piątek, 12 lutego 2010
Chocolate chip muffins
Przepis na te muffinki pochodzi z książki Nigelli "Feast".
Babeczki są znakomite, wilgotne mocno kakaowo-czekoladowe, z czekoladowymi kawałkami w środku, dla wielbicieli czekoladowych wypieków.
Można użyć mieszanki różnych czekolad.
Wykonanie jak to przy muffinkach bywa bardzo proste, potrzebna tylko odpowiednia forma.
Ilość na 12 muffinek
składniki:
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao dobrej jakości
175g cukru pudru
150g drobinek czekoladowych (czekoladowych groszków), można również użyć zwykłej tabliczki czekolady, tylko drobno posiekać
250ml mleka
90ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być cukier waniliowy)
wykonanie:
1. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre.
Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, nie musi być dokładnie ważne, żeby składniki się połączyły.
2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto, na górę każdej babeczki dodatkowo rzucić kilka drobinek czekolady.
3. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200'C.
Smacznego!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 komentarzy:
pamiętam jak piekłam te muffiny pół roku temu w czerwcu w czasie sesji mojej Siostry :) oj smakowały nam barrrdzo!
Muszą być pyszne:)
wyglądają barrrdzo czekoladowo! ;)...
pyszne są, też piekłam :)
Oh yeeeah! :) Wczoraj rpzeglądałam "Nigella express" i zwróciłam uwagę na muffiny. łądny kolor mają te Twoje, takie ciemne!
Wlasnie mi przypomnialas, ze dawno juz nie pieklam muffinek :) Zanim to zmienie, czestuje sie Twoimi :))
Pozdrawiam cieplutko.
mam dzisiaj ochotę na muffinki
mogłyby byc takie mocno czekoladowe.. :-)
fantastyczne:) mąż określił je trzema słowami: "zdecydowanie do powtórki". pozdrawiam ciepło:)
Pyszne, zrobiłam, zdecydowanie najsmaczniejsze!
Rewelacyjne babeczki! Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada ;)
Prześlij komentarz