W poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na ciasto z śliwkami trafiłam do Kuchareczki znalazłam tu przepis, którym zachwyciło się wiele osób, teraz ja też do nich należę.
Ciasto pyszne, puszyste, rozpływające się śliwki, a do tego pyszna jak zawsze kruszonka.
Pewnie z innymi owocami będzie równie pyszne, na razie przetestowałam z śliwkami, ale pewnie z innymi owocami też wypróbuję już niedługo.
Ciasto warte polecenia, więc bardzo polecam. Bardo szybko można je zrobić, a na dodatek nie należy do skomplikowanych. Pyszna kokosowa kruszonka dopełnia smaku.
Przepis podaję w formie podanej w linku, od siebie dodaję przepis na kruszonkę, bo lubię mieć dokładne proporcje :)
składniki
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki (nie miałam więc dałam ½ szklanki jogurtu naturalnego i ½ szklanki kefiru i wyszło)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
owoce:
- ok 1 kg śliwek (nawet mniej, bo zbyt duża ilość powoduje zakalec) umytych i wydrylowanych
kruszonka:
- 100g zimnego masła
- 6 łyżek cukru demerara lub zwykłego
- 150-200 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 50 g kokosu
wykonanie:
1. Do miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
2. Do suchych składników dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać ciasto do połączenia się składników, tak jak na muffinki, nie musi być idealnie gładkie.
3. Blachę (u mnie 30x30) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
4. Ciasto należy przelać do blachy, na cisto poukładać wydrylowane śliwki, nie za dużo, wystarczy jedna obok drugiej, z małymi przerwami, a śliwkami skórką w dół.
5. Zrobić kruszonkę.
Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść z kawałkami masła, aż mieszanina będzie miała konsystencję gruboziarnistego piasku.
Dodać cukier i kokos, zagnieść i gotowe, jeśli wyszło zbyt dużo, nadmiar można zamrozić.
6. Powstałą kruszonką posypać górę ciasta i wstawić do piekarnika.
Ciasto należy piec ok 40 minut.
U mnie po tym czasie było wspaniałe.
Smacznego !!!
Do wydruku
6 komentarzy:
kokosowa kruszonka to moja ulubiona, mmm
Ja chce kawalek takiego ciasta! Wyglda tak apetycznie, ze pewnie bedzie mi sie snilo w nocy:))
Uwielbiam owocowe ciasta z kruszonką:)
owoce i kruszonka to połączenie,
którego smak nigdy mnie nie zawiedzie
Madzia , bardzo pysznie to twoje ciacho wygląda
Prześlij komentarz