Strony

środa, 30 stycznia 2013

Wuzetka z likierem baileys i 4 urodziny bloga


Czy może być gorsza pogoda, woda na chodnikach wlała nam się do butów, spadając z dachu resztki śniegu roztrzaskały się tuż pod moimi nogami. Jedno szczęście, że dzisiejszą rocznicę świętować będę w domu, bo gdzie lepiej można cieszyć się kolejną, już 4 rocznicą powstania mojego bloga. Tak to już 4 lata prowadzę tego bloga i sama sobie się dziwię, że tak długo dałam radę i nadal nie mam dosyć :) Nadal sprawia mi to przyjemność, a ilość przepisów, które chcę wypróbować, zdaje się nie mieć końca. Więc zapraszam do siebie na kolejny rok przygód w mojej kuchni.
Już dzisiaj przepis na Wuzetke, tymi ciastkami częstowała nas Babcia gdy przychodziliśmy z wizytą, były to jej ulubione ciastka. Dlatego postanowiła zrobić je własnoręcznie w postaci wuzetkowego torciku. Przepis na oryginalną wersję znajdziecie na blogu Moje wypieki, u mnie podaję z moimi zmianami.
Gorąco polecam!!

składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 115g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 40g masła, roztopionego i ostudzonego
wykonanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Dodać krem i delikatnie wymieszać. Do masy wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 23cm wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy i wyrównać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce, po tym czasie przekroić wzdłuż na 2 równe blaty.

składniki do nasączenia:
  • ½ szklanki likiery baileys
  • ¼ szklanki wody
Wymieszać dokładnie.

składniki na masę śmietankową:
  • 500ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić, a pod koniec dosypać cukru pudru i wlać żelatynę.

składniki na polewę:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 30g masła
Masło roztopić w małym rondelku, do roztopionego masła dodać posiekaną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, czekać aż się roztopi.

wykonanie:

Na dużym płaskim talerzu lub na paterze ułożyć jeden blat ciasta i nasączyć go połową przygotowanego wcześniej likieru. Wyłożyć ubitą śmietanę, odłożyć odrobinę do zrobienia kleksów na górze. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć likierem. Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć i pokryć górę polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu zastygnięcia.
Udekorować kleksami z bitej śmietany i ozdobić dowolnie.

Można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Smacznego!!


38 komentarzy:

  1. Gratulacje z okazji rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baileys to moj ukochany likier :) Chcialabym napisac, ze moge go pic naokraglo ale wtedy padlaby na mnie podejrzenia o alkoholizm ha ha :)) Ciasto z jego dodatkiem musi smakowac znakomicie. Czestuje sie Madziu. A Twojemu blogowi zycze kolejnych smacznych lat :) Zeby tworcza wena nigdy Cie nie opuscila :)

    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wuzetkę miałam okazję kosztować i była fantastyczna :)
    Magduś najlepszego z okazji rocznicy i kolejnych 40 lat blogowania życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję i kolejnych udanych lat życzę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wuzetkę!
    oby tych lat było jak najwięcej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow 4 latka!!! to ja jeszcze stu życzę :) i WZtke pożeram niestety tylko oczyma :(

    OdpowiedzUsuń
  7. sto lat sto lat, fajny wuzetkowy torcik wyszedł. I jeszcze z likierem, pyszności.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne ciacha:) gratuluję kolejnej rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne ciacho:) i gratuluję kolejnej rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wooow! 4 lata...GRATULUJĘ :)!!! I porywam kawałeczek tego cudeńka:)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Grtauluje rocznicy, a ciacho wyprobuje jak nic!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ommniam jaka pyszna, wieki nie jadłam wz;)

    OdpowiedzUsuń
  13. jesteśmy równolatkami, w dodatku też w styczniu założyłam blog, zatem wpraszam się na ciasto!:-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Z okazji czwartek rocznicy życzę Ci stu lat blogowania i przede wszystkim wytrwałości :-) a wuzetką się częstuję :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoje pieknego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ooo jejku! 4 lata to sporo czasu, wielkie gratulacje no i życzenia nowych inspiracji! Tort sie należy! Stoo laat! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkiego najlepszego! No i dalszego zapału:)
    A ciacho wyszło genialne-kocham Baileys, chyba pochłonęłabym całe ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale imponująca rocznica! Zazdroszczę tyle cierpliwości i życzę mnóstwo inspiracji na kolejne lata blogowania! Ciasto jest wspaniałe - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. gratuluje takiej pięknej rocznicy, 4 lata to jest coś :) za wuzetką nigdy nie przepadałam, ale znam tylko wersje sklepowe, a taka domowa, z likierem musi być wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe ciasto na wielką okazję! Sto lat! Gratuluję i życzę kolejnych lat blogowania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratuluję, to rzeczywiśie długi czas i duże osiągnięcie. Życzę dalszych, fajnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto rewelacja! Najlepszego dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ładna rocznica, życzę wielu kolejnych! I na ciasto się wpraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. To już 4 lata? Pięknie!
    Wszystkiego dobrego na kolejne! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. wow piękne to ciasto ;) aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Serdecznie gratulacje - 4 lata, łał... Podziwiam :)

    A ciacho w sam raz na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękna WZ-ka! Wszystkiego co najlepsze, serdeczne gratulacje!:)

    OdpowiedzUsuń
  28. gratulacje z okazji 4 latek !!! z taką wuzetką nie przejmowałabym się pogoda :)
    pozdrowienia i kolejnych udanych blogowych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  29. gratulacje z okazji urodzin bloga:) i życzę ci jeszcze wielu fantastycznych przepisów :)i wielu następnych urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Sto lat! I kolejnych pysznych lat blogowania :-)
    Wuzetka wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wielkie gratulacje z okazji czterach lat blogowania!!! Zacny staż :)
    Uczciłaś to przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pysznego blogowania Magdo!
    A ta w-zetka jest wspaniała.
    Baileys ma wielkie możliwości.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Masz pysznego bloga, lubie tu zaglądać, gratuluje rocznicy a ciacho pycha....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  34. Pysznie u Ciebie będę tu na pewno zaglądała kolejne lata i czerpała pomysły i te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  35. zjedz_mnie
    Idealana!Kolejnych owocnych lat blogowania:)
    http://zjedzmnie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)