Strony

środa, 21 listopada 2012

Ryba pod przykrywką


Jaki jest Wasz stosunek do ryby. Ja uwielbiam, ale nie przygotowuję jej tak często jakbym chciała. Na co dzień mój dostęp do ryb ogranicza się do tych skutych 5cm lodem, które po odmrożeniu już nie przypominają ryby, więc gdy trafiam na lepsze okazy to szaleję i ryba króluje na naszym stole.
Lubię gdy rybka jest tylko delikatnie przyprawiona, usmażona bez panierek i polana masłem, to takie moje comfort food. Jednak rodzinka lubi bardziej chrupiącą wersję ryby i taki przepis właśnie Wam podaję.
Do przygotowania tego dania użyłam, Uwaga reklama:), mrożonych filetów firmy Frosta, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jakością ryby, wszystkie rodzaje są bardzo dobre. Dodatkowo ryba jest idealnie zmrożona i warstwa lodu, która ją pokrywa jest minimalna. Polecam!!

Podane ilości wystarczą do nakarmienia 3 osób.

składniki:
  • 6 filetów po około 80g każdy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • spora garść żółtego sera
  • tarta bułka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
wykonanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią kawałki ryby. Rybę można także upiec w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie przyprawić rybę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Majonez, śmietanę i musztardę oraz ser wymieszać, a następnie rozsmarować na kawałkach ryby.
Całość posypać bułką tartą.

Tak przygotowane ryby wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piec około 15-20 minut, do momentu zarumienienia się góry.

Smacznego!!




18 komentarzy:

  1. Ostatnio szaleję z łososiem, wczoraj zapiekłam go pod śmietanową pierzynką:) Lubię ryby i też częściej widziałabym je na swoim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może wypróbuję, nie przepadam za rybami :) ale wiem, że zdrowe...

    OdpowiedzUsuń
  3. super:) bardzo mi sie podobaja zdjecia i przepis tez:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wiedzieć,że niektóre rybne produkty w sklepach są smaczne i sprawdzone, bo na przygotowanie świeżej rybki niestety nie zawsze jest czas :)
    Jedzonko wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciekawy pomysł :) Podoba mi się i chyba niebawem go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy sposób na rybkę, inny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skuta 5 cm lodem? :) To normalnie czlowiek czuje sie tak, jakby mial sam lowic te rybke w przereblu :)) Rybka chodzi za mna juz od kilku dni...zostalo cos jeszcze dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale to wygląda i jakie proste.I taka u mnie będzie następna rybka.
    Zapraszam do mnie na Candy. Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam z rybą to samo co Ty. Lubię bardzo, jem za rzadko. I też wolę bez panierek ;)
    Lubię duszoną z masłem i szczypiorkiem - w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię, chociaż jemy niezbyt często. Na szczęście niedaleko mojej pracy jest maleńki sklepik, gdzie mogę kupić rybę, a nie wodę rybną.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowity przepis, pysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje...pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  12. ja też niestety nie jadam ryb tak często jak bym chciała, ten przepis zapisuję, wygląda pysznie i szybkie do przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  13. ja bardzo lubię rybę jeść ale nienawidzę jej przygotowywać... Pieczonej nie próbowałam, za to smażona uwielbia mi się rozpadać...

    OdpowiedzUsuń
  14. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, a ser żółtym np. mozzarellą? Jeszcze tylko majonez i będzie całkiem zdrowo :P

    OdpowiedzUsuń
  15. w czasach reklamowanych dań z torebki i gotowych fixów takie przepisy zyskują jeszcze więcej. gratuluję pomysłu i wykonania

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale świetna ta rybka i ta jej kołderka:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniałe danie:) chętnie kiedyś spróbuje coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)