Stir fry, czyli w wolnym tłumaczeniu; zamieszane i usmażone – czyli łatwe i smaczne :)
Przepis znaleziony na blogu Brulion z przepisami i jak zwykle trafiony.
Niech Was nie niepokoi połączenie krewetek z jajkiem, wszystkie smaki w tym daniu świetnie się komponują. Danie polecam bo jest bardzo smaczne i łatwe do wykonania, a na dodatek są w nim krewetki, które osobiście bardzo lubię.
Zamiast produktów w puszkach użyłam u nas łatwiej dostępnych mrożonek, wyszła ilość dla 2-3 osób.
składniki:
- 190g mrożonych krewetek
- 1 puszka mieszanki chińskiej (u mnie 1 mrożonka chińska)
- 1 puszka pociętej zielonej fasoli szparagowej (u mnie mrożona)
- 4 jajka
- 4 małe cebulki od szczypiorka
- przyprawa chińska 5 smaków
- imbir
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego słonego
- odrobina oleju do smażenia
dodatkowo:
ryż basmati
wykonanie:
Na patelnie wrzucić zamrożone krewetki. Dusić na średnim ogniu, aż woda całkowicie odparuje.
Zdjąć z patelni, wysuszyć ją.
Wlać na tą patelnię odrobinę oleju, rozgrzać i dodać pokrojone w plasterki cebulkę, mrożonkę chińską i fasolkę. Przesmażyć i dodać krewetki, wszystko razem smażyć jakiś czas, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już miękki, przyprawić sosem sojowym, odrobiną imbiru oraz przyprawą 5 smaków. Wymieszać.
Do naczynia wbić jajka, a później po kolei dodawać na patelnię i smażyć dokładnie tak jak jajecznicę razem z pozostałymi składnikami, ciągle mieszając.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu.
Smacznego!!!
3 komentarze:
zamieszane.. fajne!
Stir fry jest dobre i krewetki sa dobre, jednym slowem to musi byc pyszne!
Wygląda kolorowo i pysznie! Takie dania uwielbiam!
Prześlij komentarz