poniedziałek, 21 września 2009

Ciasto ze śliwkami i kokosową kruszonką


W poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na ciasto z śliwkami trafiłam do Kuchareczki znalazłam tu przepis, którym zachwyciło się wiele osób, teraz ja też do nich należę.

Ciasto pyszne, puszyste, rozpływające się śliwki, a do tego pyszna jak zawsze kruszonka.
Pewnie z innymi owocami będzie równie pyszne, na razie przetestowałam z śliwkami, ale pewnie z innymi owocami też wypróbuję już niedługo.

Ciasto warte polecenia, więc bardzo polecam. Bardo szybko można je zrobić, a na dodatek nie należy do skomplikowanych. Pyszna kokosowa kruszonka dopełnia smaku.

Przepis podaję w formie podanej w linku, od siebie dodaję przepis na kruszonkę, bo lubię mieć dokładne proporcje :)

składniki
ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki (nie miałam więc dałam ½ szklanki jogurtu naturalnego i ½ szklanki kefiru i wyszło)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka

owoce:


  • ok 1 kg śliwek (nawet mniej, bo zbyt duża ilość powoduje zakalec) umytych i wydrylowanych

kruszonka:

  • 100g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru demerara lub zwykłego
  • 150-200 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 50 g kokosu

wykonanie:


1. Do miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.

2. Do suchych składników dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać ciasto do połączenia się składników, tak jak na muffinki, nie musi być idealnie gładkie.

3. Blachę (u mnie 30x30) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

4. Ciasto należy przelać do blachy, na cisto poukładać wydrylowane śliwki, nie za dużo, wystarczy jedna obok drugiej, z małymi przerwami, a śliwkami skórką w dół.
5. Zrobić kruszonkę.

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść z kawałkami masła, aż mieszanina będzie miała konsystencję gruboziarnistego piasku.
Dodać cukier i kokos, zagnieść i gotowe, jeśli wyszło zbyt dużo, nadmiar można zamrozić.

6. Powstałą kruszonką posypać górę ciasta i wstawić do piekarnika.

Ciasto należy piec ok 40 minut.
U mnie po tym czasie było wspaniałe.

Smacznego !!!

Do wydruku

6 komentarzy:

viridianka pisze...

kokosowa kruszonka to moja ulubiona, mmm

majka pisze...

Ja chce kawalek takiego ciasta! Wyglda tak apetycznie, ze pewnie bedzie mi sie snilo w nocy:))

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam owocowe ciasta z kruszonką:)

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
asieja pisze...

owoce i kruszonka to połączenie,
którego smak nigdy mnie nie zawiedzie

margot pisze...

Madzia , bardzo pysznie to twoje ciacho wygląda

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin