Ciasto z tych, których raczej ;) nie da się zepsuć.
Ciasto ucierane z dodatkiem bananów jest wilgotne i bardzo miękkie.
Maku jest bardzo malutko, jednak daje on ten ciekawy posmak.
Bardzo aromatyczne i pyszne, bardzo smakowało nawet mojemu małemu smakoszowi.
Przepis pochodzi z tego bloga, a znalazłam go na Moje wypieki.
składniki:
- 245g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki suchego maku
- 170g bananów (waga w skórkach) (1-2 sztuki)
- 90ml maślanki
- 113g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru
- 2 duże jajka
wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę i przyprawy należy przesiać do miski, dodać mak i odstawić.
W innym naczyniu najlepiej za pomocą blendera rozgnieść banany, wymieszać z maślanką i odstawić.
W misce miksera zmiksować masło, do puszystości.
Następnie dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka po kolei, miksując po dodaniu każdego.
Dodać banany wymieszane z maślanką i zmiksować mikserem na niskich obrotach.
Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miksując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.
Formę na babkę (użyłam takiej z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).
Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.
Smacznego !!!
8 komentarzy:
przeglądam blogi i już dugie ciasto bananowe dzisiaj widzę... skatowana jestem na całego... bardzo lubię takie smaki :)
Szkoda, że dopiero teraz mi o nim przypomniałaś, bo już nie zdążę zrobić, a banany się psują ;)
Robiłam bardzo podobne ale według przepisu Jamiego. Pyszne było:)
wciąz mnie ciekawią te bananowe ciasta. kiedyś upiekłam i się zniechęciłam, ale wtedy jeszcze niewiele w kuchni potrafiłam zrobic. chyba powinnam podjąc próbę nr2 :-)
Cudownie wygląda to ciasto bananowe, piękne, zjadłabym sobie kawałeczek, pozdrawiam:-)
Dosłownie chwilkę mnie nie było a u Ciebie już tyle pyszności:)
To ciasto wygląda bosko, ja do tej pory robiłam bardzo podobne tyle, że w polewie karmelowej i bez maku... Te wersja musi być pyszna!
Zrobiłam to ciasto (przepis oczywiście z Twojej str) i wyszło baaardzo dobre ;)
Agnieszko bardzo się cieszę, że smakowało :) dziękuję i pozdrawiam
Prześlij komentarz