czwartek, 10 czerwca 2010

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z żółtym serem


Obiadowa propozycja w stylu francuskim, kalafior zapiekany w sosie beszamelowym z żółtym serem, z dodatkiem pieczarek. Fantastyczne danie, bardzo proste do wykonania, mało przy nim pracy, właściwie robi się samo ;)
Dla wszystkich którzy uwielbiają kalafior, świetna alternatywa dla wersji z bułką tartą.
Przepis pochodzi z magazynu AWW, a znalazłam go na blogu Magia smaków, od siebie dodałam pieczarki, ponieważ mały kalafior nam by nie wystarczył i moim zdaniem to było dobre posunięcie.



składniki:

  • 1 kalafior
  • 300-400g pieczarek
  • 50g masła
  • 35g mąki pszennej
  • 375ml gorącego mleka
  • 80g sera żółtego,startego na grubych oczkach tarki (można 20g zastąpić parmezanem)
  • 1-2 łyżki bułki tartej (dałam nawet więcej ok. 4 łyżek)
  • sól

wykonanie:

Kalafior podzielić na części (nie za małe), obgotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut). Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pieczarki umyć, jeśli są duże przekroić na pół, jeśli małe zostawić w całości. Ułożyć między różyczkami kalafiora.

W garnku roztopić masło, dodać mąkę. Zagotować, mieszając, by mikstura zgęstniała (na powierzchni powinny pokazać się pęcherzyki powietrza).
Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając; gotować, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos zdjąć z palnika, wsypać starty ser, wymieszać.
Sos serowy wyłożyć na kalafior i pieczarki w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką tartą.

Piec w temperaturze 200'C przez około 15 minut lub do delikatnego zezłocenia.

Smacznego !!!

11 komentarzy:

lo pisze...

Zapiekany kalafior i ciągnący ser. Pycha.

majka pisze...

Wlasnie sobie uzmyslowilam, ze dawno juz nie jadlam kalafiora :) Takie zapiekany z serem i pieczarkami musi byc pyszny :)

Paula pisze...

kalafior z żółtym serem i beszamelem...to brzmi pysznie!

Mafilka pisze...

jeszcze jestem na etapie kalafiora sote ;) ale taki też lubię, choć pieczarek do niego nie dodawałam... do nadrobienia :)

Kasia Fiołek pisze...

No fajne, ale żeby nie trzeba było zapiekać.. ;-) Jest mi potwornie ciepło!

myniolinka pisze...

pychota!!! z chęcią wciągnęłabym porcyjkę :)

viridianka pisze...

to mój ulubiony sposób na kalafiora, moja Babcia tak często robi, chociaż częściej króluje okraszony masełkiem i bułką tartą (;

Kredka pisze...

o łaa
to musi byc cos pysznego
chyba zaserwuje rodzince
i niech brat sproboje tylko powiedziec ze nie lubi kalafiora!
pozdr:)

Anonimowy pisze...

To jest chyba najlepszy sposób na kalafior, pychotka :)

Unknown pisze...

dupa,zrobilam z piezarkami i byly twarde...teraz robie z kalafiorem i kartofelkami :)

Anna pisze...

Pieczarki proponuję na maśle przesmażyć i osolić :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin