Strony

czwartek, 14 lutego 2013

Proste bułeczki drożdżowe



Dzisiejszy nawał serduszek powala, rano nie mogłam nawet kupić sobie zwykłego kołoczka, wszystkie przyozdobione jakimiś lukrowanymi sercami i innymi cudami, na szczęście o bułkach szalony cukiernik zapomniał i były takie jak zwykle.

Dlatego u nas wypieków typowo walentynkowych nie było, zrobiliśmy sobie pyszny deser, oczywiście z bitą śmietaną, bo to ulubiony deser młodego.
Was będę kusić pysznymi bułeczkami drożdżowymi, bo dla moich chłopaków nie ma nic lepszego.
Przepis znalazłam na blogu smakuje mi, jest to tradycyjny przepis, naprawdę godny polecenia. Podaję z moimi małymi zmianami.

Jeszcze mała prywata :) Jeśli mieszkacie na śląsku lub będziecie przejazdem gorąco zapraszam Was na nowo otwarty basen w moim mieście aquadrom. Byliśmy wczoraj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Młody zachwycony, ten duży z uznaniem skinął głową, po wypróbowaniu wszystkich zjeżdżalni, także ogólnie bardzo na plus.

A teraz do przepisu przystąp :)

Bułeczki drożdżowe

składniki:
  • 650g mąki pszennej
  • 1i1/2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 70g świeżych drożdży
  • 100g masła
  • 1 łyżka + 15 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • białko do smarowania bułeczek
wykonanie:

Mleko lekko podgrzać dodać do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż drożdże 'ruszą'.
Żółtka lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę cytrynową. Masło roztopić.

Do dużej miski przesiać mąkę razem z solą. Następnie dodać rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. Wyrabiać ciasto, dodają po trochę masła. Ciasto wyrabiać 10 minut, a następnie włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów (ja zamykam je w lekko nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku) na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Lepić małe bułeczki, układać na blaszce w odstępach około 3 cm, następnie przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie posmarować białkiem i ewentualnie posypać cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Bułeczki piec przez 20 minut, aż będą rumiane.

Smacznego!!

15 komentarzy:

  1. drożdżowe bułeczki plus szklanka zimnego mleka:) kochaaam<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bułeczki :) takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm ale smakowite!!! porywam na śniadanko drugie taką jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, lubie takie lekko slodkie buleczki na sniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe bułeczki domowego wypieku

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamusiu.. porywam jedną na drugie śniadanie! Pyszniutkie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne! bardzo lubię takie bułeczki! najlepsze z dżemem, na śniadanie i do kawki! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak bułeczki drożdżowe....pychotka...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj sobota - idealne do powolnego sniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe bułeczki idealne na śniadanie!
    Pysznie Ci się upiekły.
    Mogę jedną na drugie?
    Napakuję w nią łososia i awokado.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno pyszne. Do zakładki z przepisami wkłądam. I kapustę zasmażaną również... bardzo lubię.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Magdo! Przepis wspaniały! Uwielbiam Twojego bloga, jest mi ostatnio nieustającą inspiracją gdy stoję przy garach, patelniach,wokach i foremkach. Bardzo dziękuję Ja i reszta mojej wszystko żernej familii!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Magdo! Przepis wspaniały! Uwielbiam Twojego bloga, jest mi ostatnio nieustającą inspiracją gdy stoję przy garach, patelniach,wokach i foremkach. Bardzo dziękuję Ja i reszta mojej wszystko żernej familii!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)