wtorek, 5 stycznia 2010
Chipsy pietruszkowe z aioli
Podam Wam przepis na świetną przekąskę.
Nie dawno odkryłam bardzo dobry blog między innymi z tym super przepisem eat after reading.
Chipsy z pietruszki, jak dziwnie by to nie brzmiało, są super. Bardzo chrupiące, a w środku mięciutkie i lekko słodkie ;)
Aioli na które przepis też podam za Arkiem, wspaniale do chipsów pasuje.
Wybrałam wersję szybkiego wykonania aioli, brak czasu trochę mnie usprawiedliwia.
Podaję ilość na przekąskę dla 2 osób
Naprawdę zachęcam do wypróbowania.
składniki:
Chipsy:
2 duże pietruszki
Bułka tarta
Mąka
1 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Aioli:
1 żółtka
1 ząbek czosnku (zmiażdżonego)
1/4 łyżeczki musztardy
odrobina soku z cytryny
50ml oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Aioli szybkie:
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
½ łyżki oliwy
odrobina soku z cytryny
wykonanie:
Aioli:
Żółtka, czosnek, musztardę, sól i pieprz wymieszać trzepaczką na jednolitą masę , aż zmieni kolor na jaśniejszy. Powoli dodawać (ciągle mieszając) oliwę aby otrzymać konsystencję majonezu a na koniec dodaj do smaku soku z cytryny.
Aioli szybkie:
Czosnek rozgnieść, dodać majonez, oliwę i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
Chipsy:
Pietruszki należy obrać i pociąć na 'chipsy', robiłam to na 2 sposoby, jedną pocięłam na grubsze plasterki ok 1cm (może trochę mniej), a drugą na słupki, można zrobić ładne, równe, mnie wyszły przeróżne :)
Teraz należy przygotować panierkę, czyli jeden talerz z bułką tartą, drugi talerz z garścią mąki, a trzeci z roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soli i pieprzu.
Pietruszki panieruje się i smaży tak samo jak (dlatego zrobiłam to przy tej samej okazji)jajkach po szkocku, czyli najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Przygotowane pietruszki smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do ok. 160'C na złoty kolor.
Usmażone pietruszki odsączyłam z nadmiaru oleju delikatnie na ręczniku papierowym i już można podawać.
Smacznego!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
bardzo oryginalny pomysł :)
Ciekawe te chipsy! Jak ładnie trzyma ci się panierka!
wyglada naprawdę zachęcająco :) napewno wypróbuję !!
Madziu, gratulacje:) super Ci wyszły te chipsy:)duma mnie rozpiera;) Pozdrawiam i sciskam:)
ciekawe...!!!
Prześlij komentarz