środa, 26 października 2011

Paella z kurczakiem


Zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele ludzi sięga w sklepach po gotowe dania, później wrzuca na patelnie, albo do kuchenki mikrofalowej i gotowe. Proste, ale czy zdrowe. Oczywiście, że nie jednak kto się tym przejmuje, niewielu. Dlatego uwielbiam udowadniać sobie i innym również, jak łatwo można samemu przygotowywać dania, które kuszą nas z reklam i półek sklepowych, jednak nie zużywać do tego chemicznych wspomagaczy. Każda 'nawrócona' osoba, jest dla mnie na wagę złota.
Dzisiaj więc przedstawiam przepis na paellę z kurczakiem, która jest prosta, pyszna i zrobiona z dostępnych składników, no dobra z szafranem może być trudniej, jednak czego się nie robi dla tego pięknego koloru.
Przepis wyszukałam na jednym z moich ulubionych blogów, czyli Kalejdoskop kulinarny. Gorąco polecam, przepis i blog również.




składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka (dałam podwójny filet)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • 200g ryży o okrągłych ziarenkach do paelli (dałam arborio)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 opak. szafranu po 0,2g każde (dałam 1 opak.)
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 300g mrożonego groszku

wykonanie:

Udka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przepołowić. Jeśli używacie filetów pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić i pozbawić pestek, a następnie pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę na dużej i głębokiej patelni. Podsmażyć mięso na złotobrązowo. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem smażyć. Dorzucić paprykę i ryż, podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać szafran, wymieszać. Całość zalać bulionem drobiowym, zagotować. Przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około 35 minut na małym ogniu (od czasu do czasu zamieszać).

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek. Wymieszać i gotować do końca przewidzianego czasu.
Dodatkowo można dodać do paelli małże, krewetki lub krążki kalmarów.

Smacznego !!

31 komentarzy:

Amber pisze...

Masz rację.Dobre i proste danie łatwo zrobić samemu.Trzeba tylko chcieć.
Twoja kurczakowa paella to wspaniale udowadnia.
Pyszności!

Aurora pisze...

Jestem za własnoręcznym kuchennym odtruwaniem :))

Maggie pisze...

Najbardziej lubie taka z owocami morza, ale i na kurczakowa bym sie skusila :)

ANNA pisze...

Uwielbiam takie dania. Proste i lekkie...Przepysznie wyglda twoja paella!

Ruda Galeria pisze...

Dziękuję za przepis, już wiem, co będziemy jedli w sobotę na obiad:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Idealne danie dla mnie na dzisiejszą pogodę! Zamawiam:)

alucha pisze...

W tym roku, miałam okazję zjeść prawdziwą hiszpańską paellę - taką zupełnie tradycyjną. I dowiedziałam się, że ma ona mieć w sobie mięso z kurczaka i królika. Absolutnie nie owoce morza, jak to się wielu wydaje (i ja do tych wielu należałam) :). Taka o to ciekawostka ;).
A Twoja paella wygląda i brzmi bardzo smacznie :).

Agata pisze...

zgadzam się :) jak patrzę na składy tych gotowych dań wypełnione jakąś chemią a wiem, że samemu można zrobić to lepiej i wcale nie trudniej... Pyszna musiała być ta paella!

Grażyna pisze...

Ja ostatnio zamrażam sama i potem mam gotowe szybkie danie :) Kiedyś więcej kupowałam mrożonek, ale odkąd mam większą lodówkę to korzystam z tej dogodności, że coś zamrożę :)

martututu: pisze...

zapewniam cie ze nie wszyscy robia jedzenie z torebki :) tzn moze przekonanie jest takie, ze tak szybciej i latwiej (prawda), ale coraz bardziej zwieksza sie swiadomosc ludzi, ze jednak warto wlozyc troche wysilku.. nie jest tak źle! :) w ogole to znalazlam konkurs dla blogerów kulinarnych, trzeba wymyslić jakiś przepis na napój na bazie herbaty <3 konkurs jest tu www.dniherbaty.pl, zakladka herbata z dodatkami :)

Unknown pisze...

Pycha. Lubię wszystko, co znalazło się w tym daniu:-) Zjadłabym i to teraz troszkę chociaż:-)

Majana pisze...

Wygląda znakomicie. Lubię takie jedzonko:)

flusso pisze...

O jak apetycznie! A kolory cudne :)

Aciri pisze...

Apetycznie wygląda. Nie ma to jak domowe jedzenie!

Kamila pisze...

Ależ ona pysznie wygląda!

Anonimowy pisze...

Uwielbiam paellę ;) Proste, a przepyszne danie.

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis na paellę. Wersję z krewetkami lubię średnio, a tej chętnie spróbuję :)

zjedz_mnie pisze...

Fajne danie, chętnie się na nie łapię ;]

Kaś pisze...

prezentuje się znakomicie! osobiście nie lubię gotowych dań, ale też... nie lubię gotować. na razie "wysługuję" się innymi i bardzo chętnie podsunę ten przepis komu trzeba :)

majka pisze...

Madziu kochana , ogromnie sie ciesze, ze Wam smakowalo. Twoje mile slowa sa jak balsam dla mojej duszy :))) I znow przypomnialas mi o tej paelli. Robilam ja juz wiele razy i wciaz nie mam dosyc :))

Usciski.

Agata z magicznego atelier pisze...

Jest tu wszystko co lubię :) Na pewno się na nią skuszę prędzej czy później :)

Barbara Bastamb pisze...

Racja, ja nie lubie gotowych, Twój przepis prosty i szybki, i zdrowy...pozdrawiam...

aga pisze...

bardzo kolorowe i bardzo smakowite danie:)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam gotować i piec. Nie wyobrażam sobie kupowanych gotowych produktów np. sosów czy innych wymysłów. Wiem co dodaję do potrawy i czerpię ogromna radość kiedy słyszę: pychotka. Dlatego zgadzam się z Tobą w 100%. Pozdrawiam ciepło

Mary pisze...

Uwielbiam:)

MAMURDA pisze...

Wygląda pysznie i pewnie jest pyszne... Zaśliniłam się...

judik1119 pisze...

Mmmm pyszne danie:) a jakie kolorowe:)

Monika pisze...

Moje smaki;) z chęcią bym się skusiła na porcyjkę,pozdrawiam;)

Biedr_ona pisze...

No no niezłe połączenie, sam rarytas podczas jednego dania ;-)


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

dobre , dobre , dziś jemy to z Anią .

Zaira pisze...

Paella Espańola uwielbiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin