiam się trochę tego chili. A z kurczakiem też by można spróbować? Co tam spróbuję :)
ooo... gulasz za mną chodził już od dawna... dzięki za inspirację! ;)
bardzo apetyczne danie!Proste, szybkie i na pewno smaczne!
Koniecznie muszę zrobić,wygląda bardzo zachęcająco! Pozdrawiam :}
Wspaniała zapiekanka :) Podoba mi się taki sposób podania gulaszu:)
Pozdrawiam.
Całkiem ciekawy pomysł, chociaż przyznam szczerze, że gulaszu pod jogurtem jeszcze nie spotkałam ;P A zdjęcia, jak zawsze, po prostu pyszne! :D
Cudna odmiana. Zapisuję do zrobienia.
bardzo fajny pomysl na obiadek:)
wspaniałe, mega innowacyjne przepisy na Twym blogu! :) myślę, że niebawem z jakiegoś skorzystam, na pewno będę zaglądać, więc dodaję sobie do obserwowanych + zapraszam do tego samego. :)
To połączenie jest świetne! Pozdrawiam
Coś zupełnie dla mnie nowego - takie połączenia są mi obce, ale zdecydowanie jestem ciekawa jak smakują...i chętnie się przekonam :-)
w jogurcie?
Magdo, rewelacja! nigdy bym nie pomyślała, by coś w jogurcie zapiekać. a co dopiero gulasz!
Nie wpadłabym na to:) Świetny pomysł:)
Taka ze mnie kucharka, że nawet nie wiedziałam, że jogurcik da się zapiekać :P
Wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie :)
W takim sosie to ja jeszcze nie robiłam. Z wielką chęcią spróbuję!
wspaniałe danie!
Ciekawa propozycja, dla mnie zupełnie nowa. Skosztowałabym!
Bardzo ciekawe danie, wrzucam na listę "do zrobienia" ;)
Doskonała propozycja na obiad ;-)
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz