Na dzisiaj zapowiadają piękną
pogodę, mam nadzieję, że prognozy się spełnią. Wykorzystując
fakt, że słońce świeci, szybko podaję propozycję na pyszne
lody. Lody z czarnych porzeczek zasmakowały głównie starszym, dla
dzieci mogły być zbyt kwaśne, ale co dla jednych jest wadą, dla
innych okazał się główną zaletą. Jeśli nie chcecie, aż tak
odczuwać kwaskowatości czarnych porzeczek dostosujcie ilość cukru
do własnych potrzeb, tylko nie przesadźcie bo właśnie
kwaskowatość owoców, dodaje uroku tym lodom.
składniki:
- 200ml śmietany 18%
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanki czarnych porzeczek
- cukier do smaku (z pewnością kilka łyżek), dawała syrop z agawy do smaku
wykonanie:
Owoce zmiksować w blenderze, zmieszać
z jogurtem i śmietaną. Następnie dodać tyle cukru/syropu z agawy
ile uznacie za konieczne. Lody powinny nadal zostać kwaskowate, ale
możliwe do zjedzenia :)
Lody wlewamy do maszynki do lodów i
postępujemy wg instrukcji lub wlewamy do pojemnika wstawiamy do
zamrażarki. Jeśli nie używamy maszynki, należy lody przemieszać
w trakcie zamrażania.
Smacznego!!
W jedzeniu takich pyszności nie przeszkadza mi nawet brak słońca ;)
OdpowiedzUsuńobledne, uwielbiam lody porzeczkowe, szkoda ze jeszcze nigdy nei robilam wlasnych.
OdpowiedzUsuńMają przepiękny kolor;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ta kwaskowatość to dla mnie ogromna zaleta :)
OdpowiedzUsuńU mnie słońca brak od kilku dni.
Pozdrawiam!
Co tam pogoda, kolega wieszczy, że idzie jakiś klimatyczny kataklizm, a skoro tak, to ja bym chętnie zjadła takie lody, zanim się zacznie ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nigdy sama nie robiłam lodów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiło się chłodno, a mnie naszła ochota na lody:) pyszne :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała takie domowej roboty, ale nie mam maszyny:( może spróbuję jednak w zamrażalniku
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
wspaniałe! ich kolor urzeka
OdpowiedzUsuńNo to mi smaka zrobiłaś!!!! :-)
OdpowiedzUsuńSuper lody! Przypomniałaś mi ,że miałam zerwać porzeczki czarne, ale dziś tak lało,że nie miałam jak..
OdpowiedzUsuńUściski:*
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńWystarczy mi hasło - domowe i porzeczkowe.
Biorę w ciemno!
Pogoda mogłaby się wreszcie poprawić. W Szczecinie tak zimno, że o lodach mogę pomarzyć. A te są niesamowite.
OdpowiedzUsuńNabrałam na nie ochoty!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam posmak czarnej porzeczki, także z pewnością sam tych lodów przydałby mi do gustu ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
po prostu poezja smaku:)
OdpowiedzUsuńtwój blog jest fantastyczny
OdpowiedzUsuń