Strony

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe bezmączne


Jeżeli robić ciasto czekoladowe to właśnie takie. Bez mąki, z maksymalną ilością czekolady, mokre, ciężkie i bardzo, bardzo dobre. Ciasto najlepiej smakuje podane prosto z lodówki, z owocami, śmietaną lub całkowicie bez niczego, jak kto ma ochotę. Schłodzone mocno w lodówce to dla mnie idealna propozycja na ciepłe dni.
Ten wspaniały przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kulinarnej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl. Gorąco polecam!!


składniki:

  • 300g połamanej czekolady deserowej lub 150g gorzkiej i 150g mlecznej
  • 225g miałkiego cukru
  • 180ml wrzątku
  • 225g solonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 6 jajek, żółtka oddzielnie od białek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do natłuszczenia formy


wykonanie:

Kwadratową formę o boku 20cm (lub średnią tortownicę) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.

W dużym malakserze (lub na raty w mniejszym) zmiksować czekoladę z cukrem na proszek. Dodać wrzątek, masło, żółtka, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.
W misce ubić białka na sztywną pianę, dodać do czekoladowego płynu i wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie i może spękać, ale właśnie taki urok tego ciasta.
Ciasto odstawić do wystygnięcia , a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem wyjąć z formy i udekorować owocami, śmietaną lub czym dusza zapragnie.

Smacznego!!

30 komentarzy:

  1. Mmmmm.... wygląda pysznie, kusicielko! Polałabym je musem malinowym... :)...aż się rozmarzyłam... ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Słone masło? Ciekawy pomysł :) Robiłaś - jak zmielić czekoladę na proszek w takim upale - może zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cheniu masz rację tylko zmrożenie pozwoliło na starcie czekolady w tym upale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, takie ciacho to jest sama czekoladowa rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta czekoladowe lubie najbardziej! A sol i czekolada swietnie sie dogaduja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho Madziu :) Wpadam dzis do Ciebie na kawke :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślina cieknie na samą myśl o tym czekoladowym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie dziś też bez mączne czekoladowe ciacho :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez mąki - rewelacja!
    Pewnie, że cały urok jest w tych pęknięciach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasteczko to by mi sie teraz przydało do kawki....

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie robiłam ciasta bez mąki, wspaniale się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to mój ulubiony sposób na ciasto czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  13. zaciekawiło mnie to ciasto:) pewnie dobrze by smakowało z sosem z malin:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie piękne zdjęcia Madziu. Ciasto na pewno smakuje wspaniale! :) Czekoladowe są extra :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię ciasta o wyrazistym smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapisuję się w kolejce po kawałek, a najlepiej dwa:) Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis. Bez mąki zawsze zdrowiej i z korzyścią dla figury ;)
    Dodaję do obserwowanych blogów i polecam również swoją stronkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie właśnie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bez mąki!? Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ha! I ja je robiłam, gdy zobaczyłam jak Sophie robi je w tv. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  21. Musi byc cudownie czekoladowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ to ciasto kusi... <3

    OdpowiedzUsuń
  23. mam je na oku, odkąd wpadła mi w ręce książka Sophie Dahl. myślę, że upieke je tuż po słynnym chlebku bananowym ;-)) niestety co do książki, jestem lekko rozczarowana...

    OdpowiedzUsuń
  24. ciasto mokre, ciężkie, czekoladowe... idealne!

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy słony smak jest wyczuwalny? Nie gryzie się z czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mamo Eryka słony smak sam w sobie nie jest wyczuwalny, powiedziałabym, że podkreśla słodycz czekolady. Absolutnie nie gryzie się z czekoladą , możesz próbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto prezentuje się apetycznie.. jestem ciekawa jak to wszystko ze sobą smakuje.. najlepiej samemu upiec taki wynalazek ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)