wtorek, 28 czerwca 2011

Focaccia z suszonymi pomidorami


Używanie pomidorów suszonych w lecie może się wydawać nie na miejscu, bo przecież stragany uginają się pod ciężarem świeżych, dorodnych pomidorów. Jednak po pierwsze uwielbiam pomidory suszone, a po drugie z tymi świeżymi pomidorami to przynajmniej u mnie nie najlepiej, nawet jak wyglądają jak trzeba to ich smak daleki jest od ideału. Parę razy udaje mi się kupić pyszne pomidory, ale wtedy najczęściej zjadamy je tak po prostu z solą i oliwą.
Są jednak dania, w tym wypadku pieczywo, która aż się proszą, żeby zrobić je z dodatkiem pomidorów suszonych.
Focaccie uwielbiamy i zawsze chętnie jemy :) Bazę na ten przepis wzięłam z wypróbowanego już przepisu na Focaccie z oliwkami i cebulą, mała podmiana dodatków i mamy kolejną pyszną wersję tego pieczywa.




składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 280ml wody
  • 100-150g pomidorów suszonych z zalewy (pokrojone na cienkie plasterki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do polania

wykonanie:

Z drożdży zrobić zaczyn: w małym naczyniu zmieszać drożdże z 1 łyżką mąki, odrobiną wody.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. Dodać oliwę, wodę, zaczyn drożdżowy oraz 2/3 ilości suszonych pomidorów (trochę zostawić do posypania góry) i wyrobić ciasto.
Ciasto włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5h.

Wyjąć ciasto z miski, wyrobić je przez chwilkę i rozwałkować na placek o grubości 1-2cm.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać resztą suszonych pomidorów, skropić oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230'C.
Wyrośniętą focaccie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut (uwaga u mnie już po 15 minutach było gotowe).

================================

dla posiadaczy maszyny:

wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:

płynne
sypkie
drożdże (zrobić zaczyn tak jak w przepisie wyżej)

włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia), po zakończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Smacznego!!


34 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Trudno ukryć, że już dawno mam na nią ochotę. Z suszonymi pomidorami, maczana w oliwie czosnkowej, to jest to!

singielka pisze...

Wygląda świetnie. Nawet mimo mojego uczulenia na pomidory, mam ochotę spróbować:)

Lekka pisze...

Ty to dopiero potrafisz zachęcić do focaccii (tak to się odmienia?)
Jest wspaniała i bardzo chciałabym ją nie tylko skosztować, ale i upiec.:)

zauberi pisze...

pysznie wygląda, ja ciągle mam w pamięci Twój ostatni przepis na pizzę :) hihi, planuję ją zrobić i to wkrótce

Marianna Hall pisze...

Nie ma innej opcji jak powiedzieć, że focaccia wygląda rewelacyjnie!

magda k. pisze...

Bardzo Wam dziękuję za docenienie moich starań :) focaccia jest rewelacyjna, więc się nie wahajcie :)

zauberi - zrób i koniecznie się pochwal jak smakowało :)

Dorotas30 pisze...

Mnie też zachęciłaś do zrobienia focacci w domu. Twoja wygląda bardzo smakowicie:)

Dorotas30 pisze...

Mnie też zachęciłaś do zrobienia focacci. Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

Kuchennefascynacje pisze...

Ale pięknie zarumieniona mmm i jeszcze dodatek suszonych pomidorków mniam :)

kulinarne-smaki pisze...

Już mi ślinka pociekła

Kasinka pisze...

Wspaniały wypiek i te pomidorki, uwielbiam.

sananhan pisze...

z dodatkiem pomidorków pycha jest! raz ktoś mnie taka uraczył :) Twoja wygląda idealnie:)

goh. pisze...

prezentuje się wybornie:) odkąd zrobiłam po raz pierwszy, mój mąż raz na jakiś czas się upomina o poprawkę:) nie pamięta nazwy, ale mówi: to takie dobre drożdżowe:) i to jest kwintesencją focaccii:)

Anonimowy pisze...

Przepadam za focaccią. Kiedy tylko ją upiekę, znika w zastraszającym tempie, zresztą w dużym stopniu dzięki mnie. ;) Taka z dodatkiem suszonych pomidorów musi być cudownie aromatyczna.

Pozdrawiam!

Bernadeta pisze...

swietne, musze kiedys wyprobowac.

Majana pisze...

Świetnie wygląda. Narobiłaś mi smaka na focaccię :)

Panna Malwinna pisze...

cudowna! uwielbiam suszone pomidory;)

Aciri pisze...

Przepięknie wygląda. Bardzo apetycznie:)

żenia pisze...

Uwielbiam maczać świeżą focaccie w oliwie z octem balsamicznym. I bardzo, bardzo na mnie podziałały te suszone pomidory:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda rewelacyjnie i jestem przekonana, że tak też smakuje, a na dodatek jest z suszonymi pomidorami - pycha :)

pieczarkamysia pisze...

Uwielbiam suszone pomidory w wypiekach! Zawsze smakuja wyjatkowo dobrze!

Pycha! :)

Słodziutkie Okazje pisze...

Suszone pomidory, mniam...:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Focaccię uwielbiam, a Twoja wersja jest po prostu wspaniała! Pozdrawiam:)

Paula pisze...

zawsze się nimi zajadam bez opamiętania :)

berrypunch pisze...

Uwielbiam takie z Bomi, a teraz moze zrobie sama :)

aga pisze...

ja tez uwielbiam suszone pomidory i taka focaccie to bym sobie schrupala za smakiem:)

Biżuteria z filcu pisze...

Ależ to musi być pyszne :) Wyglądają po prostu doskonale!
Piękne zdjęcia,pozdrawiam

Ola pisze...

suszone pomidory to ostatnio moja miłość, a z foccacią? bomba! :)

anytsujx pisze...

Chętnie bym skosztowała, bo wygląda bardzo apetycznie ....

Pozdrawiam :)

Kaś pisze...

moja ulubiona wersja focacci. uwielbiam ten smak i zapach :)

judik1119 pisze...

ale aromatyczna!!:)

just-great-food pisze...

Super focaccia! I nie uważamy aby używanie pomidorów suszonych zamiast świeżych było nie na miejscu, bo to przecież 2 inne smaki, pzdr :)

Sabienne pisze...

Tak zrobię! Zrobię foccacie według Twojego przepisu:-).

Magda Baran pisze...

Belissima! :) Suszone pomidory zawsze i wszędzie, ja ostatnio popełniłam z nimi bułeczki :) a focaccia przede mną, super wersja - wypróbuję :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin