Strony

poniedziałek, 2 lipca 2012

Pizza, suszone pomidory, grillowana cukinia, rukola


Mam kilka sprawdzonych przepisów na pizzę, na wysoki cieście, na cieniutkim, wszystkie wypróbowane i pyszne, ale zawsze można znaleźć coś lepszego, więc poszukiwałam nadal.
Właśnie w ten sposób trafiłam na bloga Sto kolorów kuchni, gdzie Kabamaiga podaje świetny przepis na ciasto i sos. Co do dodatków, to już wiadomo kto co lubi, jeśli jednak mamy sprawdzony przepis na ciasto i sos, to pizza uda się na pewno.
Najważniejsze – należy pamiętać, że ciasto robimy dzień wcześniej, wtedy jest najlepsze. Zrobiłam raz standardowo po 2 godzinnym wyrastaniu w cieple i też wyszła super.

składniki ciasto:

  • 575g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 3 łyżeczki drożdży świeżych
  • 60g oliwy
  • 340g-400g (w zależności od rodzaju mąki) lodowatej wody – dałam 360g
  • szczypta soli

wykonanie:

W misce należy wymieszać suche składniki, następnie dodać oliwę i wodę. Wyrobić gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być lepkie, elastyczne i odstawać od brzegów miski.
Ciasto należy podzielić na tyle części, ile placków chcemy upiec. Każdą część formujemy w kulę, układamy na naoliwionej blaszce. Blachę z kulami ciasta przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki (jeśli nie mam czasu w tym momencie zamiast do lodówki daję do wyrośnięcia w ciepłe miejsce). W lodówce ciasto można trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki.
Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Obsypujemy mąką łopatkę. Z każdego placka formujemy cienką pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut, od razu na łopacie.
Polewamy sosem, dodajemy ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8-12 minut, aż brzegi będą upieczone.

składniki sos:

  • 400g pulpy pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 2 drobno starte ząbki czosnku
  • garść posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, albo na całą noc, zależy kiedy nam się przypomniało o sosie :)

Moją pizzę zrobiłam z sosem, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią, szynką, mozarellą, a na gotową pizzę dodałam świeżą rukolę.

Palce lizać.
Smacznego!!


17 komentarzy:

  1. 3 dodatki na pizze które ubóstwiam pomidory suszone..mniam cukinia i rukola??to musi być piekielnie pyszne...aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna pizza Madziu :) Ja tez mam kilka sprawdzonych przepisow na pizze, ostatnio wyprobowywalam kolejny. Nie wiedzialam tylko, ze ciasto musi byc robione dzien wczesniej. Ja zawsze robie tego samego dnia i pizza zawsze jest pyszna :)

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekonałaś mnie! Jutro robię! Piękna pizza! Już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi pizza jakoś niespecjalnie wychodzi.. owszem jest jadalna ;) ale ciągle nie taka jakbym chciała. Muszę w końcu nabyć ten kamień - bo taką mam nadzieję, że to pomoże
    :)
    Połączenie składników na Twojej pizzy genialne, aż bym Ci się wprosiła na obiad ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. z moimi lubianymi skladnikami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, te składniki gwarantują coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy ten przepis. Bardzo wręcz :)
    lodowata, a nie ciepła woda, brak szczypty cukru - jak to zwykle bywa przy drożdżach ;)...
    Jak ogarnę się z przeprowadzką to poczynię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,mniam. Magda, ależ ja bym pizzę zjadła, a u Ciebie taka apetyczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas też wczoraj była pizza ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawda, że świetny przepis? Ja go podkradłam od Małgosi. Cudowna ta Twoja, a dodatki bardzo mi się podobają.
    p.s. mój blog jest bez "w" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pokochałam pizzę z rukolą, dzięki niej pewna odwiedzona włoska knajpka stała się moją ulubioną włoską knajpką :). Podziwiam to Twoje cieniutkie ciasto, pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  12. cieszę się, że pizza się Wam podoba i skuście się bo warto :)
    kabamaiga - przepraszam Cię za to przeoczenie, nazwa bloga wpisana już poprawnie :)dzięki za pomysł na ten obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszka!
    ale pizza, porywam kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  14. wprost genialny dobór składników :) nic bym nie odjeła

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahhhh pycha ta pizza! Narobiłaś mi smaka!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza wygląda obłędnie i na pewno równei pysznie smakuje. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)