Pogoda się poprawiła więc natychmiast to wykorzystaliśmy i dziś był obiad z grilla :)
Ogródek, basen, szaleństwo ;) i nowość na naszym ruszcie, czyli mięso mielone nadziane na patykyki szaszłykowe i zapiekane w formie gyrosa.
Pomysł na to danie zawdzięczam koleżance Asi :) dzięki kobieto :) było przepyszne.
Mięso mielone niby nic zaskakującego, ale konkretnie przyprawione i opiekane na grillu ma całkiem inny smak, wyśmienite jako danie główne, albo jako mega dobra przekąska.
Zdjęcia robione w warunkach piknikowych więc tylko komórką, ale coś tam widać :)
składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ważne żeby było dobrej jakości, mało tłuste)
- 1 cebula drobno zmielona lub 2 łyżki cebulki prażonej
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sól
- pieprz
dodatkowo potrzebne patyczki do szaszłyków
wykonanie:
Do dużej miski wrzucamy mięso zmielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę ja dałąm sporo prażonej, doprawiamy przyprawą do gyrosa i do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rąk :) tak długo aż wszystkie składniki się połączą.
Teraz potrzebne będa patyczki do szaszłyków, bierzemy po kawałku masy mięsnej i obklejamy ją na patyk, bardzo łatwo się to robi i o dziwo dobrze się trzyma :).
Najlepiej nie nakładać za grubo.
Teraz delikatnie układamy gyroski na grillu i smażymy ok 20-30 w zależności jak bardzo lubimy spieczone, ja lubię bardzo ;)
Trzeba pamietać żeby obracaćc co parę minut, żeby pięknie się opiekły z wszystkich stron.
Polecam na grilla !!!
Przepis nr 83
Do wydruku
6 komentarzy:
podobaja mi sie,fajna propozycja na grila i nie tylko :)
Olala:) Ale mam smaka na to mięsko:)
Gosia@ dziękuję i zachęcam do wypróbowania
wiosenka polecam, polecam proste i bardzo smaczne :)
Madziu wyglądają fenomenalnie! Szkoda, ze nie mam warunkow do grilowania przy domu :(
wygląda znakomicie, zazdroszczę ci obiadku na dworze :)
aparatem z telefonu? musisz miec dobry ten aparat;) nie odgadlabym gdybys nie napisala:) u mnie to takie dziad ze hej :P
Prześlij komentarz