Od jakiegoś czasu
jestem na diecie, ale nawet na diecie, człowiekowi od czasu do czasu
należy się coś dobrego. Jednak, żeby wszystko było zgodnie z
dietą, postanowiłam wyszukać sobie przepis na dietetyczne
ciasteczka, co by było i pysznie i zdrowo i jak najmniej kalorii.
Tak właśnie
trafiłam na stronę Zdrowe
Odżywianie i znalazłam przepis na rożne cuda. Na
pierwszy ogień poszły ciasteczka jaglane, które według moich
stanów posiadania, przerobiłam na ciasteczka z pęczaku.
Czekoladowe
ciasteczka z pęczaku, pełne bananów, rodzynek i kokosy są
naprawdę przepyszne i żałuję, że dzisiaj mogłam pozwolić sobie
tylko na jedno, za to całkiem spore.
Podane ilości
wystarczyły na około 12 sztuk.
Najważniejsza informacja wartość odżywcza sporego ciastka to:
Energia: 55 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcz: 1,7 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik pokarmowy: 1 g
Cholesterol: 0 mg
Dietetyczne
ciasteczka z pęczaku, bananów, rodzynek i kokosu.
składniki:
- ¾ szklanki pęczaku (opłukanego)
- 3 średnie banany
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżek rodzynek
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 1-2 łyżki miodu
wykonanie:
Kaszę ugotować w 3
szklankach wody przez 15 minut i ostudzić.
Pozostałe składniki
zmiksować (zrobiłam to blenderem), na koniec dodać ostudzoną
kaszę (kaszy już nie miksować).Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową masę nakładać
łyżką, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować
okrągłe ciasteczka.
Ciastka piec w
piekarniku nagrzanym do 180'C przez 30 minut. Odstawić do
całkowitego ostudzenia, bo ciepłe są miękkie i łamliwe.
Smacznego!!
Zapowiadają się nie tylko zdrowo, ale bardzo apetycznie. W sobotę będę mieć gości, więc na pewno je upiekę. Przepis już zanotowany!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Dorota
http://czaspasji.blogspot.com/