Strony

wtorek, 26 czerwca 2012

Jagodzianki przepyszne


Wydawać by się mogło, że wyjątkowo pyszne jedzenie powinno mieć nazwy długie, skomplikowane. Jakże inaczej jest w tym wypadku, po prostu jagodzianki, nazwa prosta i wszystko mówiąca, ale jeśli jedliście te pyszne drożdżówki, to już zawsze będzie Wam się ta nazwa kojarzyć z czymś cudownym. Jagodzianki oczywiście muszą być z jagodami, chociaż w przeróżnych miejscach widziałam już jagodzianki z każdym innym owocem :) np. z jabłkami.
Nazbierane osobiście jagody smakują jeszcze lepiej, ale nie będę naciskać :) te z targu też będą znakomite.
Przepis zobaczyłam na blogu Matki Wariatki i od razu wiedziałam, że muszę zrobić.
Wyszły cudowne, w całym domu pachniało drożdżami, każdy domownik miał na zębach ślady jagód i zadowoloną minę, więc i Wam gorąco polecam upieczenie tych jagodzianek.
Wyjątkowo przyjemne ciasto do formowania, same plusy, więc do dzieła.
Zrobiłam z większej ilości niż w oryginale, podaję tak jak robiłam. Wyszło około 20 sztuk.

składniki:

  • 750g mąki pszennej (może odrobina więcej, jeśli ciasto będzie się kleiło)
  • ¾ szklanki cukru
  • 75g świeżych drożdży
  • 1i1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania bułek


nadzienie:

  • 300g jagód
  • 3-4 łyżeczki cukru (zależy jak słodkie są owoce)
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej


wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do dużej miski, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka minut, aż drożdże „zaczną pracować”.

Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać zaczyn z drożdży, ubite jajka, miękkie masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta. W razie potrzeby dodać mąki, nie należy przesadzić bo ciasto wyjdzie twarde. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów do podwojenia objętości (u mnie to około godziny).

W tym czasie przygotować nadzienie: jagody dokładnie umyć, osączyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstawić.

Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, wyrobić ponownie i podzielić na bułeczki, u mnie wyszło około 20sztuk. Formować kulki, które należy spłaszczyć i do każdej na środek wyłożyć 2-3 łyżeczki jagód, następnie szczelnie sklepić bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C.
Wyrośnięte bułeczki przed włożeniem do piekarnika należy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!!


36 komentarzy:

  1. Ależ piękne! O tak, nazwa krótka a zawsze gdy usłyszę jagodzianka myślę o czymś przepysznym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja powiem tylko, że ślinka mi leci! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, Magdeczko... moja Babcia robiła takie pyszne jagodzianki...!
    Zrobię, oczywiście! Jak mogłabym nie...?
    Ciesz się, że przez sieć nie można częstować, bo ogonek chętnych stałby tu jak nic! A ja w nim pierwsza!
    No cóż, sama muszę zrobić! Ale lubię jak się potem paszce wszystkim w domu cieszą!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Zachęciłaś mnie do zrobienia ich :) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! Smak mojego dzieciństwa i wakacji nad morzem :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu mi ktoś przypomniał o super bułeczkach - jagodziankach, dzięki. Te wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja pamiętam jagodzianki z dzieciństwa :)
    to pychota była :)




    zmieniłam adres bloga , z miedzy cisza a ciszą na :

    http://mondocane-j.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja wspaniale! Lepiej niz te kupne. Całuski słodkie jak jagodzianki ślę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno spróbuję :) Widziałam dzisiaj ładne jagody na targu...

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja mysle, ze w prostocie sila! Jagodzianki wygladaja bosko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham jagodzianki nad życie! Pycha Ci wyszły-mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam jagodzianki, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo się cieszę, że smakowały :)
    matka_Wariatka

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham jagodzianki! Tylko jeszcze jagód nie kupowałam w tym roku,ale kupię:)
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie zachęciłaś mnie do moich pierwszych jagodzianek! Przepis zapisuję w ulubionych i jak się wszystko uda, to opublikuję u siebie!:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze kupuje w Kazimierzu Dolnym i są pyszne, Twoje wyglądają bosko !

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym sieętaką poczęstowała.;)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealne! pod każdym względem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszne, ja też nam dziś w planach jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Są cudowne!
    Muszą smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  21. O tak! Smacznego! Zrobię sobie na niedzielę....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  22. mniam, marzą mi się domowe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. jagodzianki kojarzą mi się z wypadami na plażę ;) one i paluchy to podstawa plażowych przekąsek w Ustce

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają obłędnie te Twoje jagodzianki. a ja taka głodna jestem....

    OdpowiedzUsuń
  25. Jagodziaaanki oootaczaaają mnieeee ;) na blogach widzę jagodowe szaleństwo. Pysznie wyglądają, a skoro piszesz, że ciasto łatwe do formowania, to może i ja spróbuję :).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. jak dużo jagód:) uwielbiam takie:D

    OdpowiedzUsuń
  27. Jestem raczej beztalenciem jeśli chodzi o wypieku, więc tym bardziej te wypchane jagodami jagodzianki wyglądają smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Moja babcia robiła takie... właściwie dalej robi :) Są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  29. takie buleczki to prawdziwy skarb jagodowy, mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wczoraj wypróbowałam i przepis jest rewelacyjny :) Nawet na drugi dzień jagodzianki są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Katarina79 - ogromnie się cieszę, że się udały i smakowały :) najbardziej lubię komentarze osób, które wypróbowały przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Widzę, że i u Ciebie zagościły!!!! wspaniały smak!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  33. W sam raz na śniadanie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)