Ryż na mleku to banalnie proste danie, chyba każdy jadł coś takiego.
Dopadła mnie wieczorna ochota na coś pysznego i przypomniał mi się smak dzieciństwa.
Można podać na kolację, można na deser jak kto lubi, jedno jest pewne wart zrobić, jest pyszne.
U nas danie zostało obiadowym dla syneczka, a dla nas jako deser :)
składniki:
- 200g ryży, najlepiej arborio, ale może być zwykły
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki masła
- cukier – niekoniecznie, zależy od kwaśności jabłek, więc do smaku
wykonanie:
1. Do garnka wlać mleko, wsypać ryż, dodać masło, cukier, sól i esencję waniliową.
Gotować, aż ryż będzie miękki, a całe mleko wsiąknie w ryż, gdyby mleka zabrakło, a ryż był jeszcze trochę twardy, dodawać po odrobinie mleka.
Zajmuje to ok ½ godziny.
2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić na to jabłka, opcjonalnie dodać cukru, gdyby jabłka były zbyt kwaśne. Smażyć kilka minut.
3. Gdy ryż i jabłka są już gotowe, pozostaje tylko podać.
Ja podałam w kokilkach, które wypełniłam tak:
ryż
jabłka
ryż
jabłka
na górę można dołożyć po łyżce śmietany.
Dla lubiących cynamon, to danie aż się prosi, żeby trochę dodać, ale mi ostatnio z cynamonem nie po drodze, więc dosypujcie wg uznania :)
Smacznego!!!
Do wydruku
7 komentarzy:
Oj tak, to jest smak dzieciństwa:)
no właśnie nasze smaki z dzieciństwa, a moja córeczka uparła się że ryżu na mleku jeść nie będzie i basta, pozdrawiam
Hmmm, gdzies zniknal moj komentarz... :) Pisze wiec jeszcze raz.
Bardzo lubie ryz na mleku :) Dawno juz nie robilam... Przewaznie kupuje juz gotowy w pudeleczkach i kiedy mam ochote na male co nieco miedzy posilkami to sie nim zajadam :))
banalnie proste
cudownie pyszne
bardzo dziękuję dziewczyny, mnie to danie też przypomina dzieciństwo i obiecałam sobie robić częściej :)
pamiętam ten smak :) Musze go sobie koniecznie zrobić w najblizszym czasie :)
ale mnie smaki naszły... ryż już dochodzi. Dzięki
Prześlij komentarz