Strony

sobota, 16 lutego 2013

Kapusta zasmażana


Wczoraj wieczorem postanowiłam po raz pierwszy w życiu zrobić kapustę zasmażaną, wiedziałam tylko, że musi to być z kapusty kiszonej, bo białek w takich postaciach nie znoszę. Przeszukałam książki i internet i dopiero przepis Tomka na stronie Zajadam.pl mnie zaciekawił. Zrobiłam i wyszło bardzo dobrze, radzę wszystkim mięsożernym dodać jeszcze przesmażony boczek, będzie jeszcze ciekawiej. Kapusta zasmażana bardzo pasuje do pieczonych mięs typu golonka, karkówka itp. U nas dzisiaj karkówka z piekarnika, to będziemy się zajadać tym zgranym duetem. Zrobiłam z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam!!



składniki:
  • 800g kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • sól
  • pieprz w kulkach
  • liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: duża łyżka masła i dwie łyżki mąki
wykonanie:

Kapustę kiszoną siekamy, żeby nie parzyła nam później brody, a następnie przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby woda przykryła całą kapustę.
Do garnka dodać także jedną posiekaną cebulę. Do kapusty dodać pół łyżeczki soli, cukier lub miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość ziaren pieprzu.
Następnie doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka.

Na oliwie podsmażamy drugą cebulę. Gdy się zarumieni dodać masło i mąkę. Całość zasmażamy na złoty kolor, wtedy wlewamy na patelnię chochelkę wody z gotującej kapusty.
Zasmażę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość dokładnie wymieszać.
W tym momencie staram się powyławiać wszystkie kulki i listek ziela.
Na koniec kapustę solimy i pieprzymy do smaku.

Jeśli macie ochotę to dodać można jeszcze podsmażony boczek.

Smacznego!!

14 komentarzy:

  1. Dobrze,że przypominasz takie smaki. Zimą najlepsza na obiad nasza rodzima kiszona kapusta!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie takie dodatki do dań obiadowych! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nigdy nie jadłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. za zasmażana nie przepadam, ale kiszoną to z chęcią bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, lubię, a tak dawno nie jadłam. pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż uwielbia, nie robiłam z dodatkiem miodu, koniecznie spróbuję, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kapuchę we wszystkich jej wydaniach, pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  8. Też nigdy zasmażanej nie robiłam, ale jak mam zrobi... No i boczuś chrupiący musi być ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjedz_mnie
    A wiesz, że wczoraj pomyśłam o takiej kapuście, a Ty mi ułatwiłaś sprawę i muszę już grzebać za przepisem:)
    http://zjedzmnie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze nie robiłam, ale podaną chętnie zjadam :) może pora przejąć inicjatywę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Są to smaki mojego męża :) super przepis :) muszę go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kapusta, jest smaczna i zdrowa. Kojarzy mi się najbardziej z góralską kuchnią :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)