Strony

niedziela, 10 lutego 2013

Sernik Królewski


Sernik Królewski – aby rozgryź tą nazwę, trzeba wgryź się w kawałek tego ciasta. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji, już Wam opowiem: spód czekoladowo-orzechowy, masa serowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, warstwa konfitury pomarańczowej, a wszystko wieńczy korona bezowa i posypka z orzechów włoskich. Cudo nie sernik. Można pominąć skórkę pomarańczową, a konfiturę pomarańczową zastąpić dżemem truskawkowym i posypać górę płatkami migdałowymi, wtedy mamy sernik z intrygującym letnim posmakiem. Nam smakowało w obu wersjach i pewnie będziemy próbować jeszcze nie raz.
Pomysł na sernik w wersji podstawowej pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Mogłabym go piec i jeść bez żadnej okazji, jednak jeśli okazja jest potrzebna to walentynki już niedługo.
Gorąco Polecam!!



składniki:

spód:
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
masa serowa:
  • 500g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)                                                                          jeśli nie macie mascarpone można dać 1kg tłustego twarogu
  • 500g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego (naturalnego)
  • 5 jajek + 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • ¼ szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub kandyzowanej (można pominąć)
  • ½ szklanki rodzynek (drobno posiekanych)
wierzch:
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (można zastąpić truskawkowym lub brzoskwiniowym)
  • beza: 2 białka + 120g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie lub płatki migdałowe
Tortownica o średnicy około 24cm wysoka na 8 cm.

wykonanie:

spód:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki tortownicy wysmarować masłem. Czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na bardzo małym ogniu, mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać trzepaczką. Dodać przesianą mąkę, sodę i zmielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dno formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać.

masa serowa:

Do misy miksera włożyć ser (twarogowy i mascarpone), mąkę, cukier i cukier waniliowy. Miksować przez 3 minuty na małych obrotach. Wbijać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku, następnie dodać żółtka i śmietanę, zmiksować.
Masę wylać na wcześniej upieczony spód, a wierzch delikatnie posypać rodzynkami i skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze 60 minut.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

beza:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru, miksować jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i również wmieszać ją do piany.

wierzch:

Wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni dżem. Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami lub migdałami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100'C i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.

Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Gdy sernik całkowicie ostygnie, odkroić sernik od brzegów formy, zdjąć obręcz i wstawić ciasto na całą noc do lodówki, a minimalnie na 8 godzin. Sernik w lodówce powinien być bez przykrycia. Kroić nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.

Smacznego!!




20 komentarzy:

  1. Ja bym się chętnie wgryzła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siedziałabym przy stole do ostatniego okruszka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Po prostu idealny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Już go uwielbiam, zapisuję na listę must eat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o nie... nie potrzebnie to opisywałaś! Jak mam go teraz nie zrobić?;)
    Wygląda suuuper!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjedz_mnie
    Przepraszam bardzo, ale czy musiałaś być aż tak dokładna w opisywaniu smaku... siedzę w pracy i się ślinię:)
    http://zjedzmnie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuu, sernik naprawdę na bogato! A góra rzeczywiście jak korona wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. jakby tak wyrzucić rodzynki, to sernik zapowiada się na cudowność :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie wersja " na bogato" :) Brzmi pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Królewski - o tak, bardzo dobra nazwa. Tyle moich ulubionych składników w jednym cieście, mmmm.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, Magda jaki pyszny sernik!
    Muszę jakiś upiec, bo po prostu mi narobiłaś chęci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i teraz będzie za mną chodził, a w lodówce mam tylko kostkę chudego twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniec z nudnymi sernikami! Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. i teraz jest mały problem... albo szkoda go jeść albo znika w 2 minuty ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham serniki, wpraszam się!;).

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)