Strony

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Jajka w sosie koperkowym


Jeśli chcę przygotować na obiad coś bardzo szybkiego i coś bardzo prostego, to przeważnie są to jajka. Jajka zawsze są w lodówce, można je przygotować na wiele sposobów, to takie obiadowe pewniaki.
Tym razem wzbiłam się na jajeczne wyżyny ;) i zrobiłam jajka w sosie koperkowym, które bardzo lubi mój M.
Do tego kartofelki i już mamy bardzo smaczne i szybkie danie. Polecam.

Ilość dla 2-3 osób.

składniki:

  • 6 jajek
  • pęczek koperku
  • 400ml wody
  • 40g masła
  • 120ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, następnie dodać masło i łyżkę mąki, którą należy starannie rozmieszać.
Na koniec dodać śmietankę i posiekany drobno koperek. Wszystko wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu.
Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i przekroić na połówki.
Wyłożyć jajka na talerz i obficie polać sosem.

Smacznego !!!

16 komentarzy:

  1. u mnie również jajka są zawsze w lodówce, a sosy ziołowe uwielbiam (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, podsunelas mi swietny pomysl na szybki obiadek :) Na pewno przygotuje go sobie w tym tygodniu bo to, co zaplanowalam leglo w gruzach z powodu brakow warzywnych w supermarkecie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie szybko by zniknęły- Luby jest fanem i jajecznych potraw i koperku;0
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos koperkowy - pychota. Bardzo fajnie się te jajka zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jajo z sosikiem koperkowym... mniam. ślicznie wygląda, a takie łatwe.
    kolejny dowód na to, że prostota naprawdę jest rewelacyjnym sposobem na kuchnię ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety to danie bardzo źle mi się kojarzy. Miałam roczny epizod na stołówce w podstawówce. Tam panie robiły ten sos bardzo glutowaty, a jajka były z obowiązkową zieloną obwódką. Ale jak sobie patrzę na Twoje zdjęcie, to mi się to danko apetycznym jawi. Lubię i jajka i ziołowe sosy, więc może trzeba zapomnieć o tamtych i samemu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za miłe komentarze :)
    nobleva nie daj się stołówkowym jajką w sosie koperkowym, wypróbuj te zrobione własnoręcznie, moze się zaskoczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jedna z najlepszych wersji jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja tez jajka mam zawsze pod reka... takie jedzonko to ja bardzo lubie, a dawno juz nie jadlam, narobilas mi smaku... pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jajka to podstawa szybkiego obiadu :)
    dziękuję za miłe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I mi właśnie przypomniałaś Madziu, że ja już tak dawno jajek z sosem koperkowym nie jadłam...
    taki to dla mnie jeszcze ciągle przedszkolny smak, ale zawsze dobrze wspominany :)

    Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Madziu, dzis Twoje jajka beda krolowac w mojej kuchni :))) Dam znac, jak juz sie najemy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jajeczka zjedzone, brzuski napelnione :) Pyszny sos Madziu :) Moj M. wychwalic sie nie mogl. Fajny mielismy dzis obiadek :))

    No nie...znow sie musze zarejestrowac...wrr...

    OdpowiedzUsuń
  14. Maju dziękuję bardzo :) bardzo się cieszę, że przypomniałam Wam i mieliście super obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. PYCHOTA!!
    Zrobiłam dziś na obiad.. nie żałuję! Przypomniała mi się moja mama w kuchni gdy byłam jeszcze mała jak robiła własnie to danie :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze !! Na pytania odpowiem jak szybko się da :)