Strony

środa, 4 lipca 2012

Młode ziemniaki smażone w panierce


Szybkich obiadów ciąg dalszy, a co tam :) Kto by chciał w taki skwar gotować dłużej niż to konieczne. Jak słusznie zauważyła moja sąsiadeczka, weszliśmy właśnie w etap szybkich, wakacyjnych obiadów i tej wersji należy się trzymać. Obiad zrobiony ze zwykłych składników, w niezwykły sposób, to właśnie dzisiaj Wam przedstawię. Gdy tylko zobaczyłam tą propozycję na blogu Brulion z przepisami, wiedziałam, że to będzie pyszne.
Tak jak pisałam klasyczne składniki, czyli ziemniaki, które smażymy w panierce, smakują wybornie, do tego jajko sadzone i mizeria i mamy pełny, pyszny obiad w krótkim czasie.
Ilości wg potrzeb.
Polecam !!

składniki:

  • młode ziemniaki
  • jogurt naturalny gęsty lub kefir, maślanka
  • przyprawy np. rozmaryn, tymianek, bazylia, sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


wykonanie:

Wybrać małe ziemniaki, żeby nie trzeba było ich kroić (wtedy lepiej wyglądają), obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić przez chwilę.
Przyprawy wsypać do jogurtu i wymieszać. Następnie ziemniaki obtaczamy w jogurcie, a zaraz potem w bułce tartej. Tak przygotowane ziemniaki smażyć na niedużej ilości oleju, aż będą pięknie rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy na przykład z sadzonym jajkiem i mizerią.

Smacznego!!

22 komentarze:

  1. Wyglądają wybornie :)I znów ślinka cieknie,a do obiadu jeszcze daleko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, też lubię poeksperymentować z ziemniakami :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz wiem co dzis ugotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Różne rzeczy jadłam już w panierce, kalafiory, brokuły, ale nigdy ziemniaki :). Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli nie trzeba ich przeciskać przez praskę, mieszać, a dopiero potem panierować to fantastycznie! Ale bardziej od ziemniaczków to narobiłas mi ochoty na mizerię :):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmm... mega apetycznie! kocham takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znowu ciekawy pomysł... choć gotowane ziemniaczki z masełkiem, koperkiem, jajkiem sadzonym i kefirem są pyszne bez dodatkowego smażenia w tym upale ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny letni obiadek! Podoba mi się bardzo. A ziemniaczki w panierce to dla mnie nowość zupełna.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam więc już pomysł na jutrzejszy obiad....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, to musi być pyszne, uwielbiam wyraziste ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie ziemniaki jak najbardziej mogą stanowić samodzielne danie :) często robię pieczone, obowiązkowo z dużą ilością przypraw. Smażonych rzeczy raczej unikam ale to wynika z mojej fobii... a (niestety) wszystko co z tłuszczu jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Muszę kiedyś wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu boskie!
    Do tego pysznie pokazane.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie proste przepisy na ziemniaczki są najlepsze, muszę takich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie konsumowałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajne:) Zrobię je na bank:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, mam dzięki Tobie super pomysł obiadowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysl na ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Łapię kilka ziemniaczków, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie no.. ten przepis mnie bardzo zaskoczył, z pewnością wykorzystam go w mojej kuchni i kiedyś przestawię na moim blogu ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)