Jeśli chcę przygotować na obiad coś bardzo szybkiego i coś bardzo prostego, to przeważnie są to jajka. Jajka zawsze są w lodówce, można je przygotować na wiele sposobów, to takie obiadowe pewniaki.
Tym razem wzbiłam się na jajeczne wyżyny ;) i zrobiłam jajka w sosie koperkowym, które bardzo lubi mój M.
Do tego kartofelki i już mamy bardzo smaczne i szybkie danie. Polecam.
Ilość dla 2-3 osób.
składniki:
- 6 jajek
- pęczek koperku
- 400ml wody
- 40g masła
- 120ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
wykonanie:
Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, następnie dodać masło i łyżkę mąki, którą należy starannie rozmieszać.
Na koniec dodać śmietankę i posiekany drobno koperek. Wszystko wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu.
Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i przekroić na połówki.
Wyłożyć jajka na talerz i obficie polać sosem.
Smacznego !!!
u mnie również jajka są zawsze w lodówce, a sosy ziołowe uwielbiam (:
OdpowiedzUsuńMadziu, podsunelas mi swietny pomysl na szybki obiadek :) Na pewno przygotuje go sobie w tym tygodniu bo to, co zaplanowalam leglo w gruzach z powodu brakow warzywnych w supermarkecie :))
OdpowiedzUsuńu mnie szybko by zniknęły- Luby jest fanem i jajecznych potraw i koperku;0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Sos koperkowy - pychota. Bardzo fajnie się te jajka zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńjajo z sosikiem koperkowym... mniam. ślicznie wygląda, a takie łatwe.
OdpowiedzUsuńkolejny dowód na to, że prostota naprawdę jest rewelacyjnym sposobem na kuchnię ;]
Niestety to danie bardzo źle mi się kojarzy. Miałam roczny epizod na stołówce w podstawówce. Tam panie robiły ten sos bardzo glutowaty, a jajka były z obowiązkową zieloną obwódką. Ale jak sobie patrzę na Twoje zdjęcie, to mi się to danko apetycznym jawi. Lubię i jajka i ziołowe sosy, więc może trzeba zapomnieć o tamtych i samemu zrobić.
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńnobleva nie daj się stołówkowym jajką w sosie koperkowym, wypróbuj te zrobione własnoręcznie, moze się zaskoczysz :)
Smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńjedna z najlepszych wersji jajek :)
OdpowiedzUsuńja tez jajka mam zawsze pod reka... takie jedzonko to ja bardzo lubie, a dawno juz nie jadlam, narobilas mi smaku... pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńjajka to podstawa szybkiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe wpisy :)
I mi właśnie przypomniałaś Madziu, że ja już tak dawno jajek z sosem koperkowym nie jadłam...
OdpowiedzUsuńtaki to dla mnie jeszcze ciągle przedszkolny smak, ale zawsze dobrze wspominany :)
Wyglądają pysznie!
Madziu, dzis Twoje jajka beda krolowac w mojej kuchni :))) Dam znac, jak juz sie najemy :)
OdpowiedzUsuńJajeczka zjedzone, brzuski napelnione :) Pyszny sos Madziu :) Moj M. wychwalic sie nie mogl. Fajny mielismy dzis obiadek :))
OdpowiedzUsuńNo nie...znow sie musze zarejestrowac...wrr...
Maju dziękuję bardzo :) bardzo się cieszę, że przypomniałam Wam i mieliście super obiad :)
OdpowiedzUsuńPYCHOTA!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad.. nie żałuję! Przypomniała mi się moja mama w kuchni gdy byłam jeszcze mała jak robiła własnie to danie :))