Strony

piątek, 10 maja 2013

Szarlotka idealna i wspólne pieczenie z dziewczynami



Zostałam zaproszona przez Pieczarkę MySię, do wspólnego pieczenia w zacnym towarzystwie. Chociaż wspólne pieczenie było tylko wirtualne, to i tak bardzo miłe. Szarlotka sprawiła ogromną przyjemność mojemu mężowi, a jak dowiedział się, że w całym cieście są tylko 4 łyżki cukru, bez wyrzutów sumienie poprosił o dokładkę.
Szarlotek piekłam już wiele, a tą zaliczam do tych bardzo udanych. Cieniutka warstwa pysznego ciasta na spodzie, jeszcze cieńsza warstwa ciasta na górze i mnóstwo prażonych jabłek. Cóż mogę jeszcze powiedzieć, szarlotka idealna!
Polecam!!




Przepis: Szarlotka idealna

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
Składniki na mus jabłkowy:
  • 1 ½ kg jabłek
  • cukier do smaku (miałam słodkie jabłka, więc nie dodawałam cukru)
  • 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki - ¾ i ¼ ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 ½ cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki, nie może być grudkowate). Odstawić.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190'C.

Ciasto w tortownicy po nakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany).
Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Ah można się zaślinić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna!
    Dziękuję za wspólne szarlotkowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak weekend obfituje w kalorie, że ho!ho!
    Pracują moje ślinianki ostro.
    Szarlotka piękna.
    A ja czekam na pierwsze papierówki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz biegnę do ciebie po kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka jest doskonała! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za wspolne pieczenie ;* piękna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu, obłędna szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna, uwielbiam szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda, kocham szarlotkę w każdej wersji! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne te Wasze szarlotki, dziewczyny! To ciasto, które chyba lubi każdy!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to musiało być super miłe wspólne pieczenie! szarlotka boska!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szarlotkę :)
    Muszę wypróbować tego idealnego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wirtualne wspólne pieczenie to świetne przeżycie. Gratuluję efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tez nie dodawałam cukru do jabłek, bo cynamon wystarczająco je dosłodził .... pyszna jest ta szarlotka,a wspólne pieczenie było bardzo miłe:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)