poniedziałek, 9 stycznia 2012

Karkówa z warzywami w sosie karaibskim


Dzisiejsza propozycja obiadowa jest z serii tych, której dokończenie można spokojnie powierzyć mężowi. Wystarczy napisać karteczkę, jak długo i w jakiej temperaturze, jedzenie powinno siedzieć w piekarniku i mamy spokojną głowę, gdy dłużej zostajemy w pracy.
Pomysł powstał, ponieważ miałam do wykorzystania jeszcze jedną paczuszkę warzyw Frosta, a że bardzo nam przypadły do gustu i smakiem i brakiem polepszaczy smaku, z czystym sumieniem Wam polecam.
Samo danie jest banalnie proste, można je zrobić z każdych innych warzyw na patelnię, należy wtedy tylko pokombinować z przyprawami, ale że miało być dziś szybko i prosto, proponuję ten zestaw. Potrzebny jeszcze kawałek mięsa, u mnie karkówka, ale może być też schab, łopatka czy co lubicie.
Ilość wystarczy dla 2 osób.





składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnia Frosta Karaibskie (lub każde inne)
  • 400g karkówki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wina
  • rękaw do pieczenia

wykonanie:

Mięso opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grube plastry, każdy plaster można robić tłuczkiem, ale nie koniecznie. Mięso należy obsmażyć z obu stron, aż się pięknie przyrumieni, a następnie delikatnie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Rękaw do pieczenia umieścić w formie, lub naczyniu żaroodpornym, ponieważ często po późniejszym otwarciu worka, coś się z niego wydostanie.
Mięso oraz warzywa należy włożyć do worka do pieczenia, następnie podlać je winem lub wodą, żeby miało co parować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 minut, trochę wcześniej worek można otworzyć, żeby warzywa i mięso trochę się przyrumieniły,

Smacznego!!

29 komentarzy:

Agata z magicznego atelier pisze...

Taka soczysta karkóweczka z talerzem pysznych warzyw brzmi bardzo interesująco :) Wygląda doskonale i pewno podobnie smakuje :)

Amber pisze...

Wygląda wspaniale!
Jestem pewna,że pysznie smakuje.

bucek pisze...

Bardzo fajny pomysł na karkówkę. Wygląda bardzo smacznie!

kachna pisze...

pyszności!!!

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Myżlę, że mój M by sobie z tym poradził:)

alucha pisze...

Hehe, nie tylko faceci lubią proste przepisy ;). Do mnie zdecydowanie przemawia :)

Sabienne pisze...

Wow, na takie zestawienie to bym nie wpadała, a niezwykle interesujące ono:-).

Majana pisze...

Smakowicie wygląda :)

Siaśka pisze...

dałabym kurczaka i pokochała to danie!

fotograf weselny pisze...

robię się głodny :)

aga pisze...

mniammm:) to miesko z warzywkami na pewno było bardzo pyszne:)

kabamaiga pisze...

Pragnę tylko powiedzieć, że mojemu mężowi można zlecić gotowanie całego obiadu. Ba potem można to nawet sfotografować i wrzucić na bloga ;) A tak w ogóle, to uwielbiam takie dania. No i mrożonki często ratują życie.

Barbara Bastamb pisze...

Wspaniale wygląda, aż się zrobiłam głodna....pozdrawiam...

Maggie pisze...

Wyglada apetycznie, idealne danie na zime (ktora podobno przyszla w koncu).

Agnieszka Rucińska pisze...

chyba zjem monitor!!!!

Biedr_ona pisze...

MHmhmh.. kolejna propozycja na smaczny obiadek! ;-)


www.przysmakiewy.pl

najsmaczniejsze.pl pisze...

świetny pomysł, pysznie wygląda, ja zrobiłam roladę (pieczeń) z mięsa mielonego i mieszanki karaibskiej :)

lotnica pisze...

Pytanie praktyczne - mieszanka z dodatkiem sosu, który dołączają do opakowania czy bez? Pytam, bo mieszankę zrobię sama a nie wiem, jak się mleko kokosowe będzie komponować z pieczoną karkówą?:-)

Mojemu Panu i Władcy można zlecić najwyżej zagotowanie wody na herbatę a i to potrafiłby przypalić:-)

magda k. pisze...

lotnico - sos jest dołączony do warzyw,w postaci zamrożonej razem z warzywami, ale myślę,że jeśli sama będziesz robić mieszankę to mleko kokosowe będzie pasowało do mięsa :)

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe słowa :)

Ola pisze...

mój Łasuch uwielbia takie obiady, które robi się na "cyk pyk" i gotowe, także przepis dołączam do serii "On gotuje" i na pewno pozwolę sobie kiedyś na dzień wolnego, podsuwając go mojemu Lubemu :)

lotnica pisze...

To w takim razie jutro na obiad robię Twoją karkówkę:-) Kilka razy wypróbowywałam Twoje przepisy i zawsze nam smakowały, więc uważam tę karkówkę za pewniak:-))

Paszczak pisze...

Fajnie wygląda, dałaś czerwone czy białe wino?

magda k. pisze...

lotnica :) dzięki wielkie, mam nadzieję, że i to Wam posmakuje :)

Kermeet - dałam białe, przeważnie dolewam białego rieslinga, uwielbiam :)

Małgosia pisze...

Dla mnie mrożonki to dania na bardzo awaryjne sytuacje. A że te się zdarzają, to chyba będę miała okazję wypróbować takie zestawienie ;) Mnie się podoba już choćby ze względu na kolor :))

pieczarka mySia pisze...

pysznosci! :*

gruszka z fartuszka pisze...

z braku czasu sama się często ratuję warzywami z paczki :) karaibskich jeszcze nie próbowałam, choć leżą w mojej zamrażarce i czekają na swoją kolej :)

magnolia0joaska pisze...

Pięknie i kolorowo!

Ruda Galeria pisze...

Zrobiłam wczoraj na obiad:)Miałam warzywa na patelnię po grecku z Biedronki:)Sprawdziło się - fajne soczyste mięso,wino dało fajny aromat, a przyprawy nadały ostrości. W mieszance były ziemniaki, więc obyło się bez szczególnych dodatków, jedynie odrobina ryżu.
Dziękuję za przepis.

magda k. pisze...

CzekoLady - ogromnie się cieszę, że smakowało :) sama już myślę o powtórce :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin