poniedziałek, 24 maja 2010

Pieczony kurczak z cytryną i rozmarynem oraz pieczonymi ziemniakami


Kurczak to u nas tradycyjny niedzielny obiad, oprócz oczywiście rolad, klusek i modrej kapusty :)
Na niedzielne obiady zazwyczaj jesteśmy zapraszani do rodziców, co sprawia nam wielką przyjemność, bo nie ma nic lepszego niż niedziela w rodzinnym gronie.

Postanowiłam jednak samodzielnie przygotować kurczaka i powiem szczerze nie wiem czego się tak obawiałam.
Przygotowanie kurczaka w całości, jest najłatwiejszym zadaniem kulinarnym , trzeba tylko kupić pięknego kurczaka, przyprawić i dać mu odpowiednio dużo czasu w piekarniku, a reszta zrobi się sama.
Przepis na tego kurczaka pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Moje obiady'.
Świetnym pomysłem Jamiego jest włożenie do kurczaka cytryny, dzięki temu kurczak jest jeszcze lepszy i pachnie cudownie.
Jednocześnie przygotowujemy pieczone ziemniaki, które wspaniale się komponują z kurczakiem i przechodzą jego aromatami.

składniki:

2kg kurczaka
sól morska
świeżo zmielony pieprz czarny
2kg ziemniaków, obranych
1 duża cytryna, bardzo porządnie wyszorowana
1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki
garść świeżego tymianku, lub łyżeczka suszonego
oliwa
garść świeżego rozmarynu, lub łyżeczka suszonego
8 plastrów wędzonego boczku – opcjonalnie

wykonanie:

Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu – jeśli to możliwe zrobić kilka godzin wcześniej i trzymać kurczaka w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190'C
Zagotować duży garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku i gotować przez 12 minut.
Odcedzić i odparować przez 1 minutę (dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjąć cytrynę i czosnek.
Podrzucić gorące ziemniaki w garnku – to też sprawi, że po upieczeniu będą chrupkie.

Jeszcze gorącą cytrynę delikatnie nakłuć ok. 10 razy.
Wyjąć z lodówki kurczaka, położyć na papierze do pieczenia i całego natrzeć oliwą.
Nafaszerować go ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić na blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.
Przenieś kurczaka na półmisek.
W wytopionym tłuszczu, który został na blaszce, obtoczyć ziemniaki z listkami rozmarynu.
Zrobić wolne miejsce na środku blachy i ponownie położyć kurczaka.
Jeżeli chcecie użyć bekonu, należy nim obłożyć teraz piersi kurczaka i piec przez kolejne 45 minut, albo do chwili, kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki się zarumienią.
Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.

Bekon najlepiej zdjąć z kurczaka, pokroić drobno i posypać nim ziemniaki.
Następnie usunąć cytrynę, tymianek i czosnek z środka.
Czosnek wycisnąć z łupinki i rozsmarować po całym kurczaku, a potem pokroić i podawać.

Gorąco polecam, jest fantastyczny !!!

8 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Wygląda cudownie:)

Just My Delicious pisze...

ależ musi być aromatycznie dziś u Ciebie :)

majka pisze...

Pyszny oiadek w towarzystwie Jamiego Olivera :) Taki kurczaczek z cytryna w srodku jest przepyszny. Wiem cos o tym bo pieklam juz w te sposob (tez przepis Jamiego, na kurczaka w ciescie).

Pozdrawiam.

asieja pisze...

lubię taką niedzielną obiadową tradycję
jest pyszna

wielgasia pisze...

Mniam, pyszny kurczaczek!!!! Z cytryną i rozmarynem - dla mnie idealna kompozycja ....rozmarzyłam się ....

wielgasia pisze...

Mniam, pyszny kurczaczek!!!! Z cytryną i rozmarynem - dla mnie idealna kompozycja ....rozmarzyłam się ....

Nika pisze...

Z Twojego Bloga unosi się cytrusowo - rozmarynowy zapach, który trafia prosto do mojej kuchni i kusi, mmmmmm jak rozkosznie kusi:)

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię tak upieczonego kurczaka! Minimum pracy maksimum radości z jedzenia:) Właśnie się zastanawiałam, z jakiego źródła ja zaczerpnęłam pomysł na "faszerowanie" kurczaka cytryną... wydaje mi się, że widziałam to w programie Nigelli... Pzdr Aniado

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin