środa, 7 marca 2012

Bezowe chmurki z kremem serowym


Uwielbiam bezę to taka moja słabostka. Bardzo lubię tą bezę pieczoną latem, kiedy mogę ją ozdobić śmietaną i sezonowymi owocami, ale zimną też nie trzeba sobie odmawiać.
Wspaniałym dodatkiem są bakalie, które z bezą współgrają idealnie. Ja dzisiaj postawiłam na aromat kawy i lekką kwaskowatość twarogu, która świetnie współgra z słodyczą kremówki i samej bezy. Beza super wyrasta i jeśli dacie jaj czas dokładnie wyschnąć przez noc, nawet bez dodatków Was zachwyci.





składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

krem:

  • 300ml śmietany kremówki do ubijania
  • 150g zmielonego sera twarogowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • kakao do posypania góry


wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianą z szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce cukru, następnie ocet i mąkę.

Przygotować dwie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia, na którym odrysowane będą koła o średnicy około 23cm.
Gotowe białka rozdzielić na dwie blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C, w tej temperaturze piec 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić i najlepiej beze w piekarniku zostawić na noc.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w innym naczyniu twaróg utrzeć z cukrem pudrem i kawą, a na koniec delikatnie zmieszać kremówkę z twarogiem.

Upieczone blaty bezowe przełożyć kremem, a następnie górę obsypać delikatnie kakao.

Smacznego!!

29 komentarzy:

mojetworyprzetwory pisze...

Ale pyszności! Uwielbiam takie ciasta, do tego pyszna kawa i jestem w niebie!

Aciri pisze...

Wszystko co zawiera bezę kocham miłością bezgraniczną:)

Agnieszka Rucińska pisze...

niebo w gębie!!!!

Majana pisze...

Cudowne te chmruki! Niesamowicie mi się podoba!:)
Pozdrawiam.

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

oj taką chmurkę bym chętnie zjadła! :)

Biżuteria z filcu pisze...

Tak, tak, tak, tak... :)

kulinarne-smaki pisze...

Chciałabym aby ta chmurka uniosła mnie ponad ziemię ;)

Magnolia (Edith) pisze...

och! joj!
ja też uwielbiam bezę :)))

Aurora pisze...

Z okazji Dnia Kobiet, a i bez okazji, bo pychota co nie miara :D

kabamaiga pisze...

Ja też mam słabośc do bezy, a taka z kawą musi być wspaniała.

Ruda Galeria pisze...

Napiszę tyle: Nienawidzę Cię:P

Amber pisze...

Cudowne!
Wszystko co lubię - beza,ser,kawa.
Nie potrafiłabym się oprzeć...

majka pisze...

Madziu...az jeknelam z zachwytu i zalu, ze to nie u mnie na stole gosci dzis ta beza... I na sama mysl jaka musi byc pyszna az pociekla mi slinka :)

Usciski.

Małgosia pisze...

Musi być przepyszna ta beza... rozmarzyłam się :)

kachna pisze...

wyglądają bajecznie...

Panna Malwinna pisze...

Tyle razy chciałam upiec bezy, ale mam w domu wielkiego anty-bezo-pożeracza. A te Twoje chmurki tak kuszą...

pozdrawiam

Unknown pisze...

Tak pięknie wygląda, aż ślinka cieknie.Zjadłabym nawet teraz:)

Dusia pisze...

pysznosci:)

Anonimowy pisze...

Wygladaja smakowicie. Wygladem przypominaja moje ukochane tiramisu:) pozdrawiam

Unknown pisze...

taka bez musi być pyszna!

aga pisze...

wspaniale!!! idealne na takie swieto:)

Biedr_ona pisze...

Chętnie położyłabym się na takiej Chmurce ;-))


www.przysmakiewy.pl

Urszula - Proste potrawy pisze...

beza to moje życie :D

Usagi pisze...

Świetne są takie połączenia - słodka, krucha beza i wilgotny, aksamitny krem. Muszę kiedyś zrobić to ciastko.

Maja i Kamila pisze...

Mogłabym jeść bezę na śniadanie, obiad i kolację:) wspaniała chmurka!

Patrycja Reszko pisze...

Muszę przyznać, że są zachwycające!

Barbara Bastamb pisze...

Ty to masz pomysły ale pyszności...pozdrawiam...

Magnolia (Edith) pisze...

ooooooo mniaaaam jakie pyszności tu znowu prezentujesz Madziu!!!
Pliiiisss prześlij troszkę światłowodem :)))

agattekh pisze...

Pychotka takie ciasto :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin