poniedziałek, 28 czerwca 2010

Stir fry z krewetkami


Stir fry, czyli w wolnym tłumaczeniu; zamieszane i usmażone – czyli łatwe i smaczne :)
Przepis znaleziony na blogu Brulion z przepisami i jak zwykle trafiony.
Niech Was nie niepokoi połączenie krewetek z jajkiem, wszystkie smaki w tym daniu świetnie się komponują. Danie polecam bo jest bardzo smaczne i łatwe do wykonania, a na dodatek są w nim krewetki, które osobiście bardzo lubię.
Zamiast produktów w puszkach użyłam u nas łatwiej dostępnych mrożonek, wyszła ilość dla 2-3 osób.

składniki:

  • 190g mrożonych krewetek
  • 1 puszka mieszanki chińskiej (u mnie 1 mrożonka chińska)
  • 1 puszka pociętej zielonej fasoli szparagowej (u mnie mrożona)
  • 4 jajka
  • 4 małe cebulki od szczypiorka
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego słonego
  • odrobina oleju do smażenia

dodatkowo:

ryż basmati

wykonanie:

Na patelnie wrzucić zamrożone krewetki. Dusić na średnim ogniu, aż woda całkowicie odparuje.
Zdjąć z patelni, wysuszyć ją.
Wlać na tą patelnię odrobinę oleju, rozgrzać i dodać pokrojone w plasterki cebulkę, mrożonkę chińską i fasolkę. Przesmażyć i dodać krewetki, wszystko razem smażyć jakiś czas, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już miękki, przyprawić sosem sojowym, odrobiną imbiru oraz przyprawą 5 smaków. Wymieszać.
Do naczynia wbić jajka, a później po kolei dodawać na patelnię i smażyć dokładnie tak jak jajecznicę razem z pozostałymi składnikami, ciągle mieszając.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu.

Smacznego!!!

3 komentarze:

asieja pisze...

zamieszane.. fajne!

Anonimowy pisze...

Stir fry jest dobre i krewetki sa dobre, jednym slowem to musi byc pyszne!

andzia-35 pisze...

Wygląda kolorowo i pysznie! Takie dania uwielbiam!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin