czwartek, 15 października 2009

Tarta porowo - pieczarkowa


Gdy tylko kasiaaaa24 z blogu Gotuję bo lubię podała przepis na tą tartę i tak pięknie nas kusiła, od razu wiedziałam, że tarta u nas zagości.

Tak też się stało i wierzcie nie żałuję, tarta wyszła wspaniała, naprawdę pyszna, można ją jeść na ciepło i na zimno.
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a składniki bardzo dostępne.

Bardzo wszystkim polecam tą tarta tak jak obiecuje autorka przepisu tarta jest "niewyobrażalnie pyszna".

Pewnie uda mi się tu zajrzeć na dłużej dopiero po niedzieli. Więc trzymajcie kciuki, w sobotę będę świadkować na ślubie Siostry, no i od tego dnia będę miała Szwagra :)


składniki
ciasto:


  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • zimna woda (ok. 30 ml)
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru

farsz:


  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

wykonanie:

1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać.
Dodać zimne masło (musi być zimne to ważne) i łączymy rozdrabniając palcami, tak długo aż mąka połączy się z masłem i będzie miała konsystencję żwirku.
Dodać zimną wodę i uformować kulę ciasta, którą należy owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min, nie zaszkodzi włożyć też na całą noc.

2. Po schłodzeniu ciasto wałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni, aż ciasto lekko się zacznie rumienić.

3. Przygotować farsz.
Pora pokroić na plasterki i zalać wrzątkiem, po 2 minutach odcedzić .
Pieczarki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle.
Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pora i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wyłożyć na podpieczony spód.

4. Przygotować sos.
Roztopić masło i dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy sos odrobinę przestygnie dodać starty ser, pietruszkę i żółtka.
Mieszamy i wszystko wylewamy na tartę.

5. Piec w 200 stopniach ok. 30min, do momentu gdy góra się zetnie i odrobinę przyrumieni.

Smacznego !!!

Do wydruku

7 komentarzy:

cudawianki pisze...

tez mnie ta tarta kusi... ale ja nie o tarcie, gratulacje dla Siostry!!! no i Szwagra :-))

magda k. pisze...

cudawianki dziękuję Ci bardzo :)

Anonimowy pisze...

Cześć :)
Spróbowałam zrobić tartę.. góra wyszła wyśmienita tylko z ciastem coś pokićkałam i wyszło za bardzo maślane :) ale następnym razem mi wyjdzie..
Pozdrowienia dla całej Rodzinki.. Danka

magda k. pisze...

cześć Danka :)
cieszę się, że mimo że z dołem coś nie tak to tarta smakowała, następnym razem wyjdzie napewno dobrze :)
my również pozdrawiamy i trzymaj się

Magda pisze...

Jakiej średnicy formy użyłaś?

magda k. pisze...

Magdo - trochę późno odpisuję, ale brak internetu, użyłam formy o średnicy 28 cm, mam nadzieję, że tarta się udała i smakowała :)

Magda pisze...

Daję znać, że wyszła :) Miałam forme o mniejszej średnicy więc użyłam 180 g mąki i 100 g masła i wyszło dobrze.
Pyszna jest, ale moim zdaniem sos zbytnio dominuje - słabo się przez to czuje pory i pieczarki. Więc następnym razem zrobię albo mniej tego sosu albo po prostu bez :) Ale nie zmienia to faktu, że dobra jest i rodzince też smakowała :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin