Strony

środa, 13 marca 2013

Wołowina po prowansalsku




Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie tego dania u Doroty, od razu wiedziałam, że jak zrobię to danie mężowi będzie zachwycony.
Faktycznie tak się stało, danie zrobiło bardzo dobre wrażenie i jestem proszona o ponowne przygotowanie. Więc jeśli moje zdjęcia Was nie skuszą, to zaglądnijcie do Dorotki i z pewnością nie będziecie mogli się oprzeć.
W mojej wersji spora zmiana, polędwiczki wieprzowe zmieniłam na piękny kawałek mięsa wołowego, ale reszta bez zmian. Które mięso byście nie wybrali, danie z pewnością będzie pyszne i co najważniejsze bardzo proste do przygotowania.
Gorąco polecam!!


składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ja użyłam około 300g kawałek wołowiny)
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej
  • 200ml śmietany 16-18 %
wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki.
Moją wołowinę miałam zamrożoną i pozwoliłam jej jedynie odrobinę się odmrozić, wtedy o wiele łatwiej było kroić mi mięso na cienkie plasterki, można do tego użyć również maszyny do krojenia chleba.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso przez około 5 minut z obu stron, dodać marchewki pokrojone w cienkie plasterki.
Mięso oprószyć przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać do mięsa.
Dusić wszystko razem pod przykryciem przez około 10 minut, może ciut dłużej, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!!

17 komentarzy:

  1. koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, wygląda smakowicie;) Faceci w domu na pewno będą mnie o to zanudzać;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam raz, wyszło niezłe. Jak na wołowinę. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale tak jest, że czasem wystarczy 1 rzut oka na potrawę, szybki przegląd składników i już wiesz, że to Twoje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja rodzina lubi takie mięsne dania, super przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię wołowinę :)
    Twoje zdjęcia zawsze bardzo zachęcają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda, z chęcią zrobię!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wygląda! Na pewno w wersji wieprzowej jak i wołowej jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, trzeba go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja mam teraz taką samą reakcję jak ty, gdy zobaczyłaś to u Doroty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet jeśli zdjęcia nie kuszą to rekomendacji pominąć nie można ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bym się skusiła. Bardzo lubię polędwiczki i widzę tutaj moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To sie nazywa piekno prostoty!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)