Strony

czwartek, 20 grudnia 2012

Jabłecznik z oliwą i orzechami włoskimi


Nazwa tego ciasta jest moim zdaniem zbyt skromna. Ten kawałek ciasta jest tak naładowany przysmakami, że wzbudza tylko pozytywne emocje. Dodatki typowe jak na tą porę roku: cynamon, orzechy, rodzynki, rum, wszystko znajdziecie w tym wypieku. Bardzo konkretne, gęste i ciężkie ciasto, czyli dokładnie takie jak lubię. Dodatkowo w przepisie użyto oleju z orzechów włoskich, a że zostałam takim właśnie obdarowana przez kuzynkę, więc tym chętniej zabrałam się do pieczenia. Przepis na jabłecznik z oliwą i orzechami włoskimi pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Gorąco polecam!!


składniki:
  • 100g rodzynek
  • 75ml rumu
  • 150ml oleju z orzechów włoskich
  • 200g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki winianu potasu (dałam proszku do pieczenia)
  • ½ łyżeczki soli
  • 450g jabłek słodko-winnych, obranych , pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w małą kostkę
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g orzechów włoskich
wykonanie:

Tortownicę o średnicy 20cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.

Rodzynki umieścić w rondelku i zalać rumem (albo wodą) i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć rondel z ognia i odstawić, żeby rodzynki się namoczyły.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Utrzeć olej z cukrem w misce i dodawać po jednym jajku, mieszając aż masa będzie wyglądać jak rzadki majonez, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać przy użyciu łyżki, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Wmieszać jabłka, skórkę z cytryny, odsączone rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie. Przełożyć bardzo gęste ciasto do przygotowanej formy , wygładzić powierzchnię i piec przez 1 godzinę. Przed wyjęciem nakłuć wykałaczką, żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, patyczek po wyjęciu powinien być suchy.
Postawić ciasto w formie na metalowej kratce n a 10 minut, żeby przestygło, a następnie wyjąć i odłożyć do zupełnego ostygnięcia. Chociaż ja i goście nie czekaliśmy, aż ciasto ostygnie i zajadaliśmy się z ogromną przyjemnością jeszcze takim ciepłym.
Ciasto jest też bardzo smaczne kolejnego dnia, żeby było najlepsze należy poczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie, a następnie szczelnie owinąć je folią aluminiową.

Smacznego!!

9 komentarzy:

  1. zimowo jabłkowe napakowane orzechami, idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek takiego oleju musi ciekawie współgrać z całością. Jeśli kiedyś kupię - z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto - częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nawet nie wyobrażasz sobie jak to brzmi! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam i potwierdzam- najbardziej orzechowo-świąteczne ciasto pod słońcem :)
    ps. Magduś chyba milion na liczniku wybije u Ciebie w te Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechy włoskie najlepsze ze wszystkich orzechów do wypieków i deserów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie zrobiłaś takie apetyczne... i jeszcze te groszki...
    To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)