niedziela, 3 stycznia 2010

Jajka po szkocku wg. Jamiego Olivera



Jednym z prezentów w tym roku, była prenumerata gazety „Kuchnia” , trafiony prezent od siostry i szwagra :* Właśnie z tej gazety z najnowszego nr pochodzi dzisiejszy przepis.
Gdy tylko zobaczyłam propozycję Jamiego Olivera na jajka po szkocku, wiedziałam, że muszę je zrobić i że mąż będzie zachwycony :)

Jamie radzi, że jajka w środku najlepsze są półpłynne, ale u nas tym razem na twardo :)
Mięso w środku, było wysmażone, a skórka chrupiąca. Całość naprawdę świetna.
Trochę zabawy przy przygotowaniu tego dania, ale nic trudnego i naprawdę warto.

Jajka najlepiej podawać lekko przestudzone, ale są smaczne nawet na zimno :)

składniki:

10 jajek (8 jako danie, 2 do panierowania)
800g mięsa mielonego, (wystarczyło mi 500g)
1 mały pęczek szczypiorku (nie miałam, dałam odrobinę rozmarynu)
listki z małego pęczka natki pietruszki
1 cała gałka muszkatołowa (dałam w proszku ok 1.5 łyżeczki)
1 łyżka stołowa musztardy angielskiej (dałam Dijon)\
sól
pieprz
mąka pszenna
150g bułki tartej (wyszło mi sporo więcej)
olej do głębokiego smażenia (w zależności od wielkości garnka)

wykonanie:

1. Włożyć 8 jajek do garnka z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez 3-4 minuty, a następnie zalać zimną wodą. Gdy wystygną, obrać.

2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać musztardę, zioła, gałkę muszkatołową, sól, pieprz.
Wszystko starannie wymieszać i podzielić na 8 części.

3. Przygotować 3 talerze, jeden z mąką pszenną, drugi z rozmąconymi jajkami, a trzeci z bułką tartą.
Nim złapiemy za mięso, warto za każdym razem ręce oprószyć mąką, wtedy mięso się nie klei do rąk.
Rozpłaszczyć na dłoni kawałek mięsa na duży płaski placek.
Obtoczyć w mące jedno z obranych jajek i położyć na środku mięsnego placka.
Delikatnie obkleić jajko mięsem, trochę z tym roboty, ale da się zrobić.

4. Panierować obtoczone w mięsie jajko w kolejności:

mąka (strząsając nadmiar mąki)
jajko
bułka tarta
jeszcze raz jajko
i jeszcze raz bułka tarta, żeby panierka była idealna.

5. Rozgrzać olej w głębokim rondlu do 150'C (można użyć frytkownicy).
Ostrożnie wkładać jajko do rondla i smażyć przez 4 minuty, często je obracając, aby równo się przyrumieniło.
Po 4 minutach wyjąć jajko łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podawać lekko przestudzone.

Smacznego !!!



Do wydruku

9 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Widziałam te jajeczka w Kuchni i też miałam na nie ochotę.Swoją drogą świetny prezent dostałaś:) Pozdrawiam:)

viridianka pisze...

wyglądają ekstra, z pewnością po przekrojeniu można mieć niezłą niespodziankę :)

vegeswiat pisze...

tez je widzialam i zamierzam zrobic :)
apropos bardzo mi sie magda k podoba bo tez jestem magda k.....;P

Ania pisze...

Ślicznie te jajeczka spoglądają ze zdjęcia.

Hanna Mi pisze...

Aleeee boskie żółtka! Jak Ty to robisz? Niesamowite! :-)

Beata pisze...

wspaniale Ci wyszły! też mnie kusi ten przepis

magda k. pisze...

wiosenka27 daj się skusić bo smaczne, a co do prezentu masz rację, super jest :)

viridianka efekt po przekrojeniu faktycznie świetny, dziękuje

vegeswiat miło mi poznać Magdę K. może kawka ;) pozdrawiam gorąco

Aniu dziękuję ślicznie

poswix żółtka tak świetnie wyszły mężowi na zdjęciu, ale faktycznie kupiłam jajka 1-jedynki i o to efekt :)

Beata dziękuję bardzo, mnie od razu skusił jak go tylko zobaczyłam:)

Anonimowy pisze...

Mimo, ze za tymi jajkami nie przepadam, to twoje wygladaja bardzo smakowicie :)

asieja pisze...

lubię te prezenty,
które nie tylko cieszą
ale i przydatne są

strasznie fajny przepis!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin