czwartek, 26 sierpnia 2010

Marynowana mozzarella w śmietanie, z cytryną i majerankiem


Kolorystyka tej sałatki jest tak cudowna, że zdjęcia w książce nie pozwoliły mi pominąć tego przepisu. Propozycja z książki Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef'.
Od jakiegoś czasu mozzarella jest stałą pozycją w naszej lodówce, ja osobiście zakochałam się w niej od sałatki Caprese, a mój mąż uwielbia ją za jej konsystencję i smak.
W tej wersji również bardzo nam zasmakowała, można przyprawić ją również inaczej, jednak ten zestaw bardzo nam pasuje.
Z zwyczajnego kawałka mozzarelli można w kilka minut wyczarować wykwintną, cudownie wyglądająca i pyszną sałatkę.
Można podawać również jako przystawkę, najlepiej wtedy podać mozzarellę na grzankach.
Resztki sałatki można przez kilka dni przechowywać w lodówce, ale to się raczej nie stanie :)

Pycha !! Polecam !!




składniki:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 solidne łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ cytryny
  • garść świeżych listków majeranku (u mnie nie cała łyżeczka suszonej)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

wykonanie:

Mozzarelle pokroić na plasterki o grubości 1 cm, rozłożyć na dużym, płaskim talerzu i polać równomiernie 3 solidnymi łyżkami kwaśnej śmietany.
Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym.

Wyszorować i obrać obieraczką do warzyw 1/2 cytrynę (nam potrzebna skórka z 1/4), a następnie drobno posiekać. Posypać nią mozzarellę i skropić 1 łyżką soku wyciśniętego z cytryny.

Posypać potrawę solidną garścią świeżych listków majeranku, lub łyżeczką suszonego majeranku.

Świeżą papryczkę chilli przekroić na połowę, wypestkować i pokroić na cieniutkie paseczki.
Posypać nimi mozzarellę, skropić całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek.

Smacznego !!


16 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Skoro zdjęcie tak mnie zachwyciło to co dopiero smak tej sałatki:)

Panna Malwinna pisze...

zdjęcia same zachęcają do...zjedzenia monitora;)
jak dla mnie rewelacja!

Anonimowy pisze...

Przepadam za mozzarellą! To jeden z moich ulubionych serów - spośród tych, które poznałam. Uwielbiam go za delikatność i to, że daje się cudownie przenikać różnym smakom. Twoja propozycja jest zachwycająca!

Pozdrawiam! :)

amarantka pisze...

Jeden z ulubionych serów :)
ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, mam już jednak na nią ochotę :)

mania179 pisze...

Dla mnie mozzarella musi być dobrze przyprawiona, bo inaczej wydaje mi się mdła.
PS Jak zobaczyłam zdjęcie to miałam wrażenie, że to semifreddo ;>. Wzrok mnie już zawodzi.

Karmel-itka pisze...

zabrakło mi słów. ależ rarytas!

Majana pisze...

Och, kolor ma cudowny. musi smakować świetnie:)
My bardzo lubimy mozzarellę, mój synek zjada ją nawet bez niczego, samą,pokrojoną w plasterki:)
Pozdrowienia:)

aga pisze...

jak zobaczylam te zdjecia to sie zachwycilam:) a jak wspanialy musi byc smak tej salatki. Koniecznie musze wyprobowac. Pozdrawiam:)

majka pisze...

Ja sie tak nie bawie :( Mialam w planach przygotowanie tej salatki. Rzeczywiscie wyglada w ksiazce mega apetycznie. I rownie pysznie prezentuje sie u Ciebie Madziu :) Mniam! :))

asieja pisze...

rzeczywiście cudowna ta kolorystyka :-)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

A tę mozarellę sama robię raz na jakiś czas i wg mnie jest BOSKA! To genialny przepis, prawda?:)

dorota20w pisze...

mniam mniam
rewelacyjnie się prezentują !

Paula pisze...

Madziu, te kontrasty są wspaniałe!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Świetna! Tez widziałam ten przepis i miałam wielką ochotę go zrobić, ale teraz to już mu nie odpuszczę!
Pozdrowienia!

Ola pisze...

Madziu dziękuję za przepis! :)

magda k. pisze...

To ja Wam bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa, szczególnie te o zdjęciach, bo cały czas się uczę i bardzo mnie cieszą wyrazy uznania :)
Pozdrawiam Was gorąco :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin