Strony

poniedziałek, 24 września 2012

Placek drożdżowy z jabłkami i słonecznikową kruszonką


Do nowej kuchni trzeba się długo przyzwyczajać, przekonałam się o tym osobiście. Nie jest to ciężka praca, jednak nim przywyknę do tego gdzie co leży i gdzie co jest schowane trochę to potrwa. Żeby jak najszybciej poczuć się jak u siebie, postanowiłam piec jak najwięcej.
Ciasto drożdżowe to zawsze dobry pomysł, a jabłka za mną chodziły od kilku dni, dlatego gdy znalazłam to ciasto, w którym idealnie dało się połączyć te składniki.
Przepis na placek drożdżowy znalazłam w książce 'Jak być domową Boginią', owoce zrobiłam według siebie, a kruszonkę potraktowałam słonecznikiem co jej na dobre wyszło.
Ogólnie wyszło genialne ciasto i nawet Ci którzy boją się ciasta drożdżowego spokojnie mogą się zabrać za pieczenie tej pozycji.
Gorąco polecam!!

ciasto:

  • 7g świeżych drożdży lub 3,5 g (pół saszetki) drożdży błyskawicznych
  • 350g mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g drobnego cukru trzcinowego
  • 200ml letniego mleka
  • 1 średnie jajko, rozkłócone
  • 20g miękkiego masła


owoce:

  • 500g jabłek, obranych i pokrojonych w malutką kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • 80g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i rumie


kruszonka:

  • 140g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 110g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g łuskanego słonecznika


wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn: w pojemniku rozpuścić drożdże w 100ml mleka, odrobinie cukru i mąki, przykryć ściereczką i poczekać, aż zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże błyskawiczne (lub wcześniej przygotowany rozczyn), sól oraz cukier i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, następnie dodać jajko oraz miękkie masło i wyrabiać przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można delikatnie podsypać mąką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na godzinę, do wyrośnięcia.

Owoce należy obrać i pokroić w mała kosteczkę, następnie wymieszać z cukrem i wcześniej namoczonymi rodzynkami.

Kruszonkę przygotować zaczynając od wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Wmieszać słonecznik i odstawić.

Piec nagrzać do temperatury 190'C.

Formę o wymiarach około 32 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastem wyłożyć formę, można rozwałkować lub po prostu wyłożyć ciasto do formy i pięściami rozgnieść na całą wielkość blachy.

Jabłka z dodatkami wyłożyć na ciasto, następnie całość zasypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Po tym czasie spód powinien być przypieczony, owoce miękkie a kruszonka chrupiąca.

Podawać na ciepło z lodami !!
Bardzo dobre nawet kolejnego dnia, co jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych.

Smacznego!!


27 komentarzy:

  1. Madziu! zapisuję do wypróbowania :) żaden Twój przepis mnie nie zawiódł

    OdpowiedzUsuń
  2. w przepisie na ciasto chyba nie ma mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma za co :) mam jeszcze tylko pytanie, w jakiej formie robiłaś ciasto? bo mam same duże i boję się że wyjdzie takie o grubości 2 cm :p

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam w takiej 32x24cm i grubość ciasta wyszła idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie bardzo lubię drożdżowe ciasta, ale Twoje tak kusi, że zapisuję sobie przepis do wykorzystania :) Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak kawalek drozdzowca, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka słonecznikowa kruszonka jeszcze bardziej chrupka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Placek wygląda znakomicie, a ta kruszonka kusi:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest chyba najsmaczniejszy sposob na przyzwyczajenie sie do nowych katow, a dzieki zapachowi domowych ciast mieszkanie zamienia sie w prawdziwy dom :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpadam do Ciebie na to pyszne ciasto :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciacho z cudną kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale ciasto Madziu :) Ta kruszonka strasznie kuszaca. Musze i ja wyprobowac przepis :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha, zwłaszcza kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto drożdżowe uwielbiam, kruszonka pycha...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglada swietnie i napewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Potrzebujesz nieco czasu na oswojenie się z nową kuchnią.
    Kilka razy to przeszłam i znam ten temat bardzo dobrze.
    A ciasto dla mnie pyszne!
    Kruszonka zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam je wczoraj i wyszło obłednie pyszne! :D Wprowadziłam tylko małe zmiany czyli do jabłek dodałam cynamon, w kruszonce pominełam słonecznik i upiekłam je mniejszej formie :) Jest przepyszne, na pewno zrobię je jeszcze nie raz! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniaaaam ależ pyszna drożdżówka!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z pewnością wypróbuję, uwielbiam drożdżowe.. a ta kruszonka? Rewelacja ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. kusi to ciasto :-)


    zapraszam również do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)