poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Pizza mojej Mamy


Tym razem przedstawię Wam przepis na pizzę, której nigdy sama nie robiłam, poważnie.
Zajadałam się za to nią nie raz. Jest to przepis na pizzę mojej Mamy. Jest to jej danie nr jeden, no dobra jeden z numerów jeden.
Pizzę najpyszniejszą ze wszystkich jakie zdarzało mi się jeść.

Pizza ta charakteryzuje się przede wszystkim bardzo grubym ciastem.
Gdy mama ją piecze sąsiedzi wzdychają :)
Więc nie zastanawiajcie się tylko testujcie tą pyszną domową pizzę, ja tam zagaduję już o kolejną :)

składniki
spód:


  • 3 dkg drożdży świeżych
  • 30 dkg mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka z wodą (pół na pół)
  • łyżka oliwy lub 2 łyżki oleju
  • przyprawy : bazylia, oregano, albo przyprawa do dań włoskich
  • oliwa do wysmarowania tortownicy


wykonanie
spód:


Z drożdży i mleka zrobić rozczyn.
Mąkę należy przesiać i zrobić w niej dołek. Wlać do niego oliwę lub olej, mleko z wodą, drożdże i przyprawy.
Ciasto ugniatamy ok 10 minut, formujemy kulę i odkładamy ją na godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.

Po tym czasie smarujemy tortownicę oliwą, z kulki ciasta tworzymy płaski krążek (grubszy na brzegach).
Krążek wykładamy do tortownicy i znowu odkładamy tym razem na pół godziny.

Układamy dodatki (kto co lubi).

Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku ok 200-220 stopni przez 20-25 minut.



Nasze przykładowe pizze:


Margherita

  • 15 dkg sosu pomidorowego
  • 15 dkg pokrojonej w plastry mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bazylii (posypać po upieczeniu)

Neapolitańska


  • 15 dkg sosu pomidorowego
  • 15 dkg pokrojonej w paski mozzarelli
  • puszka sardynek
  • 20 czarnych oliwek
  • odrobina oregano
  • 3 łyżki oliwy

Z szynką:


  • 15 dkg sosu pomidorowego
  • 15 dkg szynki pokrojonej w plastry
  • 15 dkg pokrojonej w paski mozzarelli
  • 3 łyżki oliwy

Oliwą smarujemy ciasto resztę składników układamy na górze ciasta.
Pamiętajmy, że jeśli chcemy do pizzy dołożyć żółty ser, należy to zrobić kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego

Przepis nr 107

Do wydruku

3 komentarze:

viridianka pisze...

wiesz co moja mama tez ma swoj przepis na pizze i tez spod jest grubiutki, wolę cienką ale na grubszym spodzie od czasu do czasu lubie zjesc:))

martino pisze...

co fakto to fakt, pizza od mamusi zawsze najlepsza! :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Zdecydowanie najlepsza na świecie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin