Strony

środa, 8 sierpnia 2012

Grillowany ser halloumi z kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami


Dzisiejsza propozycja powstała z mojej miłości do kaszy gryczanej. Nie da się ukryć, że poniekąd danie jest inspirowane naszą narodową potrawą, czyli łazankami, tyle tylko, że łazanek w nim nie ma, króluje natomiast kasza. Żeby nie było tak swojsko, wspaniałym dodatkiem do tego dania stał się ser halloumi, na który czatowałam już od dłuższego czasu. W końcu ser udało się nabyć i wypróbować i już wiem, że często będzie gościł w mojej kuchni.
Proste, szybkie i przepyszne, bardzo Wam polecam :)

składniki:

  • 250g sera halloumi
  • 300g kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 200g kaszy gryczanej (2 woreczki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


wykonanie:

Kapustę kiszoną należy ugotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować według instrukcji.
Gotową kapustę, pieczarki i kaszę dokładnie razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ser halloumi pokroić w plasterki i grillować na patelni grillowej, aż pojawią się rumiane paseczki.
Nałożyć kaszę na talerz i na górze rozłożyć kawałki sera.

Smacznego!!  

19 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam kaszę gryczaną. Pyszne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd się przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam kaszy gryczanej. Jestem ciekawa, co to za ser, do tej pory go nie spotkałam. Twoje danie wygląda bardzo smacznie i bardzo chętnie skusiłabym się na jego spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się od dłuższego czasu czaję na halloumi. A Twoje propozycja podania bardzo mi się podoba :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę danie, tyle że kaszy gryczanej, -nie przepadam.
    To pewnie efekt częstego serwowania jej przez mamę w czasach mojej młodości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Noooo, kochana, gdybym na diecie nie była, to wstrzeliłabyś sie baaardzo w moje gusta kulinarne :-)))) Niestety, dieta rygorystyczna, a moje hobby hafciarskie, bardzo mało aktywne i troszke w boczki posżło :-P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę gryczaną i chętnie spróbuję to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza, kasza, kasza.... Mogłabym ją jeść na okrągło. Śliczne dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję ;* Bardzo ciekawa potrawa, zjadłabym ze smakiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Od jakiegoś czasu marzy mi się danie z tym serem, bo dawno nie widziałam w sklepie. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaszę gryczaną lubię, ostatnio kupuję taką nieprażoną (też pyszna). A ten ser... cóż, będę polować ;) A gdzie Tobie udało się kupić?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa :)

    Ser po raz pierwszy udało mi się u nas zdobyć, a szukałam już od dawna. Kupiłam go Lidlu, mam nadzieję, że to nie była tylko jednorazowa dostawa, tylko będzie na stałe :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. nieśmiertelna kasza gryczana... niespotykana propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja równiesz kocham kaszę gryczaną oraz dodatkowo halloumi. Piękny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudne danie!
    Halloumi grilluję,jest pyszny.
    Ale w połączeniu z kaszą musi smakować wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna propozycja! jestem bardzo bardzo ciekawa tego smaku! :-))

    OdpowiedzUsuń
  16. Niesamowite połączenie. Mam w lodówce ten ser i tylko brak pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pojadłabym sobie!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)